Filme

#film Experimentul Pitesti #Experimentul Pitesti #ion caramitru

Experimentul Pitesti, un film tulburator inspirat din fapte reale! In memoriam Ion Caramitru

Filmul artistic independent despre Experimentul Pitesti, inceput in 2011 prin eforturile regizoarei Victoria Baltag, va rula in avanpremiera la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti pe data de 9 martie 2022, in memoriam Ion Caramitru. Lung-metrajul prezinta unul dintre cele mai infioratoare experimente de mutilare emotionala  si fizica prin tortura, realizat de regimul comunist – Experimentul Pitesti. Proiectul este rezultatul a 10 ani de munca benevola si voluntara a peste 600 de oameni care acum trebuie remunerati.

Filmat la Iasi, Suceava, Bucuresti, Pitesti, Aroneanu

Povestea filmului incepe cu momente din viata sociala a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iasi), aduce in prim-plan psihologia umana si culmineaza cu punerea in imagini a “fenomenului reeducarii” in Romania (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat in urma unei documentari de arhiva amanuntite, care s-a desfasurat pe parcursul a peste 3 ani.

 Prima parte a filmarilor s-a desfasurat la Iasi. Colegiul National „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet - Muzeul „Mihai Codreanu”, Rapa Galbena, strada Sararie, Primaria si centrul orasului, de la Palatul Culturii, pana la Catedrala Mitropolitana, s-au aflat in obiectivul camerelor de filmat.

S-a filmat si Aroneanu, sat traditional romanesc, unde sunt doua case autentice din 1944.

Primul material filmat despre lungmetrajul  despre Experimentul Pitesti a fost realizat la Fortul 13 Jilava, iar materialul a fost folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).

In memoriam Ion Caramitru

Impresionat de subiectul, dar si de miza artistica a filmului, precum si de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alaturat echipei pro bono. Data de 9 martie 2022 pentru avanpremiera nu este deloc intamplatoare, ci marcheaza un omagiu adus actorului Ion Caramitru.

Context

Despre Experimentul Pitesti stim ca „A fost una dintre cele mai cumplite experiente de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastra”, asa cum afirma istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefasta a istoriei, intre 1949-1952, a facut mii de victime: reeducarea, tortura fizica si mentala a studentilor din Romania, initiata de comunisti. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o alta convingere politica sau religioasa, alta decat cele agreate de regim, erau supusi reeducarii prin tortura. A fost considerat cel mai agresiv program de spalare a mintii din Europa de Est.

„La 33 de ani de la caderea comunismului, numarul exact al victimelor Experimentului Pitesti  nu este nici pana astazi cunoscut. Cu un efort inceput acum 10 ani, ne-am propus sa aducem in atentia publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componenta puternica de documentare. Timp de 3 ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanti ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Experimentul Pitesti nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortura fizica si emotionala. Experimentul Pitesti trebuie sa fie in manuale, pe ecrane, in muzee, pentru a ne asigura ca istoria nu se repeta. Le multumim tuturor celor care ne-au sustinut pana acum si au ales sa doneze pentru ca Experimentul Pitesti-Filmul sa ajunga pe ecrane. De asemenea, le multumim si celor care vor sa ne ofere in continuare un ajutor in cunoasterea istoriei si ororilor comunismului.”, declara Victoria Baltag (34 de ani), regizoarea filmului si initiatoarea proiectului Experimentul Pitesti – Filmul.

10 ani de lucru independent

Este un proiect 100% independent, care a dus lipsa de finantare. A fost realizat din donatii, imprumuturi si contracte amanate, majoritatea actorilor si echipei au lucrat 10 ani de zile fara sa fie platiti inca si au facut acest lucru pentru ca au considerat ca un astfel de proiect era mai mult decat necesar.

Apel pentru finantare

Proiectul a fost finantat exclusiv din fonduri private si din crowdfunding. Astfel ca, din lipsa de fonduri, intreaga echipa de filmare a lucrat benevol, inclusiv actorii, Ion Caramitru, Axel Moustache, Rares Lucaci si Sergiu Moraru, fiind doar o parte dintre cei ce alcatuiesc distributia filmului.

Inca este nevoie de sprijin financiar pentru a duce la bun sfarsit acest proiect atat de necesar. Nevoile de finantare sunt urgente, cu atat mai mult cu cat proiectul isi propune sa fie lansat cu un sir de evenimente: dupa avanpremiera vor urma o expozitie de fotografie, apoi una de pictura si o lansare de carte cu povestile nespuse din perioada anilor sub comunism in Romania.

Asadar, de la logistica aferenta tuturor evenimentelor si pana la costuri de servicii foto – video sau de onorarii actori, facem un ultim apel la toti cei interesati sa sustina acest proiect extrem de indraznet si necesar. Suma tintita este de aproximativ 50.000 euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea