Filme

#oscar #james cameron #avatar

Avatar - facut sa fie vazut, nu premiat

Grandiosul proiect al lui James Cameron, Avatar, si-a aratat limitele pe scena Oscarurilor, in Kodak Theatre, acolo unde spre surpriza unora a defilat un alt film, The Hurt Locker. Premiile obtinute de Avatar la Oscar i-au intarit si mai mult imaginea de film comercial , care in consecinta merita vazut, dar numai la cinema.

avatarPremiile Oscar, decernate pe 8 martie (ora Romaniei) i-au adus lui Avatar nici mai mult, nici mai putin de trei distinctii: "cea mai buna realizare cinematografica" (imagine de film), "cea mai buna scenografie" (decoruri), si "cele mai bune efecte speciale ". Ca Avatar nu a obtinut si alte premii, precum " cel mai bun film al anului " sau "cel mai bun regizor", nu tine atat de faptul ca The Hurt Locker ar fi un film mai bun cat de faptul ca Avatar este doar o productie comerciala. Insa una cu o priza suficient de buna la public pentru a aduce zeci de milioane de spectatori in salile de cinema.

Avatar este o poveste virtuala, mai ales din punctul de vedere al realizarii, iar daca a meritat mai mult vreunul din Oscaruri, acela este cel pentru efecte speciale. La decoruri cred ca a excelat Sherlock Holmes, in timp ce imaginea de film ar fi trebuit sa mearga pe buna dreptate la Inglorious Basterds. Insa eforturile depuse de operatorii lui Avatar pentru a crea o lume pe gustul regizorului, si-au meritat pe deplin premiul. Mai ales ca lumea lui Cameron, Pandora, a fost si pe placul publicului larg.

Insa daca mergi la cinema pentru ceva mai mult decat divertisment Avatar nu este filmul potrivit. Filmul lui James avatarCameron nu are in sine o poveste extraordinara. Nici elementele care la urma urmei tin de vanzarea filmului, precum coloana sonora, nu au excelat. Daca ne gandim la succesul avut de Titanic atat in randul publicului cat si in randul criticilor, Avatar este departe de acesta, cu toate ca la nivel comercial ii este superior. Probabil ca supararea citita pe chipul lui James Cameron in noaptea Oscarurilor nu a fost pe deplin justificata. Filmul vine cu o abordare noua insa la nivel de continut a fost neglijat. Replicile destul de saracacioase, fazele cliseice si scenariul care nu a fost exploatat suficient, nu fac din Avatar decat un succes comercial. Te si intrebi la ce a lucrat 12 ani Cameron.  

Totusi acelasi subiect, la fel de cliseic, ar fi putut smulge mai multa simpatie membrilor Academiei Americane de Film. Insa numai daca avatarfilmul ar fi folosit subiecti mai pamanteni, cum ar fi vreun popor de prin Africa sau Asia, aflat pe cale de disparitie, si care este nevoit sa se confrunte cu o mare corporatie in cautare de noi resurse. De altfel, subiectul lui The Hurt Locker nu este nici el unul deosebit, insa modul in care a fost "impachetat" a fost mai pe gustul juriului.

Avatar nu a trecut cu vederea nici in media romaneasca, unde a aparut varianta autohtona a filmului, exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana . Apropo de acest lucru probabil ca James Cameron ar fi avut mai mult succes pe plaiuri mioritice decat pe o planeta care oricat de minunata ar fi, si oricat de multe semnale de alarma ar trage, ea nu este reala. Iar problema nu cred ca ar consta in aparitia unor detalii precum muntii plutitori, de care s-au legat o multime de critici, ci in faptul ca spatiul creat este prea rece, prea lipsit de sentimentul de a vedea ceva "familiar". Cu alte cuvinte Avatar este doar un film care trebuie vazut, insa in care nu trebuie sa te si regasesti. blogger

Trailer Avatar:


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea