Filme

#_pledez-vinovat-2006

Find me guilty, filmul unui proces de pomina

Find me guilty are ca subiect procesul Lucchese, cel mai lung proces penal din istoria Statelor Unite (a durat 21 de luni, intre 1987-1988)

Dupa ani de investigatii, 20 de membri ai familiei mafiote Lucchese sunt adusi in fata tribunalului, cu 76 de capete de acuzare. Se pun in joc tone de probe si sute de martori, pentru ca Guvernul Statelor Unite sa destrame una dintre cele mai mari familii mafiote, familia Lucchese din New Jersey. Totul pare pus la punct iar decizia juratilor pare a fi usor de anticipat: condamnarea mafiei.

Asta pana cand apare Giacomo “Jackie Dee” DiNorscio (Vin Diesel), un membru al faimoasei familii mafiote, care executa deja pedeapsa de 30 de ani. Jackie are sansa de a-si scurta detentia depunand marturie impotriva multora dintre cei mai apropiati prieteni ai sai insa el alege sa rastoarne toata judecata scrobita si transforma procesul intr-un show, indemnand juratii: “find me guilty!”

Propriul sau avocat, acuzat si acuzator, “gagster si nu gangster”, un mafiot simpatic, devotat familiei, care reuseste sa atraga simpatia juratilor si sa-si salveze fratii mafioti, Jackie DiNorscio este un personaj complex, inspirat din realitate.

Regizorul Sidney Lumet marturiseste: Inainte de toate, el este unul dintre cele mai nestapanite personaje din cate am intalnit. Un mafiot, dealer de cocaina, un mincinos, care frecventa prostituatele – tot ce e mai neplacut, si totusi era ceva emotionant la el. Loialitatea lui fata de ‚familie’ era de neclintit, iar umorul cu care s-a manifestat la tribunal era remarcabil. In plus, era total lipsit de teama.

Producatorul Bob Yari a identificat o poveste captivanta in procesul lui Jackie DiNorscio, dupa ce a realizat recent cateva dintre Film... sale de rasunet, cum ar fi Hostage cu Bruce Willis, Haven cu Orlando Bloom si Prime cu Uma Thurman si Meryl Streep.

Jackie era o persoana complexa, care avea propriul sau univers moral. Confruntandu-se cu o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare, i s-a oferit o reducere a pedepsei, daca accepta sa fie un martor cooperant, dar el a spus ca mai bine ramane in inchisoare o mie de ani decat sa minta sau sa-i tradeze pe baietii pe care ii stia de cand era copil.

Departe de a fi plictisitor, desi dureaza doua ore si actiunea se petrece in mare parte in sala de judecata , Find Me Guilty este un amestec original de umor si tragedie. O adunatura de personaje haioase, mafioti mai mult sau mai putin ramoliti, avocati disperati, stresati, inflacarati, fac judecata mai dinamica, filmul mai captivant.

Face toti banii!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea