Filme

#_hotel-rwanda-2004

Hotel Rwanda

"Hotel Rwanda" se inscrie in seria filmelor inspirate din fapte reale pe care le infatiseaza respectand datele,cursul evenimentelor si faptele istorice pana in cele mai mici detalii.In afara personajului colonelului Olivier – jumatate fictiv, jumatate inspirat de generalul Romeo Dallaire (comandantul fortelor de pace UN)-totul este conform realitatii.

Subiectul filmului este genocidul comis in 1994 in Rwanda asupra populatiei Tutsi. Multi vor spune – iarasi un film despre razboi, crime,violenta si eroi ce ne uimesc cu fapte nobile si curajoase Dar cinismul asta e gratuit - tot ce vedem in film s-a intamplat cu adevarat acum mai bine de zece ani iar noi privim lucrurile astea la tv reactionam intr-un fel si apoi ne continuam cina in liniste.

Americanii si puterile europene nu dau in realitate doi bani pe populatia de culoare din Africa (o replica a lui Nick Nolte din film). Totul este o fatada, o mascarada,un joc al aparentelor.

Filmul este dur, greu de digerat si acceptat, bine ancorat in absurditatea si superficialitatea lumii in care traim, plin de dramatism, dureros prin clarviziune si mesaj. Reflecta cu maxima claritate si fara menajamente indiferenta , discriminarea,dezinteresul si lasitatea celor ce ne conduc destinele.

Filmul are momente cand tensiunea si groaza ating apogeul si ai senzatia ca te afli in fata unui film de groaza din anii '60, la o vanatoare de oameni. Scena cand turistii albi se bronzeaza, oficialii locali pufaie din trabucuri , Paul se ocupa de treburile hotelului in timp ce angajatii Hutu nu vorbesc cu cei Tutsi si asculta cu veneratie radioul "urii"-RTLM ce incita la distrugerea tribului Tutsi e suprarealista, bine construita si nu e singulara.

Sunt clipe cand regizorul pare depasit de greutatea si gravitatea subiectului, dar pe ansamblu se descurca onorabil si convingator, fara sa apeleze la trucuri sau efecte speciale .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea