Filme

#_busola-de-aur-2007

Busola de Aur - mult zgomot pentru nimic

Unul dintre filmele pe care le-am asteptat, cu mult entuziasm, in acest an a fost prima parte a trilogiei His Dark Materials: The Golden Compass (Busola de aur). Filmul este cel care deschide drumul pentru urmatoarele doua, The Subtle Knife si The Amber Spyglass.

Din pacate, decorurile grandioase si distributia de exceptie nu au reusit sa imi depaseasca asteptarile sau macar sa le atinga pe cele deja setate. Un film in care s-a investit foarte mult de la distributie pana la locatii si efecte speciale a dat gres din pacate la scenariu si evolutie a situatiilor.

Cu un inceput brusc, filmul ne introduce intr-o lume fantastica, cunoscuta din prezentari ca “lumea Lyrei”. Lumea Lyrei este o lume asemanatoare cu a noastra, intr-un univers paralel. Are cam tot ce are si lumea noastra cu o singura exceptie, exceptie pe care o aflam de la primele cadre ale peliculei din voice-over : in lumea Lyrei sufletul oamenilor nu se afla in interior. Sufletul oamenilor are forma unei alte fiinte din regnul animal, o fiinta care nu se desparte niciodata de omul langa care “e stabilit”.

Si mai departe... facem cunostinta cu personajele

La fel ca mai in orice alt film fantastic avem, pe langa oameni, o lume a vrajitoarelor sau o lume a animalelor care vorbesc si gandesc ca si oamenii. In cazul acesta fiind vorba despre Ursii de la polul Nord . Si la fel ca in multe alte filme fantastice, elemente ca obiecte de zbor nemaivazute sau mijloace de transport in comun sunt la ordinea zilei.

Lyra (Dakota Blue Richards), o fetita de doar 12 ani, ajunge, din greseala si datorita si personalitatii zvapaiate si neascultatoare, in mijlocul unui adevart conflict de proportii: puterea din stat de o parte si oamenii nevinovatii ai caror copii sunt rapiti pentru a face parte dintr-un experiment menit, conform oficialilor, sa fie pentru binele tuturor.

Lyra porneste, alaturi de giti (o parte dintre locuitorii lumii fantastice careia ii gasim corespondent satrele vechi de rromi), de ursul Iorek Byrnison (Ian McKellen) si alti bravi oameni, in cautarea prietenului ei, rapit de Gobbleri. Gobblerii nu sunt altceva decat oameni ce fac parte dintr-un departament special menit sa duca la bun sfarsit experimentul, condusi de frumoasa Marisa Coulter (Nicole Kidman). Experimentul cu pricina vrea, pe langa “binele majoritatii”, si sa gaseasca o cale de a patrunde in celelalte lumi paralele.

Pornind de la o poveste cu elemente extrem de interesante, ca si conceptul de suflet, si avand de partea lor o distributie cu nume mari si care au demonstrat de multe ori ca isi exploateaza talentul la maxim, realizatorii filmului ar fi putut reusi, la randul lor, sa nasca un adevarat fenomen din trilogia anuntata (vezi cazul Harry Potter sau The Lord of the Rings).

Aveau de o parte Raul si de alta Binele. Aveau si pe Cel Ales sa salveze lumea si fiinte magice pentru atmosfera. Banii investiti au fost in stare sa creeze decoruri impresionante si efectele vizuale sa ne faca “prezenti” in mijlocul actiunii. Insa lipsa de substanta si evolutie provocatoare si convingatoare a povestii te dezumfla pe masura ce inaintezi in poveste.

... am venit la Golden Compass si m-am trezit intr-un basm pentru copii

Dintr-o data, te trezesti intr-un basmulet simplu pentru copii, o povestioara in care copiii sunt rapiti de “Cei Rai” si o fetita curajoasa si isteata se angajeaza, cu sprijinul altor rase, intr-o lupta pentru a-i salva. Si cam atat. Cu asta ramai de la inceput pana la final fara sa te surprinda mai nimic si mai toate actiunile sa devina prea previzibile.

Si pe deasupra, odata cu evolutia povestii, se mai pierd si din incantarile vizuale si din elementele fantastice introduse prea brusc si fara a lasa momente de mirare.

Se observa ca distributia se chinuie sa compenseze, insa, daca povestea si mana regizorului nu ajuta prea mult, nici interpretarea lor nu se ridica peste limita si devenim astfel partasi la ceva de genul: 2-3 aparitii ale ultimului James Bond (cu toate ca fusese cap de afis in promovare), Daniel Craig, alaturi din nou, dupa esecul din Invazia, de Nicole Kidman in postura de reprezentant al Raului si in rest o multime de copii alarmati si un amestec de animale, vrajitoare sau diferite rase de oameni.

Si spre final, pentru a nu va dezvalui prea multe, va invit sa urmariti ultimul film fantastic de genul al anului in speranta ca veti gasi ceva mai mult decat mine.

NOTA: 6/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea