Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Constructia casei

#incalzire in pardoseala #incalzire # sistem incalzire in pardoseala

Incalzire in pardoseala: avantaje si dezavantaje

Romania este o tara cu numeroase particularitati climatice, in zonele montane, iernile sunt lungi si vin temperaturi scazute, iar in zonele sudice si in regiunea litoralului iernile sunt blande si scurte. In acest context varietatea sistemelor de incalzire este importanta pentru a asigura confortul locuitorilor.

 

Cand vine vorba de sisteme de incalzire multi isi doresc solutii eficiente, flexibile, economice. In randurile urmatoare vom discuta despre sistemele de incalzire in pardoseala, care au castigat increderea romanilor si au devenit tot mai populare,  asta datorita eficientei si confortului termic pe care il ofera. Ne-am propus sa descoperim si sa intelegem atat avantajele, cat si dezavantajele pe care le au, iar aceste aspecte te vor ajuta sa faci alegerea potrivita in ceea ce priveste sistemul de incalzire al locuintei.

Cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala

Sistemul de incalzire in pardoseala este gandit sa distribuie caldura in locuinta prin intermediul unor conducte inglobate in structura pardoselii. Conductele sunt alimentate cu apa calda, in cazul sistemelor cu agent termic si cu elemente electrice de incalzire, in cazul sistemelor cu agent electric. In ambele cazuri, caldura este transferata uniform prin pardoseala catre incapere, ceea ce creeaza un ambient placut si elimina senzatia de rece de la nivelul picioarelor.

Aceste sistemele pot fi instalate atat in locuintele noi, in timpul constructiei, cat si in cele deja construite in timpul renovarii. Pot fi montate sub pardoseli din ceramica, piatra naturala sau lemn, in apartamente de blocuri sau case. 

Despre sistemul de incalzire in pardoseala cu agent termic

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic este o varianta considerata de specialisti exceptionala pentru incalzirea locuintei. Acest sistem  presupune montaj centrala termica  ce asigura nu doar caldura, dar si producerea de apa calda. Caldura este distribuita uniform prin tuburile integrate in sapa de beton a pardoselii, raspandindu-se in intreaga locuinta. Principalul avantaj consta in eficienta maxima obtinuta in incalzirea locuintei. 

Daca vorbim de avantaje de flexibilitate, cu siguranta vine cu foarte multe beneficii. In primul rand trebuie punctat ca poate fi deservit de boilere, pompe de caldura si de panouri solare, ceea ce asigura obtinerea de caldura si apa calda cu costuri reduse. Un alt avantaj este legat de posibilitatea de control a temperaturii si perioadei de functionare. Intr-o locuinta cu sistem de incalzire cu agent termic, exista autonomie totala. 

Este important de precizat ca sistemul poate fi integrat in locuinta in timpul proceselor de constructie sau de renovare, iar manopera incalzire in pardoseala poate fi putin mai costisitoare, fata de sistemul clasic cu agent termic.

Ce trebuie sa stii despre sistemul de incalzire in pardoseala electric

Sistemul de incalzirea prin pardoseala cu electricitate are un mare avantaj in fata celui cu agent termic: rapiditatea de instalare. Nu poate fi neglijat faptul ca montajul unui sistem intreg necesita mai putin timp, fata de timpul alocat implementarii unei retele de tuburi. Acest lucru este posibil, datorita modului de constructie ale covoraselor de incalzire prin pardoseala, care sunt subtiri si usor de manevrat. Multi utilizatori aleg sa incalzeasca intreaga casa, altii opteaza doar pentru anumite zone -  parterul sau doar baia si bucataria - pentru a evita senzatia de frig pe gresie.

Incalzirea electrica in pardoseala se potriveste foarte bine locuintelor la sol - case -  fiind preferata in cazul resedintelor noi. In aceste situatii, montarea unui sistem electric de mare putere este luata in considerare inca de la inceput, pentru a sustine cu succes functionarea eficienta. In cele mai multe situatii astfel de proiecte sunt gandite sa fie eficiente deci au incluse sisteme de panouri fotovoltaice. Practic se ia in calcul operatiunea de montaj panou solar apa calda, ceea ce asigura autonomie. Energia obtinuta prin sistemele fotovoltaice verzi este mai ieftina. 

Un minus al sistemelor de incalzire in pardoseala cu energie, este legat de faptul ca in apartamentele mai vechi din blocuri, instalarea este mult mai dificila din lipsa circuitelor electrice de mare putere.

Avantajele sistemelor incalzire in pardoseala

Unul dintre cele mai mari avantaje ale incalzirii in pardoseala  - indiferent de tipul agentului de incalzire - este confortul termic pe care il ofera. Distributia uniforma a caldurii creeaza, senzatia de confort. Ambientul este placut, uniform fara puncte reci sau fierbinti.

Exemplu: Intr-o casa cu podea de ceramica, in care aerul rece poate sa se acumuleze la nivelul picioarelor in sezonul rece, incalzirea in pardoseala asigura un mediu termic constant in toata incaperea.

Un alt beneficiu este legat de faptul ofera eficienta energetica. Spre deosebire de incalzirea traditionale, sistemele integrate in pardoseala sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce se datoreaza faptului ca pot functiona la temperaturi mai scazute, fara a afecta confortul termic.

Exemplu: Intr-o casa bine izolata, in care costurile cu incalzirea pot fi semnificative in timpul iernii, incalzirea in pardoseala va reduce costul platit pentru incalzire.

Incalzirea in pardoseala ofera si avantajul legat de estetica interioara. Sunt eliminate radiatoarelor si conductele vizibile, ceea ce vine cu design imbunatatit si mai mult spatiu util.

Exemplu: Daca analizam un proiect cu amenajare moderna, atunci stim ca aspectul estetic este prioritar. In acest caz, incalzirea in pardoseala permite crearea unui decor atractiv vizual prin maximizarea spatiului si prin asigurarea  libertatii in design.

Chiar daca costul initial de instalare poate fi mai mare decat al sistemelor traditionale, incalzirea in pardoseala asigura economii pe termen lung datorita eficientei energetice imbunatatite si a costurilor de mentenanta mici.

Exemplu: Proprietarii care doresc sa investeasca intr-un sistem de incalzire durabil, autonom, economic, aleg incalzirea in pardoseala care a confirmat ca este o alternativa rentabila pe termen lung.

Dezavantajele incalzirii in pardoseala

Un dezavantaj al incalzirii in pardoseala este legat de costul initial de instalare, care este mai ridicat fata de cel platit pentru montarea unui sistem clasic cu centrala termica si radiatoare.

Exemplu: Pentru o locuinta mai veche, renovarea poate presupune costuri suplimentare, deoarece investitia intr-un sistem de incalzire in pardoseala poate aduce la suprafata costuri neasteptate.

Daca vorbim de eventuale defectiuni, repararea sistemului de incalzire in pardoseala poate fi dificila si destul de costisitoare. Accesul la conductele ingropate in pardoseala este limitat, iar in acest caz localizarea si remedierea problemei pot necesita timp si costuri neasteptate.

Exemplu: Daca sistemul de incalzire in pardoseala a suferit o defectiune, repararea va implica spargerea sau inlocuirea unei parti a pardoselii, ceea ce poate fi costisitor si inconvenient.

Un alt aspect ce poate fi considerat neplacut este legat de limitari in realizarea unor modificari ulterioare de decor. Pot exista anumite restrictii ori costuri suplimentare in cazul unor renovari legate de podele. Aceast inconvenient poate fi pus pe seama conductelor inglobate in pardoseala, care limiteaza posibilitatile de modificare a distributiei spatiului.

Cum observi, incalzirea in pardoseala este o alternativa excelenta pentru cei care isi doresc confortul termic, eficienta energetica si un design interior modern. Totodata este o varianta excelenta care raspunde perfect conditiilor climatice din tara noastra. Pentru a lua decizia corecta este important sa analizezi avantajele, dezavantajele, costurile, particularitatile proiectului, iar in acest sens un specialist in domeniu iti poate oferi toate informatiile necesare. 

FOTO: bamseinstal.ro

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului