Filme

#_marilena-2008 #film #cronica #drama #romanesc #serghei mizil #cecilia barbora

Marilena - sex, lacrimi si crize de nervi

Un film romanesc pe marile ecrane este pentru mine un prilej de bucurie. La cat de rare sunt in ultimii ani, ar fi culmea sa nu te bucuri de faptul ca cinematografia autohtona incearca sa iasa din coma. Acum ramane de vazut daca si reuseste.
 
Am ales sa vad Marilena intr-o zi insorita de aprilie. In sala de cinema cam batea vantul. Eram 4 cinefili dornici sa afle peripetiile Marilenei. Pe proiectionist nu l-am mai pus la socoteala, caci ma gandesc ca la cate filme vede saptamanal numai cinefil nu se poate numi. Nici nu ma asez bine pe scaun ca si incepe filmul. Brusc si fara nicio reclama. Buuuuun! Uite ca se poate si asa.
 
Marilena alergata de 3 barbati
 
marilenaMarilena (Cecilia Barbora), o femeie la vreo 30 de ani, este lucratoare intr-o fabrica de incaltaminte. In fiecare zi asteapta un semn de la Radu ( Serghei Mizil ), iubitul sau plecat sa “munceasca” in Canada. Evident, isi doreste ca si ea sa ajunga in Canada, unde spera sa-si intemeieze un camin alaturi de Radu. Intre timp, se incurca cu Sebi (Nicodim Ungureanu), cel mai bun prieten al lui Radu, caruia ii si tranteste un copil. Situatia nu e tocmai roz, mai ales ca, la randul lui, Radu este casatorit.
 
Distractia incepe abia atunci cand Radu se intoarce in tara, iar cei 2 iubiti aflati in ilegalitate incearca sa gaseasca o modalitate de a rezolva cumva problema. In aceasta ecuatie apare si inginerul Smantanica, seful Marilenei, care in schimbul ingrijirii copilului cere sa fie platit pe masura, adica in natura.
 
Filmul incepe cu o scena geniala, de altfel cred ca singura reusita din tot filmul. Sebi, cel care i-a luat lui Radu nu numai iubita, ci si masina, buseste bunatate de masina de teren exact intr-una din intersectiile Capitalei. Celalalt nefericit este un biet pensionar cu un junghi de Dacie din 1900 toamna.
 
Accidentul este un bun prilej ca cei doi sa se agreseze verbal, ba chiar Radu scoate de undeva o ranga cu care ii sparge parbrizul batranelului. Toata scena se desfasoara cu incetinitorul si fara sonor. Timp de cateva secunde poti citi pe buzele lor cu cat patos rostesc cuvinte care incep cu P, M si F.

Bube si mucegaiuri
 
Pelicula isi propune sa prezinte bubele, mucegaiurile si noroiurile societatii romanesti actuale. Cecilia Barbora, aliasmarilena Marilena, goneste in tot filmul (de altfel, al naibii de lung: 127 de minute!), ferindu-se de barbatii care o asalteaza. Insa de ceea ce i-a fost frica nu a scapat. Regizorul Mircea Daneliuc, ca intotdeauna, se foloseste de scene de sex jalnice pentru a aduce 2 spectatori la cinema. Cecilia Barbora nu mai nici tanara, nici apetisanta si sa vezi o femeie trecuta bine de 30 de ani hartuita de toti barbatii din patrulaterul amoros din film, nu e o incantare.
 
In rolul ingineruluiSmantanica il intalnim pe Cornel Palade, cunoscut datorita duo-ului Palade-Tociu, acesti nedespartiti Stan si Bran ai comediei romanesti. Rolul i se potriveste lui Palade ca o manusa. Smantanica e tipul de inginer singuratic, care obisnuieste sa traga la masea si care isi doreste ca din cand in cand sa mai “marcheze” si el. Daca se poate chiar in “poarta” Marilenei.
 
Dorinta lui Mircea Daneliuc de a prezenta o realitate cat mai maro a dat nastere unor situatii stupide:
 
1. Unul dintre personajele principale se vaita o buna parte film ca il doare burta, insa nici pana la final nu ni se ofera cauza pentru care vizita atat de des toaleta. Exista o cauza medicala sau pur si simplu situatiile-limita prin care trecea aveau efecte laxative?
2. Marilena are 30 de ani. Atunci de ce regizorul a distribuit o actrita care a depasit cu mult aceasta varsta? Poate pentru ca este sotia sa si s-a gandit la bugetul comun al familiei?
3. Aceeasi Marilena petrece un sfert din film stand pe W.C. si inca un sfert de film vaitandu-se. Rezultatul? Jumatate din pelicula filmului a fost irosita de pomana.
 
Cum arata cealalta jumatate va las pe voi sa descoperiti ducandu-va la cinema. Si, cu aceasta ocazie, poate ne povestiti cum vi s-a parut.
 
Trailer Marilena

Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cinema Cronici

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea