Filme

#_da-mai-departe-2000

In 2006, armele ajung primele pe marile ecrane

Kuweit, 1991. Acolo te duce prima premiera din noul an, intitulata razboi .

In scaunul regizorului - Sam Mendes , creatorul lui American Beauty. Scenariul, facut dupa un best-seller despre razboiul din Kuweit.

Intr-unul dintre rolurile principale - Jamie Foxx , laureatul cu Oscar de anul trecut. Ingrediente excelente, dar rezultatul final nu se ridica la aceleasi standarde. Reuseste sa-si faca insa loc in nisa exclusivista a filmelor de razboi.

Jarhead - Puscasi marini se distinge prin adoptarea stricta a unui punct de vedere. Cu alte cuvinte, un lungmetraj nu atit de razboi, cit de studiu de personaj. Protagonistul, al carui comentariu te acompaniaza de-a lungul filmului, este soldatul Swoff (actorul in ascensiune Jake Gyllenhaal ) ajuns in Marina pentru ca a ratacit drumul intre liceu si facultate. Cu toate ca prestatia actoriceasca e rezonabila, personajul sufera de un defect structural. Cind Swoff, ca orice erou al unui film de actiune recent, e pe punctul de a o lua razna si de a-si ucide un coleg, nu este credibil tocmai din cauza propriilor comentarii extrem de corozive si lucide.

Bizareria acestui film, promovat de distribuitori ca fiind „de razboi“, consta in cit de putina actiune contine. Ce iti spune lungmetrajul despre conflictul armat din Kuweit e cit se poate de confuz.

Singura perspectiva cu care se poate compara este una literara: Fabrice del Dongo, apropo de Waterloo, din romanul lui Stendhal, „Manastirea din Parma“. Altfel spus, eroismul de pe cimpul de lupta lipseste, iar filmul da masura haosului care domneste peste ciocnirea de trupe. Plus ca agresorii nu sint bine definiti, ba chiar la un moment dat puscasii marini se trezesc atacati de avioanele americane, desertul e plin de cadavre si masini calcinate.

Pe masura ce inainteaza, trupa de soldati are parte de ghicitori si de descifrat enigme, in loc sa dea piept cu inamicul, care ramine aproape nevazut. La inceputul filmului, il vezi pe Swoff citind „Strainul“ lui Camus, si asa se si simte de la inceputul pina la sfirsitul razboiului si lungmetrajului .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea