INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Casa verde

#sustenabilitate #schimbari casa #locuinta

10 schimbari simple pentru a fi mai sustenabil acasa

In lumea moderna in continua schimbare si dezvoltare, deseurile reprezinta o problema vitala. Prin reducerea deseurilor de acasa, vei contribui la un mediu mai curat si sanatos si iti vei proteja portofelul. Iata ce schimbari poti face pentru a fi mai sustenabil acasa.

 

1. Foloseste sacose refolosibile din materiale naturale

Sacosele refolosibile te pot ajuta sa renunti, treptat, la plasele din plastic. Pune o sacosa refolosibila in geanta sau rucsac, pentru a fi pregatit atunci cand mergi la cumparaturi. Astfel, vei limita folosirea plasticului, vei proteja planeta si vei economisi bani la fiecare achizitie.

2. Instaleaza un purificator de apa

Poti inlocui sticlele de plastic cu un purificator apa, la tine acasa. Acesta se racordeaza la reteaua publica de apa potabila, iar tu nu vei mai contribui la acumularea de PET-uri. In plus, te vei bucura de apa curata si sanatoasa. De asemenea, poti umple cu apa o sticla refolosibila, eventual din inox, inainte de a pleca de acasa.

3. Fa-ti cumparaturile din piata si cumpara vrac pentru a elimina plasticul

Daca alegi sa cumperi din piata sau din targurile agricole, toata lumea are de castigat. In primul rand, vei sustine producatorii locali si vei avea alimente proaspete. Legumele si fructele produse local sunt transportate mai repede pana la locul de vanzare, uneori fara a fi refrigerate, astfel se reduce amprenta de carbon. In plus, fermierii folosesc o cantitate mai mica de ambalaj de plastic si se bucura daca le aduci inapoi cartonul de la oua si alte ambalaje refolosibile.

Mai mult, poti cumpara si produse vrac pentru a limita folosirea plasticului. In acest mod, poti achizitiona faina, malai, paste, orez, seminte, nuci etc.

4. Optimizeaza consumul de energie electrica

Consumul excesiv de electricitate influenteaza atat bugetul lunar, cat si mediul inconjurator. Iata cateva idei pentru a imbunatati eficienta energetica a locuintei tale:

  • Redu cu 1-2 grade Celsius temperatura din casa iarna;
  • Stinge luminile atunci cand iesi din camera;
  • Inlocuieste becurile clasice cu varianta LED;
  • Redu temperatura la masina de spalat rufe si/sau vase sau opteaza pentru programe cu un consum redus de energie.

5. Redu risipa alimentara

Conform ONU, risipa alimentara din Romania se ridica la 70 kg/cap de locuitor/an. Planificarea meselor este, in acest context, cel mai bun mod de a reduce risipa alimentara si de a avea grija de portofel.

Gandeste-te inainte de a merge la cumparaturi ce vei pregati in saptamana respectiva si evita sa achizitionezi cantitati prea mari de alimente, cu exceptia situatiilor in care le vei depozita la congelator pentru a le gati in viitorul apropiat. Astfel, vei scapa si de grijile legate de intrebarea "Ce mananc/mancam astazi?". 

De asemenea, poti folosi resturile de fructe sau legume, cojile de oua si alte materii organice ca ingrasamant in gradina sau la florile de pe balcon.

6. Foloseste carpe sau lavete reutilizabile la curatenie

Limiteaza folosirea hartiei de bucatarie si a servetelelor si utilizeaza prosoape subtiri, lavete din materiale naturale si haine vechi din bumbac. Dupa folosire le poti pune la spalat si apoi la uscat la soare.

7. Evita produsele de unica folosinta din plastic

Paharele din plastic, farfuriile, cutitele si lingurile se acumuleaza si ajung sa puna probleme vietatilor marine. Alege sa folosesti tacamuri din inox, paie din trestie de zahar, cani de cafea din portelan si caserole refolosibile din sticla pentru a proteja mediul si bugetul tau.

8. Renunta la pliculetele de ceai

Majoritatea pliculetelor de ceai contin microplastic care este periculos pentru sanatatea ta si a mediului. Opteaza pentru ceai vrac si foloseste o sita din material refolosibil (bumbac, ceramica sau inox); ceaiul tau va fi la fel de savuros. In plus, vei putea crea combinatii din ceaiurile tale preferate, fara a fi necesar sa faci risipa.

9. Alege moda sustenabila

Hainele din materiale sustenabile te ajuta sa protejezi mediul si angajatii implicati pe linia de productie si distributie. Alege branduri care pun pret pe materiale si practici ecologice si prioritizeaza etica si protectia mediului. Opteaza pentru materiale organice sau reciclate si alege piese atemporale si durabile in locul trendurilor de moment.

10. Renunta in mod responsabil la electronicele vechi

Televizorul vechi, laptopul sau cuptorul cu microunde contin substante chimice periculoase care afecteaza mediul. Citeste eticheta si manualul de instructiuni pentru a vedea unde poti lasa electrocasnicele tale si care sunt programele de reciclare din zona in care locuiesti. Astfel, te asiguri ca anumite componente sunt reciclate, in timp ce acele substante daunatoare sunt depozitate in siguranta.

In final, o viata mai sustenabila inseamna mai mult decat reciclarea gunoiului. Incepe de la cei trei R (redu, recicleaza, refoloseste). Vei crea mai putin gunoi, vei cumpara mai putine lucruri, iar acestea vor putea fi folosite mai mult timp. Incearca sa te gandesti la cum vei folosi un obiect inainte de achizitie, inclusiv cum te vei debarasa de el dupa utilizare. Daca fiecare dintre noi va face aceste gesturi mici, impreuna vom crea o lume mai buna pentru generatiile viitoare!

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului