Filme

#_american-gangster-2007

American Gangster - un altfel de gangster

Unul dintre cele mai asteptate filme ale iernii, American Gangster, va avea premiera in Romania in 7 decembrie. Cu doua nume impresionante de o parte si de cealalta a baricadei, Denzel Washington si Russell Crowe, filmul se anunta a fi un succes si s-a dovedit a fi o antrenanta si isteata intoarcere la filmele de altadata cu gangsteri.

Cu un titlu mai mult decat sugestiv, American Gangster a incercat si a reusit extrem de bine sa relateze, pornind de la un fapt real, nasterea si evolutia unui altfel de gangster decat cel cu care ne obisnuisera clasicele filme despre mafie si gangster.

Filmul il are in prim plan pe Frank Lucas (Denzel Washington), garda de corp si recuperatorul unuia dintre cei mai cunoscuti gangsteri ai Harlem-ului, Bumpy. Dupa moartea lui Bumpy, Frank incepe sa isi construiasca propria “afacere”, asa cum o numeste si el, o afacere in care isi implica intreaga familie si care are la baza traficul de droguri. Insa va fi o afacere, contrar obiceiurilor si traditiei, care nu va raspunde in fata nimanui. El, Frank Lucas, va fi singurul si unicul sa sef, iar “obiectul” de lucru ales va fi si unul dintre cele mai profitabile intr-o perioada in care dusmanul numarul unu al Americii era abuzul de droguri.

Dupa cum mentionam mai sus, de cealalta parte a baricadei se afla unul dintre cei mai corecti si etici politisti ai timpului, Richie Roberts (Russell Crowe). Intr-o perioada in care in America mai mult de 3 patrimi dintre politisti erau corupti (ne aflam in timpul razboiului din Vietnam), Richhie este printre putinii detectivi ce are curajul sa-si denunte colegii riscandu-si propria viata si sa porneasca singur intr-o vanatoare periculoasa avandu-l ca tinta pe cel mai puternic om al momentului, in persoana lui Lucas.

Adjectivul care imi vine cel mai pregnant in minte in legatura cu tot ce este filmul American Gangster este Puternic. Este un film puternic, de la actori puternici si impresionanti pana la scenariu si personaje puternice. Ridley Scott a reusit, intr-un mod cat mai dinamic si vivace, sa scoata tot ce putea de la actori ca Denzel Washington sau Russell Crowe. Antrenanti intr-un joc in care dialogul dintre ei este aproape absent, dar cu construind situatii si actiuni care ii vizeaza si pe unul si pe celalalt, cei doi reusesc sa te fac partas la un joc cu adevarat puternic.

Nu vrea sa va stric placerea de a va da prea mult din el. Puteti porni de la ideea ca mafia si gangsterii evolueaza, iar in mafia americana Frank Lucas a reprezentat progresul, acesta fiind unul dintre cele mai periculoase obstacole pentru ceilalti.

Este un film bun, as putea spune unul dintre cele mai reusite ale anului. Este un film ce va va tine cu sufletul la gura, unul antrenant si inteligent construit. Un film ce merita vazut.

NOTA: 10/10





Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea