Principalul scop al izolarii fonice este reducerea sunetelor ce patrund din exterior. Vecinii galagiosi, reparatiile sau constructiile din zona, zgomotul masinilor sau al copiilor din fata blocului sunt doar cateva dintre motivele pentru care somnul nostru este nemilos intrerupt.
Zgomotele, desi de o intensitate mica, iti pot ruina o seara linistita, sau pot adauga efecte speciale in plus filmului pe care il vizionezi. Oricum le-am descrie si le-am prezenta, sunetele acestea ne deranjeaza frecvent, ne obosesc si ne enerveaza. Ce e de facut pentru a le impiedica sa ne patrunda in locuinta?
1 Izoleaza peretii cu placi de gips carton si vata minerala
Varianta cea mai utilizata si recomandata de catre specialisti si in acelasi timp cea mai eficienta este placarea peretilor cu placi de gips-carton si vata minerala. Citeste aici informatii despre intregul proces de montare si finisare a peretilor.
Poti folosi ca finisaj tapetul, deoarece ofera caldura camerei si contribuie, intr-o mica masura, la izolarea fonica si termica a acesteia.
Placile de gips carton pot fi folosite cu succes si pentru tavan, urmand acelasi procedeu. In cazul zgomotului provenit de la vecinii de deasupra, sau in cazul in care locuiesti la ultimul etaj si iarna locuinta ta pierde din caldura, aceasta varianta iti va fi de foarte mare ajutor, asigurand un confort greu de dobandit prin alte metode.
Daca nu te consideri un specialist in domeniu sau nu ai abilitati in aceasta zona, atunci apeleaza la o firma specializata si astfel vei avea incredere ca lucrarea este reusita, evitand neplacerile, pierderea de bani si de timp cauzate de erorile unui novice.
2 Alege ferestre cu scop izolator
Daca ferestrele casei tale se afla inca in stare buna , atunci poti inlocui geamul clasic cu unul dublu, ce va asigura o mai buna protectie fonica a locuintei. Practic, este vorba de doua geamuri intre care se afla aer deshidratat. Acest principiu sta si la baza geamurilor termopan. Daca alegi sa schimbi doar geamurile, atunci verifica atent tamplaria ferestrelor, deoarece o fereastra subreda este posibil sa nu sustina greutatea geamului dublu.
Aplica un strat de spuma poliuretanica sau astupa toate orificiile vizibile cu silicon.
A doua varianta, mai costisitoare, insa mai sigura si mai eficienta aduce in discutie tamplaria PVC, respectiv geamul termopan. Pe piata din Romania exista numeroase firme, producatori sau importatori care se intrec in oferte si promotii. Cere sfatul specialistului si nu te grabi sa pui mana pe cea mai tare promotie de pe piata, deoarece este posibil sa nimeresti o firma neserioasa, meseriasi neglijenti sau produse necorespunzatoare.
In majoritatea cazurilor, insa, geamurile termopan au avut succes si si-au indeplinit bine rolul de izolatoare. In acelasi timp, schimbarea tocurilor ferestrei este indicata, deoarece astfel esti sigur ca zona este bine izolata, spuma poliuretanica aplicata de jur imprejur fiind un izolator foarte bun.
3 Nu neglija podeaua
O suprafata mare dintr-o camera este constituita de podea. De asemenea, foarte multe zgomote pot aparea de la vecinii care locuiesc la un etaj inferior.
Daca ai in plan sa iti schimbi podeaua, atunci esti o persoana norocoasa, de asemenea si daca ai parchet laminat . Ideal este ca inainte de montarea podelei sa aplici un strat de polistiren extrudat de 2 cm. Acesta este un bun izolator, respingand cu succes sunetele provenite atat din locuinta ta, cat si din cea a vecinului.
Parchetul laminat se poate demonta foarte usor, daca decizi sa faci aceasta lucrare, in ordinea descrescatoare a montarii lui, adica dinspre capatul de final spre cel de inceput.
In cazul in care sunetele nu sunt extrem de deranjante, sau nu poti investi momentan intr-o lucrare atat de complexa, atunci este bine sa lipesti un strat gros de mocheta peste pardoseala, sau sa asterni covoare.