Filme

#_da-mai-departe-2000

Din nou doua surori...Les soeurs fachees

Cel dintai lungmetraj al regizoarei Alexandra Leclère, Les soeurs fachees este o comedie sensibila despre cum se inteleg, mai bine zis cum nu se inteleg, doua surori cu caractere diametral opuse. Diferentele dintre cele doua surori sunt atat de evidente ca intre o provinciala si o dama burgheza intepata, ca intre o scorpie care improasca venin in toate partile si o blajina si entuziasta scriitoare de romane, ca intre o realista apretata si o visatoare stangace sau ca intre o bagheta frantuzeasca invechita si un croissant aburind.

Martine (Isabelle Huppert) si Louise ( Catherine Frot ) se oglindesc invers una in cealalta.

Daca la inceput impresia filmului este mai degraba una de comedioara proasta,(ca sora ei mai mica, vitrega si plagiata, de origine americana, In her Shoes) pe parcurs, filmul se umple de semnificatii dramatice. Pe un ton lejer, aparent glumet ne este expusa intalnirea dintre cele doua surori la Paris, oras scrobit, intolerabil fata de apucaturile celor ca Louise, niste bufoni din provincie.

Rolul lui Martine este croit special pentru masura si greutatea unei mari actrite cum este Isabelle Huppert. Intr-un vartej de trairi care oscileaza de la violenta la dragoste pana la izbucnirea crizei din final, personajul interpretat de isabelle huppert se umanizeaza si capata chiar sensibilitate.

Ne dam seama foarte repede ca, in ciuda aparentelor, Martine nu prea stie ce-i cu ea.(…) Situatia ei mi-a permis sa dezvalui personajul gradat, scena dupa scena. O vedem sub numeroase aspecte: la inceput este ingamfata, dar mai apoi este coborata de pe piedestal, o data ce Louise isi povesteste aventura. Este covarsita atunci de disperare, de invidie, de gelozie... (Isabelle Huppert)

Louise, draguta, sufocanta, generoasa, dragastoasa este asemenea unei mingi, mereu la piciorul irascibilei Martine, care afiseaza o duritate excesiva pentru a masca de fapt un gol sufletesc.

M-a emotionat aspectul amuzant, lejer, comic al filmului. Louise, mereu in urma, cu mustati de ciocolata si haine provinciale, este un fel de mascarici. Din punctul meu de vedere, ea nu traieste cu adevarat in realitate. Este foarte simpla, naiva, adesea impresionabila.(Catherine Frot)

Chiar daca se intrezaresc si mici stangacii din partea unei regizoare debutante, Les Soeurs fachees are usoare accente filosofice, oferind printre altele o viziune de ansamblu, neslefuita, asupra raporturilor dintre oameni…dintre surori, vecini, soti, cumnati si asa mai departe.

Ni se plimba pe sub nas imagini cu locuri simbolice din Paris, cu TGV-uri, cu Renault-uri, muzica, vioaie si frantuzeasca, ne incanta in mod placut urechile, iar atmosfera filmului ne imbata ca un parfum fin. Totusi crizele lui Martine sunt ca niste palme menite sa ne lecuiasca definitiv de visare. Asadar un film frantuzesc, pentru iubitorii genului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea