Filme

#_calatoria-lui-gruber-2007 #radu gabrea #florin piersic jr #evrei #masacru

Calatoria lui Gruber - lentoare istorica

Imi place Florin Piersic Jr . Chiar foarte mult. Pare genul de actor si de barbat foarte sigur pe el, rebel si dur. Tocmai din aceste motive am fost intrigata atunci cand l-am vazut cap de afis intr-un film istoric .  Cand am ajuns la cinematograf, nu aveam nicio asteptare din partea acestui film, singurul meu gand a fost ca Florin Piersic Jr nu pare sa fie genul care sa apara intr-un astfel de film.

Film bazat pe fapte reale

In vara anului 1941, atunci cand trupele romane si cele germane au inceput razboiul impotriva Rusiei Sovietice, a avut loc la Iasi un masacru al comunitatii evreiesti. Peste 5000 de evrei au fost ucisi in curtea Chesturii din Iasi, iar alte mii au fost incarcati in vagoane de marfa inchise ermetic. Oamenii au fost lasati sa moara de cald.

Acest episod din istoria Romaniei a fost fie negat, fie distorsionat timp de ani de zile, fara ca lumea sa cunoasca adevaratele evenimente si modul in care au pierit peste 12.000 de evrei.

Aceste evenimente au fost facute publice in cartea Kaputt, a scriitorului italian Curzio Malaparte, corespondent de razboi al ziarului Corriere della Sera. Intr-un capitol al cartii sale vorbeste despre tragedia de la Iasi.

– alergia lui Malaparte

Filmul Calatoria lui Gruber urmareste tocmai aceste evenimente acunse ale istoriei poporului roman. Pelicula urmareste vizita lui Curzio Malaparte ( in care sunt aruncati evreii, vagoanele mortii si gemetele disperate ale oamenilor lasati sa moara de arsita pe campurile aride din apropierea orasului, actiunea filmului ramane anosta.

In afara faptului ca prezinta un fapt istoric mai putin cunoscut poporului roman, filmul lui Radu Gabrea nu reuseste sa impresioneze.

Cu un scenariu care urmareste fidel litera carti lui Malaparte si parca scris pe genunchi, filmul poate avea o oarecare semnificatie doar pentru cei direct vizati: evreii. Daca nu esti interesat cu adevarat de un eveniment istoric mai putin cunoscut, nu iti recomand sa mergi la acest film. Cu siguranta il vei gasi plictisitor si vei parasi sala inainte ca genericul de final sa ruleze pe ecrane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea