Filme

#palme d’or #Palme D'Or a Cannnes #apocalypse now #Sex Lies and Videotape #La Dolce Vita

Cannes: Cele mai importante filme laureate cu premiul Palme d'Or

Festivalul International de Film de la Cannes se bucura de o traditie veche de 66 de ani, perioada in care pe covorul rosu de pe Croazeta, respectiv prin fata criticilor s-au perindat mii de staruri si de filme.

Peliculele care au obtinut Palme d'Or-ul s-au dovedit, nu de putine ori, candidate serioase la premiile Oscar si, chiar si cand nu a fost cazul, au reusit sa ramana in istoria cinematografiei. Iata-le pe trei dintre cele mai importante!


1. La Dolce Vita (1960)

Inainte de "La Dolce Vita", Frederico Fellini era considerat deja un regizor italian fascinant, insa, odata cu aparitia peliculei recompensate cu Palme d'Or, numele sau a devenit pentru totdeauna o parte integranta a istoriei cinematografiei mondiale.

Tot "La Dolce Vita" a facut din Marcello Mastroianni un star international si a introdus cuvantul "paparazzi"!


2. Apocalypse Now (1979)

Festivalul de la Cannes a sustinut dintotdeauna filmul de autor, iar Francis Ford Coppola a fost un reprezentant de seama al acestei scoli de-a lungul anilor '70, cu pelicule precum "The Conversation" (recompensata cu Palme d'Or).

Si totusi, unul dintre cele mai personale filme ale lui Ford Coppola ramane "Apocalypse Now", printre altele datorita muncii titanice pe care a depus-o la realizarea sa, care s-a intins de-a lungul a 15 luni si a implicat costuri astronomice. De altfel, in momentul in care s-a inscris cu "Apocalypse Now" in competitia de la Cannes, pelicula nici macar nu era terminata! Chiar si asa, a reusit sa insface Palme d'Or-ul din acel an.


3. Sex, Lies, and Videotape (1989)

Primul film semnat de Steven Soderbergh (care isi incheie la festivalul din acest an cariera, cu pelicula "Behind the Candelabra") a reusit nu doar performanta de a insfaca Palme d'Or-ul, ci si de a lansa trendul filmelor americane independente, care s-a mentinut de-a lungul anilor '90.

De altfel, si Festivalul de Film de la Cannes a fost marcat de filme americane impresionante pana la jumatatea anilor '90, printre castigatoarele Palme d'Or-ului numarandu-se pelicule precum "Wild at Heart" (1990) si "Pulp Fiction" (1994).



Sursa foto: audiovideohd.fr

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea