Filme

#thriller #film #razboi mondial #hitler #brad pitt #quentin tarantino #inglourious basterds #_inglorious-bastards-2009

Inglourious Basterds - Al Doilea Razboi Mondial made by Tarantino

"Cred ca asta ar putea fi capodopera mea," spune personajul interpretat de Brad Pitt la un moment dat in Inglourious Basterds. Ma intreb daca acesta a fost Quentin Tarantino vorbind prin personajul sau, locotenentul Aldo Raine. Acum, eu nu as numi in mod necesar acest film ca "cel mai bun" al regizorului, dar cu siguranta se afla acolo sus alaturi de Pulp Fiction si Reservoir Dogs.

Majoritatea filmelor incep cu o secventa de actiune conceputa pentru a zgudui si starni interesul publicului. Ei bine, nu si Inglourious Basterds.

Filmul incepe cu un dialog bazat pe confruntarea dintre un ofiter nazist (Christoph Waltz) si un fermier francez care dureaza aproximativ 15 minute si care este ca un joc de sah dintre o cobra si o mangusta. Cu toate ca farmecul onctuos al nazistului si bunele maniere ascund intentiile sale reale, fermierul este hipnotizat de speranta falsa lasata de cuvintele acestuia dupa care devine paralizat de adevaratul lor sens.

Datoriile trebuiesc achitate

Inglourious Basterds este o poveste, mai din toate punctele de vedere, despre razbunare din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial. Nu este ea tocmai “fidela” cursului istoric al evenimentelor, dar stim ca Tarantino nu este genul de regizor care sa faca biografii. Locotenentul Aldo Raine conduce un grup de soldati evrei-americani intr-o misiune de imprastiere a fricii si haosului printre trupele SS. Cum? Prin tortura, ucidere in masa si scalpare. Fiecare soldat aflat sub comanda lui Raine ii este dator acestuia 100 de scalpuri de nazisti.

Cei foarte putini care supravietuiesc intalnirii cu ticalosii reusesc asta doar dupa ce Raine isi etaleaza talentul de sculptor si le cresteaza o zvastica pe frunte.

Intr-o poveste paralela, Melanie Laurent interpreteaza rolul unei tinere evreice, detinatoare a unui cinematograf din Paris, care este fortata sa gazduiasca premiera unui film german de propaganda, premiera la care va asista insusi Hitler. La scurt timp tanara isi da seama ca aceasta ar putea fi sansa ei de razbunare. Intre timp, un critic de film (Michael Fassbender) inrolat in armata britanica este trimis alaturi de “ticalosi” sa “intrerupa” proiectia filmului.

Este suficient sa spun ca atunci cand toate aceste fire ajung intr-un punct comun incep sa apara scanteile, iar in cele din urma explozia. Dar fitilul este aprins mult mai devreme, chiar din prima scena de catre ofiterul nazist interpretat memorabil de Christoph Waltz.

Hans Landa, poreclit “Vanatorul de evrei”, intra fara doar si poate in grupul rafinat a  unor personaje negative psihopate ca Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), Annie Wilkes (Kathy Bates - Misery) sau The Joker (Heath Ledger, Jack Nicholson). Am o presimtire ca peste cativa ani, cand lumea va vorbi despre Inglourious Basterds, isi va aminti de interpretarea formidabila a lui Waltz.

Brad Pitt e un ticalos si o dovedeste

Brad Pitt ne confirma si de data aceasta faptul ca a ajuns la o maturizare artistica asteptata inca de la Twelve Monkeys si arata asta prin interpretarea atroce si amuzanta a locotenentului Aldo Raine. Frantuzoaica Melanie Laurent trece cu bine peste ambele stadii ale rolului ei: primul in care este o fata speriata si cu teama de a nu fi descoperita, iar celalalt in care este o razboinica cu sete de rabunare.

Pe lista actorilor europeni se mai regasesc actorii Diane Krueger, interpreta lui Bridget von Hammersmark – o actrita celebra si o sustinatoare a evreilor, si Michael Fassbender (300) in rolul locotenentului Archie Hicox.

Exista destul umor in Inglourious Basterds care este departe de a fi un film intunecat si deprimant. Zic deprimant pentru ca de obicei acesta este primul sentiment cand vine vorba despre Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Puristii istorici poate ca nu vor imbratisa povestea imaginara care il implica pe Hitler si pe oamenii sai, dar nu cred ca asta ii va impiedica sa se bucure de filmul lui Tarantino. Pentru toti ceilalti, Inglourious Basterds este un film care trebuie vazut cat mai repede pentru a nu fi stricat de cei care l-au vazut inainte si simt nevoia sa-l povesteasca.

Trailer Inglourious Basterds

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea