Filme

#critici #spectatori #cinefili #filme excelente

5 filme excelente si 5 dezastruoase din toate timpurile

Doar in putine cazuri, criticii de film si publicul spectator au ajuns la un consens in privinta filmelor analizate. In anumite situatii insa, cele doua categorii de devoratori de pelicula au dat dovada ca impartasesc aceeasi viziune.

Internetul este un mediu de exprimare libera, unde pasionatii de filme si criticii au mana libera sa evalueze cele mai populare productii cinematografice din istorie. Agregatorul review-uri Rotten Tomatoes a strans date de la peste 2500 de filme care au primit "note" de la public si de la criticii de film, pentru a stabili un top 5 al celor mai bune si celor mai proaste pelicule din toate timpurile, in procente.

Topul filmelor care au primit elogii din partea criticilor si cinefililor deopotriva cuprinde pelicule devenite deja filme-cult:

1. The Godfather I

Ecranizarea romanului lui Mario Puzzo i-a dat ocazia lui Marlon Brando sa creeze unul dintre personajele de neuitat ale cinematografiei: Don Vito Corleone. Criticii au mers 100% pe mana productiei, publicul doar 98%.

Sursa foto: thunderbird37.com

2. Sapte samurai

Filmul din 1952 al lui Kurosawa l-a transformat pe Toshiro Mifune intr-un adevarat star. Criticii au apreciat 100% productia japoneza, publicul 97%.

Sursa foto: empireonline.com

3. 12 Angry Men

12 oameni furiosi (1957) spune povestea unui jurat care determina o analiza mai atenta a cazului de crima adus in fata instantei. Un film de Sidney Lumet, cu Henry Fonda in rolul principal. Reactia publicului - 97%, criticii: 100%.

4. The Godfather II

O analiza a trecutului lui Vito Corleone si o imagine a stilului modern de lucru al mafiei, prin prisma personajului Michael Corleone. Unul din putinele filme in care Al Pacino si Robert de Niro joaca impreuna.

5. Sanjuro

La 10 ani dupa succesul celor "7 samurai", perechea Akira Kurosawa-Toshiro Mifune dau din nou lovitura cu Sanjuro, intr-o poveste cu samurai ceva mai comerciala. Criticii: 99%, publicul - 97%.

Pentru dezastru nu pare sa existe o reteta foarte clara, inclusiv unii actori titrati de la Hollywood purtand marca unor esecuri lamentabile:

1. Battlefield Earth

In 2000, John Travolta cadea lovit de pana ascutita a criticilor in "Batalia pentru Terra". Doar 3% dintre critici au sesizat ceva interesant la pelicula, publicul reactionand ceva mai bine - 11%.

Sursa foto: thegboat.net

2. Age of the Dragons

Filmul putea sa ramana la fel de bine nefacut. O adaptare dupa Melvilee, in care Moby Dick e inlocuita de un dragon, nu a sunat bine nici pentru critici, nici pentru public. 9% / 7%.

Sursa foto: movpins.com

3. Samantha Darko: A Donnie Darko Tale

In 2009, filmul acesta reusea sa nu capteze interesul vreunui critic (0%). In schimb, publicul a mai acoperit din "daune", manifestand un interes de doar 18%.

4. Disaster Movie

Un titlu potrivit pentru un dezastru cinematografic. Critici -1%, public 19%.

5. The Fog

Filmul i-a bagat in ceata si pe critici si pe spectatori. 4% / 19%.

Sursa foto principala: drafthouse.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea