Constructia casei

#locuinte vechi #reabilitare locuinte #finantare reabilitare

Cum sa-ti reabilitezi casa pe banii statului

Se apropie iarna si multe persoane au inceput sa se gandeasca sa-si reabiliteze locuintele pentru a reduce costurile cu incalzirea. In aceste conditii, este bine sa stii ca exista cateva variante propuse de reprezentantii statului prin care lucrarile de reabilitare a locuintelor sunt sustinute de stat, ce pot reduce semnificativ efortul proprietarului.



Program pentru locuinte construite intre 1950 si 1990


Unul dintre primele proiecte puse la dispozitie de stat in vederea cresterii calitatii blocurile este programul de reabilitare a locuintelor construite intre 1950 si 1990. Din costul total al lucrarilor, 50% este suportat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, 30% de primariile locale , iar restul de 20% de catre proprietari.

Insa, selectia imobilelor este facuta de catre Consiliile Locale astfel ca exista riscul ca repartizarea fondurilor sa se faca si pe diverse alte criterii ce nu tin de indicatorii tehnici.

In plus, alte dispute au mai fost starnite de faptul ca ponderea de 20% suportata de clienti este prea mare pentru bugetele multor familii.

Costul mediu al reabilitarii unui apartament este de circa 3.500 de euro, astfel ca fiecare proprietar trebuie sa contribuie cu minimum 700 de euro.


Casa verde


Un alt proiect lansat de guvern,incepand cu data de 1 iulie 2010, prin intermediul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), este Pprogramul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila , inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, denumit popular Programul Casa Verde .

Proprietarii de imobile care doresc sa isi instaleze un sistem de incalzire ce utilizeaza energie regenerabila, pot primi din bugetul Ministerului Mediului si Padurilor pana la 8.000 de lei nerambursabili.

Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei, astfel:

  • pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
  • pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;
  • pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti , brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.


Banii pot acoperi 100% din costul achizitionarii si montarii sistemelor ecologice.


Credit de reabilitare


Statul deruleaza si un proiect interministerial de imbunatatire a calitatii termice a locuintelor in colaborare cu sistemul bancar.

Proprietarii de case construite inainte de anul 2000, precum si asocia¬tiile de proprietari de apartamente in bloc pot obtine credite bancare cu dobanda subventionata de MDRT si garantie oferita de Ministerul Finantelor Publice, prin Fondul de Garantare.

Momentan sunt doar doua institutii financiare care au intrat in parteneriat cu statul pentru acest proiect: CEC Bank si BCR. Conditiile impuse de acestea sunt relativ similare, suma imprumutata este aceeasi, ca si perioada de creditare.

Perioada de creditare este de maximum cinci ani, iar valoarea imprumutului este de maximum 90% din totalul cheltuielilor prevazute in devizul general. Proprietarii trebuie sa plateasca din buzunar doar 10% din valoarea totala. Cu toate acestea, creditul nu trebuie sa depaseasca:

  • in cazul proprietarilor de apartamente - 1.850 euro/camera de locuit (echivalent in lei);
  • in cazul proprietarilor de locuinte unifamiliale - 7.400 euro/camera de locuit (echivalent in lei).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului