Casa de Craciun

# simboluri de Craciun #simboluri Craciun

6 simboluri ale Craciunului si ce inseamna acestea

Multi dintre noi decoram bradul si casa de Craciun fara sa cunoastem adevaratele semnificatii ale acestor simboluri indragite. Iata care sunt unele dintre cele mai reprezentative simboluri ale Craciunului si ce inseamna aceastea.

Bradul de Craciun

Desi in multe culturi exista o traditie a decorarii casei cu crengi verzi, in perioada iernii, abia in secolul 16 nemtii au inceput sa impodobeasca bradul cu decoratiuni si luminite, asa cum il stim astazi. Povestea se pare ca a inceput pe vremea lui Martin Luther care, intr-o noapte de iarna, mergea printr-o padure si a fost impresionat de felul in care stelele se zareau printre crengile brazilor. Atunci, a taiat un brad si l-a dus acasa, unde l-a decorat cu lumanari pentru a recrea peisajul din padure si pentru familia sa. Ideea a luat amploare si s-a raspandit peste tot in lume, astfel ca astazi Craciunul nu ar mai fi la fel fara acest brad.

Steaua din varful bradului

Cei mai multi brazi de Craciun au in varf cate o stea stralucitoare. Stelutele se regasesc de altfel in multe alte decoratiuni de Craciun. Steaua este unul dintre simbolurile biblice folosite in perioada Craciunului, ducand cu gandul la steaua care a rasarit pe cer atunci cand s-a nascut Isus si care i-a condus pe cei Trei Magi catre Bethleem.

Luminile decorative

Craciunul este sarbatorit iarna, in cele mai multe parti ale lumii, asadar decorarea casei cu luminite intr-o perioada a anului in care este frig si intuneric, in marea parte a timpului, se pare ca are rost, chiar daca nu cunosti semnificatia acestui simbol. Pentru lumea crestina, lumina este asociata cu Isus si cu menirea pe care acesta o are asupra omenirii, anume aceea de a o salva de intuneric.

Darurile de Craciun

Chiar daca traditia cadourilor de sub brad, care sunt desfacute in dimineata de Craciun, pare o traditie veche de cand lumea, se pare ca si acest simbol isi are originea in unele povesti din Biblie. Cei Trei Magi au ajuns cu daruri atunci cand s-a nascut Isus: aur, tamaie si smirna. Chiar daca aceste daruri nu mai sunt oferite acum, in vremurile noastre, spiritual ramane acelasi.

Vascul

Traditia sarutului sub vasc este foarte veche. Vascul era considerat un simbol al fertilitatii, romantismlui si vitalitatii inca din cele mai vechi timpuri, de aceea nu exista sarbatoare de Craciun in care oamenii sa rateze acest moment al sarutului sub vasc.

Beteala

Traditia decorarii bradului cu beteala provine dintr-o poveste ucraineana veche. O gospodina a gasit pe afara un con de brad care prinsese radacini, asa ca l-a adus in casa pentru a fi brad de Craciun. Familia femeii era prea saraca ca sa decoreze bradul, asa ca, l-au lasat exact asa cum era si s-au dus la culcare. Peste noapte, un paianjen a tesut o superba panza in jurul bradului. Cand soarele a rasarit si razele au patruns in casa, firele din panza de paianjen erau aurii si argintii, facand ca bardul de Craciun sa arate spectaculos. Traditia s-a pastrat pana in zilele noastre, cand in multe tari din Europa de Est, se foloseste beteala pentru a decora bradul de Craciun.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare