Filme

# filme castigatoare # Buzau International Arts Festival #Competitia BUZZ IFF

Competitia BUZZ IFF din cadrul Buzau International Arts Festival s-a incheiat si patru filme sunt castigatoare

Competitia oficiala a Buzau International Film Festival, care a prezentat publicului patru sectiuni cu filme de scurtmetraj si lungmetraj (fictiune si documentar) din peste 20 de tari s-a încheiat, iar juriile (lungmetraj si film documentar - producatorul de film grec George Kalomenopoulos, Valentina Iusuphojaev, director al CNC Republica Moldova si producator de film si criticul de film Alin Ludu Dumbrava; scurtmetraj si film studentesc - regizorul din Republica Moldova Dumitru Grosei, producatoarea de film Laura Baron si blogger-ul Mihai Vasilescu) au anuntat castigatorii în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de pe 17 septembrie, ce a avut loc la Sala Teatrului George Ciprian.

Castigatorul competitiei de lungmetraj este The Son / Fratele mai mare (R. Ines Tanovic, Bosnia Hertegovina – Croatia – Romania – Slovenia – Muntenegru, 2019, 1h 46m), drama propusa de Bosnia Hertegovina la cea de-a 92-a editie a premiilor Oscar si nominalizata la festivalul de film de la Sarajevo în 2019.

Sinopsis: Fiul adoptat Arman (18) are un caracter instabil si nu poate gasi pace în lupta pentru identitatea sa. Parintii si fratele sau mai mic, Dado (14), care s-a nascut dupa adoptia lui Arman, sufera din cauza nelinistii sale si a energiei enorme pe care o lasa sa iasa la suprafata în diferite moduri. Juca saraca, ia droguri, deturneaza un tramvai si  se îndragosteste de Milica, o fata sarba din Sarajevo de Est. Adolescenta este dificila pentru ambii frati, dar este cel mai mic care este imperceptibil si din ce în ce mai atras într-un cerc vicios de dependenta, din dorinta de a se auto valida si de nevoia de a fi la fel de cool ca fratele sau mai mare.

Motivatia juriului: O poveste puternica si dramatica de maturizare, dezvoltata cu atentie pentru detaliu si pentru performanta actoriceasca a tanarului Dino Barjovic în rolul lui Arman. Un echilibru perfect intre detasare si implicare.

Filmul va intra si în cinematografele din Romania, începand cu 24 septembrie.

Documentarul castigator este A portrait on the search for happiness / Un portret în cautarea fericirii (R. Benjamin Rost, Germania, 2020, 1h 13m), ce urmareste trei cautatori de diamante din Africa de Sud, pe urmele pietrei pretioase care le va schimba viitorul pentru totdeauna iar juriul si-a motivat decizia astfel: pentru modul regizoral de abordare a subiectului, pentru imaginea impresionanta, coloana sonora si atmosfera generala transmisa de film, dar mai ales pentru empatia transmisa si receptionata de public. 

Castigatorul competitiei de film studentesc este Arabian Night / Noapte Araba (R. Pierre Mouzannar, Marea Britanie, 2019) pentru modul de realizare si calitatea productiei, impresionanta pentru un film studentesc, dar si pentru coerenta povestii si calitatea regizorala, asa cum a mentionat juriul, iar scurtmetrajul premiat în 2021 este Da Yie / Noapte Buna (R. Anthony Nti, Ghana, 2019), pentru sensibilitatea cu care trateaza un subiect dificil de transpus pe marele ecran si pentru calitatea regizorala si tehnica, modul de a interactiona cu personajele si calitatea generala a filmului. 

Buzau International Arts Festival continua cu competitia de teatru Comic 7 B pana pe 23 septembrie, în care sapte spectacole de teatru despre oameni, viata, dragoste, relatii, societate si cum se transforma toate acestea în momente-cheie vor putea fi vazute zilnic, de la ora 19:00, în sala de la Teatrul George Ciprian, iar biletele pot fi achizitionate de pe www.mystage.ro.

Pe 20 septembrie, regizorul canadian de origine romana Alexander Hausvater asteapta publicul la o cvadrupla lansare de carte, pentru romanele sale: Penumbra, Aici, Radio Eros, Dor calator si LUDI. Evenimentul va avea loc în foaierul Teatrului George Ciprian si se va desfasura cu respectarea normelor în vigoare privind limitarea raspandirii pandemiei Covid-19. Participantii vor pastra distanta impusa si vor purta corect masca de protectie, pe toata durata evenimentului.

Alexander Hausvater este apreciat pe întreg mapamondul pentru spectacolele pe care le-a creat în multele decenii de activitate. A fost directorul artistic al Teatrului Peacock din Dublin, a fondat Montréal Theatre Lab, al carui director a fost între anii 1973 si 1979, a condus Teatrul L’Echiquier (1979-1985), iar din 1989 este directorul artistic al Teatrului L’Archipel. Între 1983 si 1987, a fost directorul Festivalului Quinzaine Internationale du Théatre din Québec.

În 1990, a revenit în Romania, unde a avut un succes rasunator cu spectacolul ”...au pus catuse florilor” dupa F. Arrabal. În 1993, tot în Romania, a pus în scena ”La Tiganci” dupa Mircea Eliade. De atunci, monteaza periodic în toate teatrele din Romania, dar si în alte tari, opera sa teatrala însumand peste 160 de spectacole.

Tot saptamana aceasta vor fi deschise publicului si doua expozitii: în premiera în Romania, expozitia de pictura a lui Nicu Covaci (Phoenix) si Valeriu Sepi, dar si expozitia Viata în Pandemie – Cristi Martin (arta plastica) si Theodor Tudose (fotografie).

Continua si proiectiile de film, printre care E Pericoloso Sporgersi, restaurat 4K, în prezenta regizorului Nae Caranfil, care va sustine si un Q&A cu publicul, în data de 23 septembrie, precum si o serie de filme realizate de regizoare din Europa, care vor fi difuzate în Amfiteatrul Tineretului, în data de 21 septembrie, de la ora 18:00. Regizoarele Kristina Cepraga si Ana Preda vor fi prezente la proiectii si vor sta de vorba cu publicul.

Festivalul se va încheia oficial pe 25 septembrie, cu un concert al trupei Phoenix. 

Programul saptamanal si evenimentele speciale vor fi anuntate, ca de obicei, pe pagina de Facebook Buzau International Arts Festival si pe site-ul https://biaf.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea