Constructia casei

#constructii #casa #fundatie

Cum se planifica fundatia pentru o casa

Stiai ca la construirea unei fundatii pentru casa trebuie sai in vedere, pe langa compozitia solului, materialele folosite pentru pereti si cele din care va fi construit acoperisul? Fundatia asigura stabilitatea si exploatarea normala a unei cladiri. De aceea, este important sa se tina cont de aceste materiale pentru ca ele pot suprasolicita temelia. Iata ce trebuie sa stii despre o fundatie pentru casa si care sunt pasii de urmat pentru turnarea ei:


1
Ce este fundatia


Fundatia casei este partea aflata in contact direct cu solul si are rolul de a sustine greutatea constructiei si de a o transmite in pamant. De aceea, fundatia trebuie sa fie bine proiectata, robusta, hidroizolata si bine uscata.

Turnarea fundatiei se face cu ajutorul unei echipe de muncitori calificati sau de catre un meserias fierar-betonist. Nu este o idee prea buna sa economisesti bani in detrimentul calitatii fundatiei, intrucat aceasta asigura stabilitatea casei.


2 Studiul geotehnic


Este recomandat sa se apeleze la un inginer-proiectant pentru efectuarea studiului geotehnic al casei. Acesta va stabili dimensiunile fundatiei in functie de rezultatele geotehnice, calitatea si tipul solului, limita de inghet, riscul seismic.

Inginerul va stabili si cat de groasa va fi fundatia, inaltimea si adancimea ei, precum si materialul din care va fi construita, pentru a nu pune in pericol viata locatarilor.


3 Materialele folosite


Fundatia poate fi facuta din materiale rigide sau elastice ( beton simplu, beton armat, beton cu fibre de otel, piatra, caramida sau lemn) insa este bine sa tii cont ca aceasta trebuie sa fie foarte rezistenta si sa suporte incarcatura proiectata, inclusiv o eventuala extensie.

Materialele folosite in turnarea fundatiei depind de locul in care va fi amplasata casa (oras-sat/campie-munte) dar si de dimensiunea casei.

Cel mai des se foloseste beton, respectiv grinzi din fier, care reprezinta armatura fundatiei. Pentru o casa mica, fara etaj, poate fi folosit beton simplu insa pentru una de dimensiuni mai mari se foloseste beton armat sau beton cu fibre de otel.

Fundatia de piatra este folosita in zonele muntoase, unde piatra se gaseste din belsug, facandu-se economii insemnate la capitolul materie prima.

Fundatia de caramida se foloseste pentru terenuri uscate, unde exista agenti agresivi care pot ataca fundatiile executate din alte materiale ca piatra sau betonul.


4
Saparea fundatiei


Lungimea fundatiei se stabileste in functie de adancimea de inghet, existenta panzelor de apa freatica, caracteristicile rezultate din studiul geotehnic. Este recomandat ca fundatia sa fie cu 30 - 50 cm deasupra nivelului solului, pentru a se evita umezirea zidariei pe timp de ploaie.

In Bucuresti si in zonele de campie este indicat ca fundatia sa se faca la o adancime cuprinsa intre 90 si 110 cm, intrucat aceasta este limita de inghet. Intr-o zona muntoasa, fundatia unei case trebuie sa aiba cel putin 120 cm, limita de inghet fiind mai mare.

Dupa ce s-a turnat fundatia, aceasta trebuie lasata la uscat timp de circa 3 saptamani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea