In momentul in care decizi sa realizezi o lucrare de renovare in locuinta ta, este bine sa stabilesti un buget in functie de disponibilitatea ta si de ajutoarele pe care le primesti. De foarte multe ori, situatiile neprevazute din timpul lucrarilor duc la epuizarea sumei alocate cu mult inainte de finalizarea acestora. Iata cum trebuie sa te organizezi pentru a detine controlul asupra situatiei.
1 Stabileste cu exactitate activitatile
Fie ca vrei sa schimbi gresia sau faianta , fie ca vrei o culoare noua pentru pereti, este foarte important sa corelezi dorintele tale cu bugetul pe care il ai disponibil. De cele mai multe ori situatiile neprevazute si tentatiile de moment fac ca planul initial sa fie ravasit, bugetul epuizat si lucrarea neterminata. Apreciaza daca noile culori folosite se potrivesc cu accesoriile din incapere sau daca gresia se asorteaza cu usile de interior. Cu cat esti mai sigur pe ceea ce vrei sa se intample in casa ta, cu atat vei manageria mai bine bugetul si vei putea controla echipa de zugravi.
2 Evalueaza restul casei
Cel mai important lucru este ca in timpul lucrarilor sa nu apara defectiuni adiacente in locuinta. Sistemul sanitar si sistemul electric sunt cele de care depinde intreaga lucrare. Pe langa faptul ca remedierea defectiunilor poate fi foarte costisitoare, trebuie sa iei in calcul si timpul pierdut.
Exista si posibilitatea ca unele defectiuni sa apara dupa ce ai terminat lucrarile de renovare si va fi nevoie sa spargi o portiune de gresie, faianta sau perete pentru a le reabilita. Astfel, munca de pana acum va fi spulberata.
Asadar, inainte de a cumpara materialele, este bine sa chemi un instalator si un electrician sa realizeze verificarile ce se impun pentru o functionare optima.
3 Cere parerile cunoscatorilor
Nu cumpara materialele inainte sa te consulti cu echipa de muncitori profesionisti. Doar ei iti pot recomanda cantitatile si firmele de la care sa cumperi toate cele necesare. Mesterii cu experienta cunosc locuri mult mai ieftine si astfel ai sansa de a face o economie considerabila.
Cantitatile recomandate de catre muncitori pot fi diferite de cele recomandate in magazinul de unde cumperi produsele. Daca ai senzatia ca vanzatorii incearca doar sa faca vanzare in plus, atunci solicita si a treia parere de la un prieten sau un coleg care si-a renovat casa de curand.
Vopseaua lavabila , de exemplu, se poate aplica in mai multe straturi, in functie de finisajul existent in acel moment pe perete. In magazin iti va fi recomandat sa cumperi vopsea astfel incat sa o poti folosi pentru 2 sau 3 straturi, desi acasa vei obtine aceeasi culoare doar cu aplicarea unuia singur.
4 Urmareste promotiile din magazine
Atat materialele de constructii cat si mobila sau sanitarele pot fi achizitionate la reduceri mari de pret. Cauta intotdeauna in mai multe locuri, intereseaza-te care este ziua de aplicare a noului catalog si ce discounturi se pot face.
Nu intotdeauna ai norocul sa gasesti o reducere mare la un obiect de calitate, insa avantajul poate aparea din alt punct de vedere. Poate ca magazinul respectiv iti ofera transport sau montaj gratuit pentru produse, astfel incat esti sigur ca le primesti in stare buna si nu mai pierzi timpul cu montarea acestora.
Cu cat cauti in mai multe locuri, cu atat ai sanse mai mari sa gasesti exact lucrurile de care ai nevoie. Realizeaza un raport intre timpul pierdut, combustibilul consumat si diferenta de pret dintre magazine si ia decizia care te avantajeaza.
5 Aloca o suma de rezerva
Este bine ca in momentul in care stabilesti bugetul pentru o lucrare, sa iei in calcul si variantele mai putin placute. Poate ca echipa de lucru a fost ofertata in alta parte si a abandonat lucrarea de la tine de acasa, poate ca ai cumparat gresia pe jumatate sparta sau poate ca masina cu care transporti materialele a fost avariata.
Un procent echivalent cu cel putin 30% din suma initiala trebuie rezervat pentru aceste situatii. Daca ai norocul sa nu folosesti acesti bani, atunci ii poti folosi pentru o petrecere sau pentru cateva lucruri noi, insa lipsa acestora poate duce la intinderea lucrarii pe o perioada nelimitata de timp, iar acest lucru cu siguranta nu a fost planificat.