Constructia casei

#tigla metalica #tigla #acoperis

Totul despre tigla metalica pentru acoperis

Acoperisul reprezinta unul din cele mai importante elemente ale unei case. Acesta trebuie sa fie elegant, sa aiba un aspect placut si sa fie compatibil cu constructia in sine. Indiferent ca vorbim despre o cladire veche, o locuinta personala sau poate o casa de vacanta, acoperisul trebuie sa se potriveasca in intregime constructiei tale. Cu siguranta nu vei da gres in acest sens daca vei folosi o tigla metalica pentru acoperis.

 

Ce este tigla metalica si de ce este atat de folosita in constructii?

O invelitoare din tigla metalica este de fapt un intreg sistem alcatuit din piese sau placi metalice, caracterizat prin rezistenta, permeabilitate si longevitate.

Tiglele metalice sunt fabricate la cald din otel galvanizat si sunt protejate cu mai multe straturi, pe ambele fete, cu scopul de a rezista la socurile mecanice sau chimice. Peste stratul de otel se aplica un strat de zinc, ca protectie pentru spatele tiglei si un strat final superior de poliester. Ultimul strat va fi cel care va da si culoarea si textura panourilor de tigla.

In ceea ce priveste dimensiunile, lungimea si latimea difera de la producator la producator. Majoritatea specialistilor recomanda  realizarea invelitorii din tigla metalica datorita greutatii reduse, deoarece acest lucru genereaza economii importante la realizarea constructiei. Sistemul pe care se vor monta tiglele metalice poate fi asemanator cu cel pe care se monteaza si cele de tip ceramic. Fata de tigla ceramica, care are o greutate de la 35kg/mp pana la 65 kg/mp, tigla metalica este mult mai usoara si nu va avea nevoie de proiectarea unei structuri deosebite sau consolidarea celei existente.

Cum se realizeaza montarea tiglelor?

Montarea panourilor de tigla metalica se realizeaza foarte rapid si usor. De exemplu, intr-o singura zi se pot monta pana la 100 mp de tigla metalica. Tiglele metalice se pot comanda in dimensiuni standard, care pot fi combinate astfel incat sa acopere orice lungime de sarpanta, iar prelucrarea acestora se poate face direct in santier.

Pentru montaj sunt necesare schele modulare, corzi rezistente si scule speciale de tinichigerie. Montajul se poate face cu suruburi autofiletante pe structura de sipci si contrasipci din lemn, intr-un timp redus de montare si cu costuri mici de manopera.

Cum se intretin tiglele metalice?

Tiglele metalice nu necesita masuri speciale de intretinere, iar suprafata panourilor nu permite dezvoltarea muschilor, lichenilor sau mucegaiului. De asemenea, mizeria  va fi indepartata in mod natural de catre ploaie. Acest material rezista bine la compresiune, iar calitatea tiglelor nu va fi afectata de razele soarelui, ploi, inghet sau grindina. Invelitorile din tigla metalica isi pot schimba usor culoarea abia dupa 30 de ani, aceasta fiind si garantia oferita de majoritatea producatorilor. Totui, durata de viata a acestor panouri este de pana la 60 de ani, daca montajul a fost realizat in mod corect. Datorita faptului ca precipiatiile se vor evacua mai rapid decat in cazul tiglei ceramice, riscurile ca tigla metalica sa rugineasca sau sa se deterioreze sunt extrem de mici. In plus, faptul ca invelitoarea nu se realizeaza din tigle individuale, face ca montarea invelitorii metalice sa aiba putine imbinari si putine zone in care sa apara infiltratii.

Surse foto: Barni1

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului