Filme

#meryl streep #2009 #film #cronica #_julie-and-julia-2009

Julie & Julia - Delicii culinare cu Meryl Streep

Uita de fast food! Uita de produsele congelate sau semipreparate! Julie & Julia este filmul care iti aduce aminte cum arata si, mai ales, cum se gateste mancarea adevarata.

Intr-o epoca a aditivilor, colorantilor si altor E-uri nocive, filmul Norei Ephron este o pata de culoare binevenita.

Ecranizare dupa romanele “Julie & Julia ” si “My Life in France”, pelicula prezinta in paralel povestea a doua femei cu o pasiune comuna: gatitul. Julia Child (Meryl Streep) este o femeie de varsta a doua, sotia unui diplomat american detasat dupa al doilea Razboi Mondial la Paris. Ramasa fara job, Julia invata tainele limbii franceze si se indragosteste iremediabil de bucataria francofona. Ia lectii de gatit de la o renumita scoala din Paris si, intre timp, asterne pe hartie toate retetele invatate, care se vor regasi mai tarziu in paginile unei carti de bucate unice: “Arta de a gati frantuzeste”.

50 de ani mai tarziu, Julie Powell (Amy Adams), o femeie de 30 de ani, se muta impreuna cu sotul ei la New York. Satula de job-ul ei de rutina, Julie accepta provocarea sotului sau care ii sugereaza sa gateasca cele 524 de retete culinare din cartea Juliei Child intr-un singur an. In plus, Julia isi creeaza un blog menit sa-i tina la curent pe internauti cu statusul incercarii sale temerare.

Amy Adams este din nou colega de platou cu Meryl Streep, la nici un an dupa ce au jucat impreuna in drama Doubt. Adams este perfecta in rolul femeii care se dedica cu trup si suflet sortului de bucatarie. Nu stiu cate duble a tras pana i-au iesit toate trucurile culinare, insa rezultatul final este spectaculos. Personajul pe care il interpreteaza este visul oricarui barbat care s-a saturat de hamburgeri si shaorme. 

Amy Adams este intruchiparea gospodinei numai bune de cerut in casatorie: gateste dumnezeieste, este predispusa la ingrasare (doar a testat atatea feluri de mancare), pasionala si cateodata crizata pe lucrurile care nu-i ies cum trebuie, dar si ambitiosa. Mai lipseste ceva?

Despre Meryl Streep pot spune ca este precum vinul vechi. Cu cat inainteaza in varsta, cu atat isi dezvaluie noi valente actoricesti. Streep a reusit sa ma cucereasca prin felul in care face slalom printre partituri de facturi diferite: incepand de la scorpia din The Devil Wears Prada (2006),  sturlubatica mama cu talente muzicale din Mamma Mia (2008) si terminand cu tulburatorul rol al directoarei scolii catolice din Doubt (2008).

Meryl Streep bifeaza inca o victorie in Julie&Julia. Te impresioneaza prin felul in care isi rosteste replicile, conferindu-le o muzicalitate placuta urechii si  modul in care accentueaza unele cuvinte. 

Streep face exercitii de pronuntie a cuvintelor frantuzesti. Farmecul este tocmai acela ca nu-i iese accentul parizian, ba mai mult decat atat, amesteca cuvintele din vocabularul celor doua limbi, rezultand o frangleza savuroasa (cel mai la-ndemana exemplu este felul in care iti ureaza “Bon appetit!”).

De ce merita sa vezi “Julie&Julia”

Julie&Julia este unul dintre putine filme aparute in ultima vreme pe care ai vrea sa-l vezi inca o data. De ce? Este tonic, romantic (fara sa bata prea tare moneda pe scenele siropoase), iti reda pofta de viata, prezinta detalii gastronomice care te lasa salivand. 
Recunosc ca Julie&Julia m-a facut sa uit pentru o clipa ca exista mancare de proasta calitate, sa-mi doresc sa-mi trec dupa gat sortul de bucatarie si sa incerc sa gatesc ceva gustos. Promit sa revin cu detalii despre (in)succesul meu culinar.
 
Urmareste mai jos trailerul filmului Julie & Julia
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea