Constructia casei

#canalizare #canalizare apa

De ce ai nevoie de o fosa septica

Locuintele care nu au posibilitatea de racordare la sistemul de canalizare trebuie sa dispuna obligatoriu de o fosa septica. Fosa septica ajuta la colectarea apelor menajere si a deseurilor din gospodarie.
 

Ce este fosa septica


Fosa septica este un rezervor etans subteran care colecteaza apele menajere produse in gospodarii. Asigura lichefierea partiala a materiilor poluante concentrate in apele reziduale si retinerea materiilor solide si a deseurilor plutitoare.

Fosa septica se amplaseaza in imediata vecinatate a cladirii, la o distanta nu mai mare de 10 - 15 m. Ea este racordata printr-o retea de canale de scurgere de baile si bucatariile locuintei. Astfel, preia resturile menajere, le stocheaza si le filtreaza.

Fosa septica este obligatorie pentru locuintele care nu au posibilitatea de racordare la reteaua de canalizare.
 

Tipuri de fose septice


Exista trei tipuri de fose septice. Fose septice turnate la fata locului care se realizeaza prin montarea unui cofraj din lemn, dupa care se toarna betonul in interiorul acestuia. Aceasta fosa septica este asemanatoare cu fundatia unei case.

Exista si fose septice din placi prefabricate, cu fante, din beton armat. Aceste fose septice sunt realizate in fabrica si montate la fata locului. De asemenea, mai exista si fose septice din PVC cu sistem de filtrare. Acest sistem filtreaza apa, care va fi deversata in sol fara a polua mediul.
 

Cum intretii o fosa septica


Pentru ca fosa septica sa functioneze corect, este indicat sa o verifici periodic. Acest lucru este recomandat atat pentru a vedea daca trebuie golita, cat si pentru a observa daca sistemul de tuburi nu a fost colmatat si daca este mufata etans.

In vasul de toaleta nu trebuie sa arunci materii care nu pot fi sedimentate, precum scutece, tampoane, absorbante, pungi, carpe sau alte produse care nu sunt biodegradabile. Aceste produse vor ramane depozitate in fosa septica, iar in timp, fosa septica va deveni foarte greu de vidanjat. Exista si riscul colmatarii si infundarii tevilor si functionarea necorespunzatoare a sistemului.

Atunci cand este golita, este bine ca fosa septica sa nu fie vidanjata in totala. Este recomandat sa se mai lase aproximativ 10% din namolul poluant. Pentru a prelungi perioada de vidanjare a fosei septice se recomanda adaugarea lunara in fosa septica a unui bioactivator de curatare. Acesta are rolul de a grabi procesul de sedimentare si a elimina mirosurile neplacute.

Dupa vidanjare, fosa septica trebuie umpluta cu apa si curatata, in cazul celor ecologice, iar in cazul celor neecologice, fosa septica trebuie curata si cu solutii dezinfectante sau pe baza de soda.

De asemenea, este indicat sa folosesti o hartie igienica care se degradeaza usor pentru a evita acumularea in rezervor a solidelor care pot infunda sistemul. Evita scurgerea grasimilor sau a uleiurilor in canalizare sau in vasul WC. De asemenea, este indicat sa nu folosesti in exces detergentii, sapunurile sau alte substante chimicale cu care sa grabesti distrugerea bacteriilor din fosa septica. Cel mai bine sa golesti si sa cureti periodic rezervorul septic.

Evita produsele de curatare pe baza de soda caustica. De asemenea repara la timp eventualele scurgeri ale tevilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare