Filme

#_the-argentine-2008 #cinema #film #cronica #che_guevara

Cand eroul devine simplu om - Che: Argentinianul

Daca ai avea un ideal in care sa crezi cu tarie, iar realizarea acestuia ar deveni singurul tau scop in viata, nu-i asa ca ai provoca o Revolutie? Pelicula Che: Argentinianul/The Argentine povesteste o parte din viata lui Ernesto Guevara, unul dintre putinele personaje din istoria umanitatii care au avut curajul sa aiba un vis de libertate mult prea mare pentru un singur om.

Unii spun ca Che Guevara visa sa reduca distantele sociale dintre oameni, mai exact, isi dorea sa nu mai existe saraci si bogati, ci doar oameni care sa aiba aceleasi venituri si aceleasi drepturi sociale. Altii spun ca visul lui Che era strans inrudit cu dorinta egoista de a detine puterea si, din cauza acestui fapt, a produs numeroase crime impotriva umanitatii .

Che: Argentinianul, in regia lui Steven Soderbergh urmareste viata lui Che Guevara (Benicio del Toro) din perioada 1956-1958, anii in care acesta a organizat luptele de guerilla . Actiunea filmului se petrece in mare parte in jungla cubaneza din Sierra Maestra unde revolutionarii lupta impotriva regimului dictatorial condus de Fulgencio Batista, conducatorul Cubei acelor ani.

Tot demersul filmului lui Steven Soderbergh se rezuma la alcatuirea progresiva a portretului lui Che Guevara. Regizorul nu romanteaza aproape deloc viata acestui personaj care a insemnat atat de mult pentru Cuba si care a provocat numeroase controverse atat in sferele americane cat si in cele europene.

Argentinianul care lupta pentru "salvarea" populatiei cubaneze pare a fi un luptator tipic. El este, pe alocuri, indoctrinat si neindurator, dar are si momente in care devine profund uman sau se indoieste de sine insusi. Che devine consistent si castiga caracteristici treptat - treptat, cu fiecare pas pe care luptatorii de guerilla il fac pentru a cuceri Cuba.

Che Guevara este si bruta si erou

Benicio del Toro care, de altfel, din punct de vedere fizic seamana uluitor de mult cu Che Guevara cel real, reuseste  cu brio sa redea toate starile si framantarile personajului istoric pe care il intruchipeaza. A muncit  Benicio del Toro la acest rol . Se vede din mimica fetei atent studiate, din gesturile bine gandite si din pasiunea pe care o investeste in fiecare cuvant pe care il rosteste.

Se pare ca eroii zilelor noastre sunt mai mari si mai importanti in functie de cat de mult sange au varsat. Nici Che nu face exceptie. Instinctual stie ca libertatea trebuie construita cu sange si sacrificii umane. In consecinta, nu ezita nicio secunda sa ucida in stanga si in dreapta pe cei pe care ii considera dusmani ai libertatii.

La finalul filmului nu am stiut daca il admir pe Che, daca simt compasiune pentru el sau daca il detest. De altfel, au fost momente in care m-am intrebat daca Ernesto Guevara nu s-a simtit el insusi coplesit si depasit de visul sau prea mare pentru un singur om. Oricum, Che: Argentinianul merita vazut, in special pentru ca este un film care nu da sentinte si nu impune opinii. Atat cat a putut, Steven Soderbergh a respectat faptele istorice si a facut un film despre un om, nu despre un erou sau despre un criminal.  

Ar mai fi de precizat ca acest film, precum si cea de-a doua parte a lui se ocupa de anii gloriosi ai lui Ernesto Che Guevara si nu aminteste nimic de perioada controversata a vietii lui, cea in care se pare ca a infaptuit numeroase crime nejustificate.

Che: Argentinianul poate fi vazut la cinematografele din tara din data de 24 iulie 2009.

Trailer Che: Argentinianul

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea