Filme

#_this-is-it-2009 #michael jackson #kenny ortega #documentar #film #concert #2009

Michael Jackson's This Is It - Ultimul dans

Pana aseara as fi putut paria ca This Is It va fi unul dintre multele proiecte nesimtit ambitioase clocite la Hollywood care esueaza in toate modurile posibile si aveam multe motive care sa-mi sprijine idea: filmul este un colaj de imagini din this is ittimpul unor repetitii pentru un concert (si cat de exciting poate fi un astfel de material?), urma sa fie regizat de Kenny Ortega (directorul artisitic al spectacolului This Is It si regizorul unor musical-uri mai mult decat slabute cu adolescenti), iar Michael Jackson era deja un subiect mega-explotat de media de la moartea sa, din iunie, pentru a mai strange spectatori si la cinema.

Dar, trebuie sa recunosc ca, vazand documentarul This Is It, am primit mult mai mult decat ma asteptam, dar am si ramas cu sentimental frustrant de “asta-i tot? I want more”. Din pacate This Is It chiar este tot, tot ce a ramas din legenda unuia dintre cei mai mari entertaineri pe care lumea i-a dat vreodata si nu trebuie sa fii fan Michael Jackson pentru a-ti da seama de asta. Cu siguranta, pe parcursul celor aproape doua ore ale filmului, nu poti sa te abtii sa nu te intrebi ce ar fi fost daca...? Daca seria de 50 de concerte programate sa aiba loc incepand din iulie anul acesta la Londra ar fi avut loc, This Is It ar fi fost, fara indoiala, cel mai impresionant concert de revenire al unui artist.

This Is It sau Michael Jackson fara masca

Filmul este un colaj realizat din 100 de ore de material video inregistrat cu camere high si low definition in timpul repetitiilor pe care Michael Jackson le-a sustinut la arena Staples Center din Los Angeles pentru pregatirea seriei de concerte de la Londra.

Desi multi inca se zbat sa incadreze This Is It intr-o categorie cinematografica, filmul da dovada unei incontestabile valori documentare surprinzand portretul unui artist in intimitatea procesului creativ. Dincolo de aura de icon, de excentricitatile sale vanate de media, de scandalurile in care a fost implicat mai toata viata, Michael Jackson apare, probabil pentru prima data, in ipostaza umana.

Fara costume elaborate si miscari studiate, fara vocea subtire (cantaretul are un timbru mult mai grav si profund) cu care ne-am obisnuit de-alungul timpului, MJ apare in mijlocul scenei in lumina reflectoarelor, de multe ori cu nelipsitii ochelari de soare, si capteaza atentia chiar si cand nu face altceva decat sa stea pe loc. Este cu adevarat fascinant sa-l vezi gesticuland aproape in continuu (cele mai multe miscari nu sunt parte din coregrafie, ci indicatii mascate pentru echipa din spatele sau, de la lumini pana la sunetisti, dansatori si backing vocals), dansand si cantand hit-urile sale celebre, reusind sa fie mereu inaintea unor dansatori care au jumatate varsta lui.
this is it
Energic, perfectionist si enervant de atent la detalii, MJ este, fara dubiu, unicul regizor din spatele lui This Is It; detine controlul chiar si cand pare absent sau cand se joaca si glumeste cu membri echipei. Supravegheaza si se implica in toate etapele productiei, de la alegerea dansatorilor pana la muzica , coregrafie sau realizarea materialelor video si a efectelor pirotehnice.

Un profesionist rabdator, MJ este artistul perfect care isi cunoaste fiecare melodie, fiecare masura, fiecare nota si insista sa fie reprodusa conform indicatiilor sale (la un moment dat ii cere directorului muzical al concertului sa surprinda o nota muzicala ca si cum “you’d drag yourself out of the bed”/te-ai tari jos din pat) pentru ca o vrea “the way he wrote it” (asa cum a scris-o).

This Is It - ultimul dans

Obisnuita cu extravagantele starului, am fost uimita sa vad latura modesta, amuzanta (improvizeaza foarte teatral pe I this is itJust Can’t Stop Loving You pentru a testa reactiile partenerei de duet) si aproape parinteasca a lui Michael atunci cand le explica dansatorilor de douazeci si ceva de ani cum si cand sa se miste sau cand ii da indicatii tinerei sale chitariste (extrem de talentata) cum sa puna stapanire pe scena si sa straluceasca (“it’s your moment to shine...we’ll be here with you”/este momentul tau sa stralucesti...vom fi alaturi de tine).

This Is It nu este nici pe departe un film emotionant, nu incearca sa smulga lacrimi, nu este nostalgic, din contra, este energizant, intens, inspirator si contrasteaza puternic cu imaginea de copil-barbat pe care media i-a atribuit-o lui MJ. Pe scena, cantaretul, desi dureros de slab, este matur si extrem de constient de faptul ca este singurul dirijor al unei imense orchestre. De multe ori camera il surprinde zambind in timp ce danseaza, semn ca si dupa 40 de ani inca adora sa le ofere spectorilor si fanilor sai un sentiment de escapsim magic.

Scepticii (ca mine) nu au de ce sa-si faca griji: This Is It ofera chiar mai mult decat promisiunile trailer-ului si ale materialelor video lansate in campania de promovare. Dincolo de scopul mercantil, This Is It este un documentar foarte bine montat si gandit (imaginea si sunetul sunt excelente pentru niste materiale video inregistrate la repetitii) , un must-see nu numai pentru fani (carora le este dedicat), ci si pentru cei care vor sa vada un artist in mijlocul creatiei sale. Este filmul unui concert foarte spectaculos care, din nefericire, nu a apucat sa se materilizeze. Oare ce alt artist ar aduce pe scena, pe langa un cerc de foc, un buldozer si 11 milioane de soldati multiplicati prin CGI, pe Humphrey Bogart alaturi de dansatoare la bara si zombi in 3D?

Urmareste trailerul documentarului This Is It:


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea