Filme

#_dark-water-2005

"Apa intunecata", de Walter Salles, un bun remake

"Apa intunecata"/"Dark Water" - 2005, 105 minute, regia Walter Salles, scenariul Koji Suzuki, Hideo Nakata. Cu: Jennifer Connely, John C. Reilly, Tim Roth, Dougray Scott. Distribuit de Prooptiki Romania SRL

"Apa intunecata"/"Dark Water" este primul film pe care brazilianul Walter Salles il realizeaza la Hollywood, dupa ce filmul sau precedent, "Diarios de motocicleta"/" Jurnal de calatorie ", daduse ocol lumii, ajungand si pe la noi. Salles e un regizor cu imaginatie si nota personala, dar a socotit ca ar fi cu atat mai interesant daca ar prelua un succes - nu foarte vechi. Filmul cu pricina se numeste in traducere tot "Dark Water", iar in original "Honogurai mizu no soko kara", si a fost realizat in 2001 de unul dintre cei mai in voga cineasti japonezi, Hideo Nakata. Care Nakata a ecranizat un text al unui alt scriitor in voga, Koji Suzuki. Nu e primul remake dupa un film realizat dupa un roman al lui Suzuki, caci un alt film al acestuia, "Ringu" (care in Japonia a cladit o serie intreaga) a fost preluat de americani in 2002 si 2005 (la noi, cele doua filme au aparut sub titlul "Avertizarea").

"Apa" japoneza era extrem de eficienta, inspaimantatoare, intr-adevar adanca. Incepea de la o simpla pata din tavan si crestea, crestea, patrundea pe sub usa, lovea de la inaltimea unei usi si se resorbea la final in susurul trist al unei reintoarceri la matca, in trecut. Marele succes pe care l-a avut Hideo Nakata se datora nu numai deplinei stapaniri a mijloacelor dramaturgice si cinematografice, dar si povestii pe care o punea in "unda", o poveste cu fantome triste carora le e dor de mamele lor. Pe langa asta, trimiterea la apele adanci si sumbre ale copilariei/ inconstientului era mai mult decat evidenta.

Ei bine, Walter Salles nu s-a indepartat prea mult de original. A ales un cartier de blocuri sinistre din Roosevelt Island (estul New Yorkului), un apartament foarte apropiat de original, culori asemanatoare (tonuri de maroniu, verzuliu - perfecte pentru griul de afara), a pastrat cu minime exceptii fluxul povestii initiale. A introdus un avocat (jucat excelent de Tim Roth), la fel de "zarghit" ca restul personajelor; a mai lucrat la scenariu grabind intruziunea paranormalului si desfasurarea evenimentelor. Nu-i poti reprosa ca n-are atmosfera. Are, dar in plus reuseste sa-ti dea sentimentul alienarii din marile orase americane, fara a se indeparta de sursa japoneza. Jennifer Connely e in asa fel filmata incat sa aduca uneori cu o japoneza. E evidenta dorinta lui Salles de a da o versiune proprie, dar si de a-si exprima respectul fata de original.

Dar daca in filmul japonez mama singura era chiar singura, nu se putea sprijini decat pe propriile-i forte, in societatea americana ea mai poate ravni la ajutorul gratuit al unui avocat la fel de singur si de alienat. Walter Salles isi face un bun debut la Hollywood, dar "Dark Water" transmite poate si un mesaj secret al lui, acela ca brazilianul stie prea bine cu ce se mananca in America alienarea si anxietatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea