Constructia casei

#acoperis #materiale #tabla #tigla

Tipuri de materiale pentru acoperisul unei case

Acoperisul unei case este la fel de important ca fundatia. Acesta trebuie sa te protejeze de apa si foc, sa reziste la coroziune si la schimbari de temperatura si sa nu afecteze structura casei. Iata care sunt principalele materiale folosite pentru acoperirea caselor si caracteristicile lor:


1 Tabla


Dintre toate materialele folosite pentru invelitori, tabla imbina cel mai bine calitati precum rezistenta, flexibilitate, greutate redusa si usurinta de montare. In plus, in ultima perioada aspectul tablei a fost imbunatatit constant astfel ca se gaseste pe piata sub diverse modele si culori. In plus tabla este tratata cu diverse substante pentru a i se spori rezistenta la coroziune, socuri mecanice, radiatii UV si diferente de temperatura.

Unul din avantajele acoperisului realizat din tabla plana prefaltuita il reprezinta sistemul dublu de prindere prin suprapunerea falturilor si fixarea cu suruburi cu saiba din cauciuc pe o latura a fiecarui panou.

Tabla profilata are un aspect estetic deosebit si poate fi ondulata, trapezoidala cu santuri mai mult sau mai putin reliefate, cu profile in forma de „V”. Pe langa rolul estetic al acestor profile mai exista acela de orientare a suvoaielorde apa pluviala pe directia pantei si de fragmentare a stratului de zapada care se depune pe timp de iarna.
 

2 Tigla


Multe persoane prefera sa-si acopere casa cu tigla datorita faptului ca acest material este rezistent, are un pret bun raportat la calitate si un aspect placut.

Exista 3 tipuri de tigla – metalica, din ceramica si din beton.

Tigla metalica este rezistenta si flexibila (usor de montat) si are o greutate mica astfel ca nu afecteaza structura casei. Exista pe piata numeroase modele si culori de tigla metalica astfel ca acest material poate da o nota de eleganta casei.

Tigla metalica este fabricata din tabla zincata, fiind acoperita cu un strat de pasivizare, unul de grund si unul de poliester. In functie de calitatea aliajului folosit, producatorii ofera garantii la acoperis intre 5 ani si 10 ani. Atentie, daca tiglele metalice se pot deteriora daca nu sunt grunduite si sunt vopsite periodic. Totusi exista pe piata tigle metalice de foarte buna calitate iar producatorii lor afirma ca au o durabilitate de pana la 50 de ani.

Tigla ceramica are un aspect deosebit si o durata de viata de pana la 100 de ani, este termorezistenta, ignifuga, rigida la socuri, acizi, murdarie, inghet, avand capacitatea de uscare rapida si permeabilitate la vaporii de apa. Insa dezavantajul acestui tip de tigla este ca are o greutate de 10 ori mai mare decat tiglele metalice astfel ca e nevoie de sfatul unui specialist inainte de a fi montate pentru a nu afecta structura casei.

Tiglele din beton
sunt foarte rezistente, au o absorbtie mica de apa, ceea ce influenteaza pozitiv durata de viata a materialului. In plus, pot fi cumparate intr-o gama variata de culori astfel ca se potrivesc oricarui model de casa. Dezavantul acestui material pentru acoperis este ca are o greutate ridicata si ca poate aluneca pe gheata daca exista infiltratii la nivelul sau.


3 Sindrila bituminoasa


Sindrila bituminoase este alcatuita din granule ceramizate, strat bituminos si armatura cu fibra din sticla, fiind o solutie moderna pentru acoperirea casei. Sindrila bituminoasa este rezistenta la apa, foc si radiatii ultraviolete si este disponibila intr-o paleta variata de culori.

Usor de taiat, manevrat si fixat, acest tip de material pentru acoperis este compatibil cu diferite muchii si sisteme de scurgere, nemaifiind necesare accesoriile speciale, intalnite la celelalte tipuri de invelitori. Are o durata de viata de circa 50 de ani iar producatorii ofera o garantie de 15 ani de regula.


4 Sindrila din fibra de sticla


Fibra din sticla este preferata datorita aspectului sau atragator (imita cu usurinta tiglele traditionale), diversitatii de modele si usurintei cu care poate fi montata, fiind autoadeziva.

Diferenta compozitionala dintre sindrila bituminoasa si cea cu fibra din sticla nu este foarte mare. In al doilea caz se foloseste un intaritor pe baza de fibra din sticla, iar cantitatea de bitum este mai mica. Acest fapt face ca invelitoarea din fibra de sticla sa fie mai grea decat cea bituminoasa, de circa 10 kg/mp.


5 Stuf


Stuful este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru acoperirea caselor care a inceput sa fie reutilizat in ultima perioada, odata cu tendinta de folosire a materialelor naturale si ecologice la scara mondiala.

Stuful este un termoizolator excelent, vara pastrand racoarea in casa iar iarna caldura. Mai mult de atat, acest material este deosebit de rezistent, avand o durata de viata de pana la 40 de ani.

Folosirea stufului ca invelitoare presupune o panta mare a acoperisului de circa 40o precum si lucarne cu forme rotunjite, astfel incat sa nu apara dolii cu muchii drepte care ar favoriza infiltrarea apei.

Pentru montarea stufului se fixeaza elemente din lemn pe structura capriorilor de la sarpanta iar pe acestia se leaga maldarii de stuf cu sarma zincata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare