Constructia casei

# termoizolare acoperis #acoperis #termoizolare

Termoizolarea acoperisului: 3 materiale recomandate

O parte importanta, aproximativ 25%, din caldura din interiorul locuintei se pierde prin acoperis. Termoizolatia mansardei sau a podului te ajuta atat sa pastrezi o temperatura ambientala constanta si placuta, cat si sa reduci costul pentru incalzirea sau racirea casei. Descopera top 3 materiale potrivite pentru izolarea termica a acoperisului.

Materiale recomandate pentru termoizolarea acoperisului

Achizitioneaza materiale cu un grad ridicat de izolare termica si potrivite pentru montarea la interior. Poti folosi vata de sticla pentru termoizolarea acoperisului, vata bazaltica sau spuma poliuretanica. Chiar daca polistirenul expandat si cel extrudat reprezinta o alegere buna pentru izolarea fatadei, respectiv a soclului, nu sunt recomandate pentru utilizarea la interior.

De asemenea, poate fi dificil sa alegi cel mai bun material pentru proiectul tau. In fisa tehnica a produselor vei gasi mai multi parametri relevanti, insa te pot deruta. Iata la ce trebuie sa fii atent sau atenta:

  • Coeficientul termic λ - se refera la capacitatea materialului de a transmite (de a pierde) caldura. O valoare mai mica inseamna ca produsul izoleaza termic mai bine. Acest coeficient se masoara in W/mk si este util pentru a compara diferite materiale, spre exemplu vata de sticla vs. vata bazaltica;
  • Rezistenta termica R - reprezinta raportul dintre coeficientul λ si grosimea materialului. Se masoara in m²k/W. Cu cat stratul de termoizolatie este mai gros, cu atat va fi mai bun confortul termic din locuinta. Cu ajutorul acestui coeficient poti compara gradul de izolare termica a aceluiasi tip de material, in functie de grosimea lui.

1. Vata minerala de sticla

Pentru izolarea termica a acoperisului, vata minerala de sticla este o alegere ideala. Aceasta se comercializeaza, in general, in role, insa poate fi gasita in piata si sub forma de placi. Este permeabila la vapori, ceea ce inseamna ca permite o ventilare buna a mansardei sau a podului si nu favorizeaza aparitia igrasiei sau a mucegaiului.

In plus, vata de sticla este usoara si nu incarca structura de rezistenta a acoperisului. Montajul se face fara dificultate, insa necesita echipament de protectie - manusi, ochelari de protectie, casca sau sapca, haine de lucru care sa acopere toata suprafata pielii. Stratul de vata trebuie protejat cu o bariera de vapori.

2. Vata minerala bazaltica

Atat vata de sticla, cat si cea bazaltica au proprietati termice asemanatoare, sunt permeabile la vapori si rezistente la foc. Vata bazaltica are o densitate mai mare, de pana la 150 kg/m³, comparativ cu vata de sticla, care are, in general, o valoare mai mica de 40 kg/m³. Asta inseamna ca ofera un grad mai bun de izolare fonica.

3. Spuma poliuretanica

Un alt material cu proprietati izolatoare termice si fonice foarte bune este spuma poliuretanica. Este, de asemenea, un produs ecologic. Spuma poliuretanica se pulverizeaza si etanseaza suprafata, prin umplerea golurilor. Acest material poate fi mai costisitor, insa are o durabilitate extinsa.

Alege materiale termoizolante pentru acoperis cu un coeficient λ cat mai mic si rezistenta termica R cat mai mare. Beneficiaza de confort termic atat in sezonul rece, cat si in cel cald si redu costurile pentru incalzirea si racirea casei.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea