Filme

#_four-christmases-2008 #comedie #2008 #vince vaughn #reese witherspoon

Four Christmases sau cum omoara americanii Craciunul

Pentru oricare dintre noi Craciunul este cea mai asteptata sarbatoare a anului, ne revedem familiile, prietenii, primim cadouri si petrecem alaturi de cei dragi. Pentru Kate si Brad, insa, un cuplu necasatorit din San Francisco, Craciunul este de evitat pentru ca nu vor sa dea cu niciun chip cu ochii de rude si parinti, nefiind gata sa treaca prin discutii interminabile si situatii penibile.

four christmasesCei doi planuiesc sa plece intr-o vacanta exotica in Fiji chiar in ziua de Craciun, asa ca isi anunta familiile ca nu vor putea sarbatori alaturi de ei. Insa, mama natura consipira impotriva lor si o ceata densa ii impiedica sa zboare spre destinatia mult visata. Iar cand peste ei da o echipa de filmare si apar la stiri, telefoanele incep sa sune, iar Brad (Vince Vaughn) si Kate (Reese Witherspoon) sunt nevoiti sa accepte sa petreaca patru Craciunuri intr-o zi alaturi de parintii lor, toti divortati si implicati in relatii ciudate.

Inca de la prima vizita, acasa la tatal lui Brad, dam cu nasul de o familie disfunctionala, necioplita si vulgara, care cauta tot felul de moduri in care sa-si faca de ras fiul in fata prietenei sale. Sa nu credeti ca restul filmului vine cu ceva in plus. Nu, este doar o avalansa de gag-uri expirate, vazute si revazute in multe alte comedii . Este un zig-zag cu masina pe care Kate si Brad il executa in incercarea de a-si multumi familiile destramate, dar care tin dinadins sa-i vada pe cei doi casatoriti, si, cine stie, probabil la fel de “fericiti” ca si ei.

Four Christmases este o tragedie la capitolul umor, pentru ca dupa ce il vezi cu greu te mai poti gandi ca este o comedie. Filmul duce o lipsa acuta de scene amuzante, iar “momentele” cu echipa de filmare, distrugerea televizorului, caderea de pe casa, voma copilului, lupta pentru testul de sarcina saufc nasterea lui Isus pe ritmuri de rock in aplauzele unei audiente parca lobotomizate, aplica lovitura dupa lovitura unei productii mai mult decat dezamagitoare.

Comedia lui Seth Gordon face in schimb abuz de o serie de nume mari care nu reusesc sa scoata Four Christmases din mocirla de scene imbecile care nu starnesc deloc rasul. Nici nu ma mir ca nu a ras nimeni din sala de cinema la scenele mentionate mai sus.

Robert Duvall, Sissy Spacek sau Jon Voight sunt prezente trecatoate in film, dar se chinuie sa dea viata unor personaje triste. Singurul care reuseste sa mai salveze situatia este veteranul Duvall, in timp ce Spacek pare un element de decor, iar Voight isi arunca replicile cu ritmul unei masini de scris.

Craciunul in Four Christmases este doar un pretext de a face film, iar daca regizorul a intentionat vreun moment sa ne insufle spiritul acestei sarbatori cu un scenariu care cu siguranta a fost scris pe genunchi intr-o pauza de filmare, a esuat admirabil. Reese Witherspoon pare ca si-a piedut umorul odata cu castigarea Oscarului, iar Vince Vaughn joaca acelasi rol ca si in The Break-Up, Fred Claus sau alte comedii de gen al caror expert este.

Four Christmases nu este o comedie, nu este nici un film de familie si cu atat mai putin un film pe care sa-l vedeti de Craciun. Daca vreti sa va relaxati urmarind o pelicula despre Craciun, incercati un film mai vechi, cu siguranta nu va va enerva la fel de tare ca Four Christmases.

NOTA 2/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea