Constructia casei

#energie solara #panouri solare #panouri fotovoltaice #energie electrica #centrala de apartament #boiler #incalzire in pardoseala #agent termic #casa verde #ministerul mediului #subventii #reabilitare termica #izolare termica

Panourile solare si reabilitarea termica a blocurilor

Panourile solare au devenit o varianta din ce in ce mai dezbatuta datorita programului „Casa Verde” propus de Ministerul Mediului. Dupa numeroase promisiuni, dezmintiri si modificari in proiect, lucrurile au intrat pe un fagas aparent normal. Subventiile vor fi acordate scolilor, asociatiilor de locatari, institutiilor publice etc. Ce sunt panourile solare, cat costa si mai ales care sunt avantajele de ordin financiar?




Ce sunt panourile solare?

Panourile solare capteaza si prelucreaza energia solara. Astfel, materia prima este absolut gratuita, naturala, inepuizabila. Costurile ridicate apar insa pentru achizitionarea si montarea sistemului de panouri solare.
Proiectul Casa Verde a fost  facut cunoscut prin anuntul potrivit caruia statul roman subventioneaza aproape in totalitate procesul de montare a panourilor solare cat si aproximativ 80% din pretul lor de achizitie.
Ulterior programul a fost restrans, ba chiar conditionat de un alt proiect. Ciudat, nu? Ei bine, afla ca daca stai la bloc poti aspira la facturi mult mai mici, insa doar daca blocul tau a a trecut prin programul de reabiltare termica. Guvernul a anuntat ca va aloca 100 milioane euro pentru programul de reabilitare termica . Autoritatile promit izolarea termica a 1700 de blocuri in acest an.


Programul de reabilitare termica

Conform siteului oficial  Programul National de Reabilitare Termica a Cladirilor de Locuit, sunt acceptate cladirile de locuit (blocurile) construite intre anii 1950 – 1985 amplasate in zone urbane populate. Blocurile vor fi acceptate in program doar daca sunt racordate la sistemul central de furnizare a energiei.
Avantajele reabilitarii termice sunt cu siguranta notabile. In primul rand, energia economisita poate atinge procentul de 40%. Disparitia cauzelor de pierdere a caldurii va spori confortul in locuinta ta si iti va reduce considerabil facturile la intretinere si electricitate. Un ultim aspect, pentru unii cel mai important, este dat de cresterea valorii apartamentului pe piata imobiliara.

Pentru aplicarea la acest program este nevoie de hotararea adunarii generale a proprietarilor si un fond de cheltuieli de aproximativ 15% din costul lucrarii de reabilitare. Etapele ulterioare constau in expertiza tehnica a claditii si emiterea certificatului energetic, studiul de fezabilitate, elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie si in sfarsit, executarea lucrarii.

Costurile sunt determinate in timpul evaluarii realizate de catre specialistii agreati ai programului. Variabilele sunt: materialele din care blocul a fost construit si starea in care acesta se afla, calitatea instalatiilor, lucrarile aplicate pana in acest moment si, bineinteles, anvergura lucrarii de reabilitare solicitat de catre asociatia de proprietari.


Exista doua tipuri principale de sisteme solare

Panourile solare pentru incalzirea apei – in general se monteaza pe acoperisurile caselor si fac parte dintr-un intreg sistem, asemanator centralei de apartament. Apa astfel incalzita va fi distribuita in calorifere, rezervoare sau in sistemul de incalzire in pardoseala.

Le poti monta si in gradina, intr-o pozitie favorabila atragerii razelor solare pentru a incalzi apa din piscina.
Diferenta este data de performantele si, bineinteles, de pretul sistemului. Ultima inventie in acest domeniu a adus pe piata panourile solare care capteaza energie solara chiar si noaptea, in zilele geroase sau in cele ploioase. Acestea acopera aproximativ 90% din totalul de energie si caldura necesar unei case. Cu toate acestea, nu este recomandat sa te debransezi complet de la sistemul electric sau termic general. Un sistem de backup este absolut necesar.

Panourile solare fotovoltaice
sunt folosite pentru generarea de energie electrica. Prin sistemul performant pe care il au la baza, acestea capteaza energia solara si o transforma in energie electrica. Le poti folosi pentru alimentarea aparatelor electrocasnice, pentru iluminat sau pentru alimentarea centralei de apartament sau a boilerului electric.

O categorie aparte de panouri solare fotovoltaice asigura energia pentru calatorii si croaziere, acestea putand fi montate pe rulote, iahturi si autovehicole de mari dimensiuni.
Indiferent de performantele panourilor, factorul decisiv este zona si conditiile de mediu ale acesteia. Radiatiile solare din zona ta, temperatura medie, predispozitia spre ploaie sau vanturile dese vor reduce randamentul panourilor (solare sau fotovoltaice).

In ceea ce priveste programul Casa Verde , ultima stire aparuta pe siteul Ministerului Mediului cu privire la subventiile acordate de catre stat prin acest program ne spune: „Un alt aspect subliniat de Ministrul Mediului se refera la faptul ca, in Romania, producatorii de astfel de echipamente sunt, practic, inexistenti, agentii economici fiind astfel pusi in situatia de a importa aceste sisteme, nu neaparat din Uniunea Europeana, iar acest proces poate fi considerat a fi nepotrivit, tinand cont ca ne aflam in situatie de criza economica.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea