Filme

#droguri #cinematografie #legenda #prematur #moarte #actor #film

Legende ale filmului disparute prematur

Lumina reflectoarelor, splendoarea covorului rosu, adulatia fanilor sunt cateva dintre bonusurile pe care le poti primi atunci cand obtii permisul de intrare in lumea magica a cinematografiei. Se intampla insa ca, mult prea devreme, multi sa se aleaga, la mijlocul calatoriei, cu banutul necesar pentru a-l plati pe Charon sa traverseze raul mortii.

Din cauze cunoscute sau necunoscute, multi actori si-au gasit sfarsitul exact cand se aflau pe culmea celebritatii curtata de vanticelul cald al satisfactiei si recunoasterii profesionale. Ce au lasat in urma?  O legenda, regrete infinite si o intrebare fara raspuns: „Unde s-ar afla acum daca mana lunga a mortii nu le-ar fi curmat zborul?”

James Dean (8 februarie 1931 - 30 septembrie 1955) – Rebelul fara cauza

james deanJames Dean  a ramas intiparit pe retina spectatorului drept simbolul eternului adolescent neinteles, nesupus si nefericit. In incercarea sa continua de a se integra in societate, acesta a creat o lume imaginara ghidata de sentimentul rebeliunii construite pe fondul inadaptabilitatii. Odata cu moartea sa prematura, la numai 24 ani, numele lui s-a asociat instantaneu cu un cult urmat de generatii intregi de tineri din toata lumea.

Desi a fost transformat intr-un idol al lumii cinematografice, James Dean a jucat doar in 3 lungmetraje: La Est de Eden (1954), Rebel fara cauza (1955) si Gigantul (1956). Moartea sa a survenit prematur intr-un accident de masina, inainte de a termina filmarile pentru filmul Gigantul. Odata cu nominalizarea la premiul Oscar pentru La Est de Eden, James Dean a devenit primul actor nominalizat post mortem de Academia Americana de Film.

Bruce Lee (1940 – august 1973) – Micul Dragon

bruce leeBruce Lee, maestrul de necontestat al artelor martiale, inventatorul peliculelor de gen, a ramas in istoria cinematografiei nu numai pentru talentul sau aparte, ci mai ales pentru moartea sa care a survenit in conditii neclare.

Multe teorii ale conspiratiei au luat nastere in urma mortii regelului Kung-Fu-ului, speculandu-se otravirea sau chiar crima. Specialistii in domeniu insa au confirmat faptul ca actorul, in varsta de 32 ani, a murit in urma unui accident vascular cerebral. Bruce Lee nu a reusit sa finalizeze ultimul film, intitulat Intrarea Dragonului, care, dupa moartea sa, a cunoscut un succes international ce a dus la aparitia diferitelor personaje-copie, cum ar fi Bruce Le, Bruce Lei , Brute Lee sau Lee Bruce.

Brandon Lee (1 februarie 1965 – 31 martie 1993) – Destinul corbului


Brandon LeeDe o moarte la fel de dubioasa a avut parte si fiul lui Bruce Lee, Brandon, rapus chiar pe platourile de filmare. Acesta a fost impuscat (pistolul cu care personajul sau era impuscat in film fusese incarcat din greseala cu gloante adevarate) in coloana vertebrala. Avea doar 28 ani. Brandon Lee a murit cu opt zile inainte de incheierea filmarilor la ultima sa pelicula, Corbul fiind terminat dupa moartea protagonistului cu ajutorul dublurilor, al tehnologiei software si al imaginilor prelucrate pe calculator. Soarta de care a avut parte Brandon a semanat izbitor de mult cu cea a tatalui sau, lucru care a dus la crearea a mii de scenarii si povesti dintre cele mai fanteziste cu privire la destinul celor doi.

Marilyn Monroe  (1 iunie 1926 – 5 august 1962) – Sex-simbolul ghinionist al America

Marilyn MonroeMonroe ramane fara indoiala cel mai celebru star din istoria cinematografiei, sex-simbolul secolului XX. Cariera sa cinematografica a stat sub auspiciul frumusetii si feminitatii. A fost catalogata drept un icon al modei si un etalon al perfectiunii in randul femeilor. Celebritatea i-a cauzat insa actritei multe depresii inabusite cu diverse substante halucinogene . Marilyn a fost de multe ori etichetata drept o blonda frumoasa cu putin creier.

Moartea sa, survenita la numai 36 ani, in urma unei supradoze de barbiturice, a deschis in mintea conspirationistilor seria teoriilor care duceau la asasinat. Desi, doctorii specialisti au confirmat faptul ca actrita a murit (posibil sinucis) in urma unei supradoze, multi sunt de parere ca in cazul decesului lui Monroe sunt implicati chiar John si Robert Kennedy sau CIA-ul si Mafia.

Judith Barsi (6 iunie 1978 – 25 iulie 1988) - Abuz familiar

Judith BarsiJudith Barsi este recunoscuta in lumea cinematografiei pentru interpretarea unor personaje mai tinere decat varsta sa reala. Micuta nu a apucat insa sa faca cunostiinta si cu maturitatea actoriceasca, viata sa fiind curmata brusc la varsta de 10 ani de catre tatal sau. Aceasta, impreuna cu mama sa au fost omorate de Jozsef Barsi pe 25 iulie1988. Fetita, de numai 10 ani a fost impuscata in cap, la fel ca si femeia care i-a dat nastere, intr-un apartament inchiriat. Dupa ce le-a omorat, Jozsef a turnat gasolina pe corpurile neinsufletite si pe el si a dat foc casei.

Judith Barsi a jucat in filme precum Eye of the Tiger (1986), Slam Dance (1987), Jaws: The Revenge (1987), The Land Before Time (1988) sau All Dogs Go to Heaven (1989) si in seriale TV precum Cheers, Cagney&Lacey sau Growing Pains.

Heath Ledger (4 aprilie 1979 – 22 ianuarie 2008) - Un Clown nefericit


Heath LedgerCea mai recenta dispartie in lumea cinematografiei o reprezinta insa Heath Ledger. Desi se bucura de celebritate si recunoastere pe plan profesional, viata acestuia s-a stins la doar 29 ani. Chiar daca s-a confirmat faptul ca moartea a survenit accidental, in urma unui abuz de medicamente, multi sunt de parere ca actorul s-a sinucis. Heath Ledger este recunoscut pentru rolurile din Brokeback Mountain care i-as si adus prima sa nominalizare la Oscar, si Casanova. Actorul a primit post-mortem din partea Academiei Americane de Film, Oscarul pentru rolul jucat in filmul The Dark Knight.

Printre alti actori care au murit in urma unor supradoze de droguri se numara si River Phoenix, mort la 23 ani, Chris Farley, la 33 ani sau John Belushi (fratele lui James Belushi), tot la 33 ani.

River Phoenix (23 august 1970 – 31 octombrie 1993) - Un talent ratacit

River PhoenixRiver Phoenix a fost fratele mai mare al actorului Joaquin Phoenix si unul dintre „cele mai promitatoare tinere talente ale anului 1986”. Pe langa cariera sa cinematografica, artistul s-a facut recunoscut si in lumea muzicii. River a jucat in filme precum Indiana Jones and the Last Crusade (1989), My Own Private Idaho (1990), Sneakers (1992) sau The Thing Called Love (1993). Cariera sa profesionala a fost curmata insa brusc. La numai 23 ani, River Phoenix si-a pierdut viata in urma unei supradoze de droguri. In 1994, la un an de la moarte, ultima sa pelicula, western-ul Silent Tangue, a aparut pe marile ecrane.

 

Urmareste trailer-ul filmului The Dark Knight

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea