Constructia casei

#energie electrica #panouri solare #energie solara #economie energie

Panouri solare

Stiai ca, din totalul de energie consumata, aproximativ o treime este utilizata pentru incalzirea locuintelor si pentru producerea de apa calda menajera? In conditiile dezvoltarii tehnologice si ritmului de crestere a populatiei, nevoia de resurse energetice ieftine si utilizabile pe scara larga creste foarte mult. Resursele clasice devin tot mai costisitoare, atingand in fiecare an noi recorduri de pret. Panourile solare reprezinta o alternative demna de luat in seama. Iata mai multe informatii despre acestea:



Ce sunt panourile solare


Panoul solar este o instalatie ce capteaza energia solara continuta in razele solare și o transforma in energie termica . Deoarece aproape intreg spectrul radiatiei solare este utilizat pentru producerea de energie termica, randamentul acestor colectoare este ridicat fiind in jur de 60 % - 75 % raportat la energia razelor solare incidente

Principiul de functionare se bazeaza pe conversia radiatiei solare in caldura si utilizarea acesteia pentru incalzirea apei. Apa calda obtinuta poate fi utilizata ca atare, sub forma de apa calda menajera sau ca agent termic primar pentru prepararea apei calde menajere intr-un acumulator. In unele cazuri se poate utiliza si ca agent termic pentru incalzire.

In functie de numarul de persoane care consuma zilnic apa menajera sunt sisteme pentru 100, 135, 167, 180, 200, 217, 240, 270, 300 litri. Pentru cantitati mai mari aceste sisteme se pot inseria.

La sistemele cu aport la caldura sunt folosite boilere cu 1, 2, 3 serpentine ce au capacitati de 150, 200, 250, 300, 400, 500, 750 litri.
Panourile solare aferente sunt cu 15, 20, 22, 24, 25, 30 tuburi.Aceste panouri sunt livrate la pachet cu boilerele.


De ce energie solara


Utilizarea resurselor clasice prezinta anumite efecte negative - emisiile de noxe, riscuri de accidente, efectul de sera, dependenta de resurse si retele commune si costa, in timp ce energia solara este regenerabila si nepoluanta, gratuita, iar instalatiile nu necesita practic nici un fel de intretinere.

Energia solara este practic inepuizabila. Este cea mai curata forma de energie de pe pamânt si este formata din radiatii calorice, luminoase, radio sau de alta natura emise de soare. Cantitatile uriase ale acestei energii stau la baza aproape tuturor proceselor naturale de pe Pamânt.


Cum este utilizata energia solara


Energia solara poate incalzi locuintele in mod pasiv, datorita constructiei acestora (casele pasive) sau poate fi stocata in acumulatoare termice sub forma de energie termica. Caldura generata solar se poate folosi in principal la prepararea apei calde menajere, incalzirea agentului termic responsabil de temperatura ambianta a casei si incalzirea piscinelor. Exista chiar si instalatii de aer conditionat bazate pe caldura solara, unde aceasta reprezinta energia principala necesara racirii aerului.

Utilizarea energiei solare reprezinta la nivel global cea mai eficienta metoda de a aduce caldura in locuinte. in general, cantitatea de caldura solara ce cade asupra acoperisului unei case este mai mare decât energia totala consumata in casa.

Cu mijloace simple, eficiente constructiv, se poate utiliza energia solara pentru a reduce sau chiar pentru a inlocui total celelalte surse de energie necesare traiului dintr-o locuinta moderna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea