Constructia casei

#constructie casa de vacanta #casa de vacanta #constructie casa

Iti construiesti o casa de vacanta? Top 5 aspecte de baza de care sa tii cont

Este greu sa te uiti la coasta superba a unei insule grecesti si sa-ti imaginezi ca undeva pe la mijlocul dealului care coboara pana la plaja aurie ar putea sa fie chiar casa ta de vacanta. Realitatea este ca un teren de cateva sute de metri este suficient pentru a construi o cladire de cateva camere in care sa te poti refugia din cand in cand. Dar este, oare, o investie inteleapta?

Cum lumea moderna evolueaza catre un stil de viata cat mai independent, tot mai multi oameni iau in considerare noi abordari pentru perioada de concedii. Rulotele sunt tot mai intalnite pe strazile din Romania, iar casutele cochete amintind de casele de munte din satele austriece par sa fie tot mai prezente si in tara noastra.

Odata luata decizia de a-ti construi o casa de vacanta, este important sa tii cont de cateva criterii care te vor ajuta sa faci o investitie inteligenta.

1. Terenul

Inainte de orice altceva, alegerea terenului trebuie facuta cu atentie. Intr-un oras mare, pamantul se va vinde la preturi ridicate. In imediata sa apropiere, insa, preturile terenurilor vor fi considerabil mai scazute.

Utilitatile din zona ar putea sa nu fie chiar pe placul tau, dar gandeste-te daca nu poti rezolva singur macar o parte din aceste probleme. De exemplu, chiar daca nu esti racordat la reteaua centralizata de apa a localitatii, iti poti fora un put si crea un sistem de pompare doar al tau. Pe de alta parte, lipsa retelei de apa ar trebui sa scada semnificativ pretul terenului.

2. Unde o construiesti

Muntele este, de obicei, o destinatie de odihna, de reflexie, de relaxare. Linistea padurii, ritmul de viata un pic mai ordonat si strict impus de conditiile mediului specific ofera o atmosfera aparte.

Cand vine vorba de constructia unei case de vacanta intr-o zona de munte, exista avantajul materialelor. De regula, se prefera o casa din lemn care este bine izolata si eventual a carei fundatii sa fie din piatra. Intretinerea casei, mai ales in sezonul rece, trebuie luata in calcul. Sursa da incalzire va fi de asemenea un element central care va dicta costurile lunare si, deci, bugetul de care vei avea nevoie.

La mare, pe de alta parte, sezonul in care poti folosi casa este limitat de vreme. Rareori te duci sa vezi marea pe frig, vant si ger. In plus, mediul umed si sarat dicteaza o anumita abordare in ceea ce priveste materialele folosite la constructia casei, dar si la izolarea termica a acesteia.

3. Materiale de constructie

De la containere maritime cu care se transporta marfuri si pana la case prefabricate care se monteaza la fata locului, optiunile sunt nenumarate si adaptate fiecarei situatii.

Daca alegi linia clasica de tip fundatie-caramida, atunci este important sa fii atent si la materialele adiacente precum buiandrugii. Acestia joaca un rol esential in structura zidariei si trebuie alesi atat in functie de producator, cat si de structura si tipologia casei.

Lemnul trebuie sa fie de esenta tare si preferabil tratat in mod adecvat, daca acesta este materialul pe care il alegi. Un container din metal va avea nevoie de investitii ulterioare, care sa ofere confortul termic necesar unei case de vacanta.

4. Casa in regie proprie sau cu echipa

Costurile pentru ridicarea unei case in regie proprie pot scadea cu pana la 40%, insa riscurile de a intampina dificultati cresc semnificativ. Daca decizi sa alegi aceasta varianta, asigura-te ca ai prospectat atent piata atat in ceea ce priveste materialele folosite, cat si a proiectului propriu-zis.

Cat de mare va fi, cate ferestre, ce fel de acoperis si asa mai departe. Cu cat ai calculat totul mult mai clar, cu atat vei reduce sansele unor surprize neplacute.

5. Ce faci cu ea

Din moment ce e vorba de o casa pe care o folosesti cateva luni pe an, ia in considerare utilitatea ei inca din faza de proiectare. Poate te gandesti la integrarea ei intr-un serviciu de cazare si atunci ar trebui ca macar o parte din camere sa asigure confortul cautat de turisti.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea