Filme

#violenta #sex #cannes #antichrist #lars von trier

Lars von Trier: "Aproape am avut o fata Bond in Antichrist"

Dupa aproape un an de zile de la premiera sa mondiala in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Antichrist, cea mai recenta pelicula a regizorului danez Lars von Trier ajunge si pe ecranele din Romania incepand cu 26 martie.

antichristAntichrist a socat in 2009 publicul de la Cannes care l-a catalogat drept un film cu mult prea multa violenta grafica si prea putina directie. Lars von Trier a marturisit la Cannes ca a scris scenariul ca o forma de terapie, incercand sa iasa dintr-o depresie prelungita. Scenariul a fost gata sase luni mai tarziu si imediat a inceput filmarile. Regizorul a recunoscut ca a muncit cu jumatate de norma la acest proiect pentru ca nu s-a simtit in stare  sa-si exploateze la maximum capacitatea fizica si intelectuala.

Intr-un interviu acordat site-ului Rotten Tomatoes, Lars von Trier a povestit cum a decurs munca de creatie la Antichrist, cum si-a convins actorii sa joace scenele extrem de violente si ce l-a inspirat in scrierea scenariului.

Te-ai asteptat ca Antichrist sa starneasca atatea controverse?

Lars von Trier : Nu, nu chiar. Dar nu ma deranjeaza. Am observat inca de la Cannes ca erau persoane hotarate sa urasca filmul inca dinainte sa-l vada. Dar foarte putine tari au ales sa-l cenzureze. Germania, din cate stiu, l-a interzis. Dar nu ma deranjeaza.

Cum l-ai convins pe Willem Dafoe sa joace in acest film?

LvT: Initial, am vrut actori mai tineri, dar Willem mi-a scris si m-a intrebat daca nu am un rol pentru el. I-am spus ca am si i-am dat scenariul. La inceput a ezitat, dar in final a acceptat provocarea. Nu are nicio problema in a-si arata corpul.

Este adevarat ca Eva Green a vrut sa joace rolul feminin?

LvT: Am cautat indelung o actrita pentru rolul principal si Eva Green era interesata, deci aproape am avut o fata Bond inantichrist film! Am purtat multe discutii cu ea, dar agentii ei nu vroiau ca ea sa joace in film. Asa ca am pierdut doua luni degeaba si asta m-a frustrat.

Cum ai ajuns la Charlotte Gainsbourg ?

LvT: Charlotte m-a contactat si mi-a spus ca vrea neaparat sa joace rolul asta. A fost decizia ei si nu au fost probleme.

Nu s-a speriat de atata nuditate si violenta?

LvT: Dupa ce am discutat cu ea cum despre cum aveau sa fie filmate acele scene, nu a mai avut nicio indoiala. A fost fantastic. Ma bucur ca primit premiul pentru cea mai buna actrita la Cannes. A avut o prestatie curajoasa, mai ales ca este o persoana foarte, foarte timida.

Cum ai filmat scenele de sex dur?

antichristLvT: Am folosit actori din filme pentru adulti si a fost chiar amuzant. Asa am aflat ca in filmele pentru adulti actorii nu au voie sa se opreasca din “lucru” pana cand regizorul nu le spune asta. Tipul a fost incredibil…

Crezi ca publicul va fi ametit de atata violenta?

LvT: S-ar putea. Dar daca te gandesti la cata violenta exista in viata reala, ai impresia ca poti tolera orice. In schimb, cand vine vorba de fictiune, exista intotdeauna limite. E foarte ciudat.

Ai suferit ceva vreme de depresie. Cum ti-a afectat aceasta stare capacitatea de a regiza?

LvT: M-am simtit ca un batran. Actorii m-au ajutat sa fac filmul. Nu functionam la capacitate maxima, nu ma bucura ceea ce faceam, nu puteam tine camera si regiza in acelasi timp. Pur si simplu nu faceam fata din punt de vedere intelectual. Am facut terapie impotriva depresiei ani de zile.

Esti acuzat mereu de misoginism. Ti-ai intrebat sotia ce crede despre film?

LvT: Nu am intrebat-o. N-o intreb niciodata pentru ca nu este de incredere. Imi tot spunea: “De ce esti deprimat? Ai facut un film foarte bun”. Iar eu ii raspundeam “Nici nu l-ai vazut”. “Da, dar stiu ca e bun”. Deci, cum pot avea incredere in ea. Ei ii place tot ce fac eu. Imi iubesc foarte mult sotia si este fantastic ca ma sprijina in tot ceea ce fac. Dar de asta nu pot avea incredere in ea. Dar cred ca asta e ceea ce isi doreste toata lumea.

Cum vei reactiona daca publicul va uri filmul?

LvT: Nu ma gandesc la asta. Eu consider ca eu sunt publicul si ma gandesc la ce film mi-ar placea mie sa vad, cum as antichristvrea sa fiu provocat. O parte din public imi impartaseste opiniile, alta nu. Dar slava domnului ca unii spectator reactioneaza ca mine! Ideea asta practicata la Hollywood – trebuie sa faci vizionari cu public sis a vezi cand rade – mi se pare de neconceput.

Te-a deranjat faptul ca criticii de film de la Cannes au ras cand au vazut vulpea vorbitoare?

LvT: Nu am fost in sala atunci. Dar mi-am dat seama ca unii erau hotarati sa urasca filmul dinainte sa-l vada.

Scena cu vulpea e o gluma?

LvT: Nu, este o imagine din calatoriile samanice pe care le-am facut. Nu e ca si cand te urci in avion si  te duci undeva. Inca ma tem de avioane. Intri intr-un fel de transa pe ritm de tobe si ajungi intr-o lume paralela. Am ajuns acolo si am vorbit cu vulpea si mi-a cerut sa-i dau o replica in film.

Antichrist este o calatorie samanica?

LvT: Mi-ar placea sa fie. Calatoria samanica este foarte personala si nu are vreo legatura cu religia. Dar este foarte distractiva.

Ce planuri ai?

LvT: Nu stiu, chiar nu stiu. Nu pot sa ma gandesc la un alt film acum. Imi place sa ingrijesc gradina. Sunt un om al naturii si imi place sa petrec cat mai mult timp in mijlocul ei. Ma simt in siguranta in natura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea