Filme

#2009 #cinema #filme romanesti

Ce filme romanesti vedem la cinema in 2009

2009 se anunta un an bogat pentru cinematografia romaneasca, aproape 30 de productii sau co-productii romanesti vor ajunge in salile de cinema pana la sfarsitul anului. Printre cele mai asteptate filme se regasesc pelicule semnate de Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Catalin Mitulescu.

Pe 23 ianuarie a avut premiera drama Intalniri incrucisate in regia Ancai Damian, primul film romanesc lansat anul acesta. Productia, care ii are in rolurile principale pe Mimi Branescu, Oxana Moravec si Andi Vasluianu, a fost apreciata de critici in cadrul unor festivaluri de film precum Pusan, Chicago sau Cottbus. intalniri incrucisate a fost prezentat in premiera in Romania in iunie 2008 la TIFF.

Un alt film romanesc foarte asteptat de cinefili si foarte premiat la festivalurile de profil, este Pescuit sportiv in regia lui Adrian Sitaru. Ioana Flora si Adrian Titieni sunt un cuplu care pleaca la picnic intr-o zi de duminica, pentru a-si rezolva problemele conjugale, insa accidentarea unei tinere prostituate (Maria Dinulescu) le da planurile peste cap. Pescuit sportiv a primit premii importante la festivaluri precum cel de la Salonic (Grecia) sau cel de la Estoril (Portugalia). Lungmetrajul va fi lansat oficial in cinematografe pe 13 februarie.

weekend cu mamaSi tot in luna februarie regizorul Radu Gabrea va lansa filmul calatoria lui gruber, o drama de razboi al carui protagonist se afla in cautarea disperata a unui doctor ce pare a fi de negasit.

Weekend cu mama, cel mai recent film regizat de Stere Gulea, cu Adela Popescu in rolul unei adolescente dependente de droguri va fi lansat pe ecrane in luna martie.

Dupa Moartea domnului Lazarescu vine Aurora

Cristi Puiu revine in 2009 cu Aurora, un film al carui subiect este o crima, ce continua povestile cinematografice despre Bucuresti, incepute cu pelicula Moartea domnului Lazarescu.

Corneliu Porumboiu va aduce in cinema Intermediar, un fals policier despre un tanar politist care isi pierde increderea in lege, iar Radu Muntean ne va spune cum este Marti dupa Craciun, cand un barbat trebuie sa aleaga intre sotie si amanta.

Tot in 2009 vor fi lansate Amintiri din epoca de aur, co-regizat de Cristian Mungiu, Hanno Hofer si Constantin Popescu, Copilaria lui Icar (regia Alexandru Iordachescu) – ultimul film in care a ajucat regretatul actor francez guillaume depardieu, despre un tanar care cauta un tratament dupa ce a suferit un grav accident, si Tatal fantoma.

Filmul regizat de Lucian Georgescu spune povestea lui spune povestea lui Robert Botto, descendent si biograf al faimosilor frati Traum: Rudolph, scriitorul si Samuel, candva gangster in Chicago. Cu o viata personala in deriva, Robert decide sa caute aventura, calatorind mai intai la Viena si Budapesta, apoi in Transilvania si Bucovina.

Una dintre cele mai asteptate pelicule romanesti din acest an este Medalia de onoare a lui Catalin Netzer, care il are ca protagonist pe Victor Rebengiuc. Filmul este o drama de familie despre un tata care si-a denuntat fiul la militia pentru a-l impiedica sa emigreze in Canada. Scenariul productiei, semnat de Tudor Voican a obtinut nota maxima la concursul organizat de Centrul National al Cinematografiei in august 2007, primind finantare de 720.000 de lei.

Radu Jude debuteaza in lungmetraj

In 2009 tanarul regizor Radu Jude (Lampa cu caciula) debuteaza in lungmetraj cu pelicula Cea mai fericita fata din lume. Protagonista este Delia, o fata de 18 ani dintr-un oras de provincie, care castiga un concurs premiat cu o masina scumpa.

Fericita castigatoare, insotita de parintii ei, trebuie sa vina la Bucuresti pentru a filma o reclama. Insa pe drumul spre capitala, in familie se isca un conflict: parintii vor sa vanda masina pentru a deschide o mica afacere, pe cand fata ar vrea s-o pastreze. Actrita principala, Andreea Bosneag, a fost descoperitamar nero in urma unui casting realizat prin liceele bucurestene.

Actrita Doroteea Petre joaca in doua filme care vor fi lansate in 2009: Marea Neagra, unde interpreteaza rolul unei emigrante din Romania ce se imprieteneste cu batrana italianca de care are grija, si Un balon in forma de inima (in regia lui Catalin Mitulescu), in care va juca o tanara de care se indragosteste un orfan.

Oferta filmelor romanesti din 2009 este cu adevarat impresionanta, dar sa speram ca distribuitorii se vor tine de cuvant si le vor aduce in cinematografe pana la sfarsitul anului.

Urmareste trailerul filmului Pescuit sportiv de Adrian Sitaru.



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea