Filme

#easy a #emma stone #cronica de film #comedie #cronica #film

Easy A sau reteta unei comedii bune - cronica de film

Emma Stone este cunoscuta publicului romanesc pentru roluri mici, dar cu interpretari de esenta. Daca pana acum nu a avut ocazia sa interpreteze un rol mai consistent care sa-i dezvaluie talentul, Easy A ii da prilejul de a crea un personaj original. Actrita interpreteaza cu o lejeritate uimitoare o liceana simpatica, amuzanta, caracterizata de  o dezinvoltura tipica adolescentului din epoca retelelor de socializare.

“Pacatoasa” - traducerea aleasa de distribuitorii romani, vine ca o surpriza placuta pe piata filmelor de comedie, o surpriza care mi-a adus aminte de productiile de alta data care tratau si prezentau “jungla” liceului intr-o maniera mai decenta.

 

Multe barfe, multe variante, un singur adevar

 

Vi s-a intamplat ca la un moment in viata sa va identificati cu un personaj din carte sau film sau evenimentele prezentate sa fie similare celor cu care va confruntati voi? Asta i se intampla lui Olive (Emma Stone), personajul principal din Easy A, nevoita fiind sa se suporte consecintele unei decizii de moment, neinspirata, fara vreo intentie prealabila.

Sa spunem doar ca Olive nu se bucura de popularitate in randul colegilor sai sau, mai degram, ar trebui sa spunem ca este cu totul invizibila, lucru pe care si-l va dori ulterior. Plicitisita si incapabila de a gasi o scuza ca sa evite petrecerea week-end-ului impreuna cu prietena sa si parintii acesteia, Olive inventeaza o poveste “indiscreta” , fara sa se gandeasca vreo clipa ca amica va ciripi tot cu prima ocazie.

Bursa barfei lucreaza repede si neincetat, asa ca inocenta poveste a lui Olive se transforma intr-o serie de zvonuri care se va raspandi extrem de usor in intregul liceu. Lucrurile se vor complica si intreaga situatie va lua o turnura nu tocmai favorabila in momentul in care Olive decide  (cu cele mai bune intentii) sa-l ajute pe unul dintre colegii sai in a-si dezminti public homosexualitatea. Recent emancipata Olive, hotaraste la inceput sa dea curs barfelor, fara sa anticipeze evenimentele ulterioare.

 

Un omagiu adus comediilor din anii 80

 

Easy A aminteste de multe filme din anii ’80 (“The Breakfast Club”,16 Candles”), acestea fiind, contrar tiparului ales de comediile de pana acum, mentionate mai degraba ca un model de urmat si nu ridiculizate sau parodiate, metoda tot mai des aleasa de cinematografia americana cu scopul de a atrage un public fara pretentii.

Inainte de a recurge la un titlu de referinta, Easy A este si o reinterpretare a ecranizarilor realizate de-alungul timpului dupa romanul american clasic The Scarlet Letter (Litera stacojie), aducandu-se inca o data in prim plan valoarea filmelor vechi.

 

Easy A , usor de tinut minte

 

Desi nu s-ar spune, filmul nu face deloc aluzie la familiile disfuntionale. Olive este inconjurata de o familie de-a dreptul amuzanta, ciudat de normala, care te cucereste si iti usureaza intelegerea personajului principal. Stanley Tucci revine in aceeasi nota cu interpretarea din Diavolul se imbraca de la Prada, alaturi de Patricia Clarkson, cei doi interpretandu-i pe parintii blamatei.

Daca pana acum eram obisnuiti sa cunoastem “tragedia” unui adolescent neinteles, corvoada de a fi ridiculizat sau anonim , prostanac si strangace, de data asta ne confruntam cu un alt timp de caracter. Olive este inteligenta, sarcastica, stie ce vrea, nu se plange si este perfect adaptata vremurilor sale. Problema ei, care face si subiectul filmului: popularitatea atat de necesara unui adolescent in liceu ii lipseste si alege o metoda neinspirata in a o dobandi.

Asa cum am mai mentionat Emma Stone face un rol minunat (actrita a fost nominalizata la premiile Golden Globes 2011 pentru rolul din Easy A) si contureaza prin interpretare un umor de calitate care binedispune si relaxeaza. Prin metoda aleasa de catre personaj in a-si expune povestea, telespectatorul se simte conectat direct la evenimentele descrise, fiind invitat sa cunoasca, inainte de a judeca.

Easy A este un film placut, destept, care binedispune; nu va smulge hohote de ras, poate pentru ca nu asta este scopul, dar va distra si va rupe din cotidian spectatorul plictisit pret de mai bine de o ora.

Trailer Easy A:

 



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea