Constructia casei

#alegere usi #usi de interior #usi

Cum sa alegi usile de interior? Top 5 sfaturi mai mult decat utile!

Te afli in plin proces de renovare a locuintei tale? Atunci cu siguranta te pregatesti sa schimbi si usile de interior, pentru a se potrivi noului stil de amenajare ales. Alegerea lor este o etapa importanta si deloc usoara, datorita varietatii de materiale disponibile.

Din acest motiv, astazi am alcatuit un ghid complet al cumparatorului, care sa te ajute sa alegi produsul potrivit din gama variata de modele de usi de interior disponibile.

Alegerea stilului potrivit pentru usile de interior

Primul factor de selectie de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi usile de interior se refera la stilul acestora. Daca, in trecut, toate apartamentele includeau usi in stilul clasic, varietatea de modele disponibile acum te ajuta sa potrivesti stilul usii cu cel de amenajare moderna a locuintei tale. Iata optiunile disponibile si avantajele pe care le ofera:

  • Usi tip panou - Acesta este un model clasic de usi, frecvent intalnit in locuintele din tara noastra. Acestea sunt realizate din panouri de lemn masiv, imbinate perfect, pentru a obtine forma dreptunghiulara a usilor. Exista modele simple, sau care includ si panouri din sticla, care permit patrunderea luminii in incapere. Principalul avantaj al acestor usi provine din constructia lor, realizata din panouri de lemn individuale. Acestea rezista bine in conditii de umezeala si nu exista riscul ca lemnul din structura lor sa isi modifice forma.
  • Usi cu suprafata neteda - Principalul lor avantaj este versatilitatea, care le permite sa se potriveasca perfect in cazul oricarui stil de amenajare interioara. Acest beneficiu se datoreaza suprafetei lor perfect netede. Acestea nu sunt la fel de rezistente precum cele din lemn masiv, de tip panou, insa pot fi intretinute corespunzator, pentru a rezista timp indelungat.
  • Usi glisante - In cazul spatiilor din locuinta care beneficiaza de un spatiu de deschidere generos, poti opta pentru usile de interior glisante. Acestea nu necesita spatiu pentru deschidere si inchidere, fiind potrivite chiar si in cazul spatiilor inguste. In plus, designul lor modern completeaza perfect orice stil de amenajare interioara.

Selectia materialului potrivit pentru usile de interior

Al doilea factor esential de care trebuie sa tii cont, atunci cand alegi usile de interior, este materialul din care sunt confectionate acestea. Ai la dispozitie doua variante principale: usile din lemn masiv si cele confectionate din materiale care imita lemnul.

  • Usile din lemn masiv - Acestea sunt usile de interior cu cea mai mare durata de viata, datorita rezistentei sporite a lemnului masiv. Din acest motiv, acestea sunt si varianta cea mai costisitoare pe care o ai la dispozitie. Bradul si stejarul sunt esentele de lemn frecvent utilizate pentru confectionarea acestor usi, cele de brad fiind mai ieftine decat cele din stejar. Usile din lemn masiv sunt ecologice si ofera prestanta oricarui spatiu de locuit.
  • Usile din MDF si HDF - Acestea sunt prevazute in interior cu un strat realizat din hartie celulara, caracterizat de o putere de absorbtie sporita. Cele din HDF au devenit mai populare in ultimii ani, iar specialistii recomanda alegerea celor care au rama si tocul confectionate din lemn. Usile din MDF sau HDF sunt mai putin rezistente decat cele din lemn masiv, insa si mai putin costisitoare. Daca sunt intretinute corespunzator, durata lor de viata se va prelungi.
  • Usile din termopan - O varianta rar intalnita, in interiorul locuintelor, este cea reprezentata de usile din termopan. Acestea nu sunt frecvent alese intrucat materialele din care sunt confectionate, respectiv PVC-ul sau aluminiul nu sunt la fel de rezistente ca lemnul masiv. In plus, aceste usi se potrivesc doar in cazul anumitor stiluri de amenajare interioara, versatilitatea lor fiind redusa. In schimb, acestea sunt mai ieftine, sunt etanse si contribuie la izolarea termica si fonica a spatiilor de locuit.

Alti factori de selectie importanti

Alti factori de selectie importanti, in cazul usilor de interior, sunt urmatorii:

  • Dimensiunea - Aceasta trebuie sa fie aleasa in functie de dimensiunea golului de usa. Dimensiunile standard sunt 68 / 78/ 88 cm lungime x 203 cm inaltime x 7 cm grosime.
  • Designul si culoarea - Este indicat sa asortezi culoarea usilor de interior cu cea a parchetului din incapere.
  • Izolare fonica si termica - Este recomandat sa alegi usi de interior etanse, de grosime mai mare, care au capacitatea de a izola corespunzator spatiile de locuit, atat termic cat si fonic.

Acum ca ai descoperit principalele criterii de selectie de care trebuie sa tii cont, poti alege usile de interior potrivite stilului de amenajare ales. Tine cont si de bugetul pe care il poti aloca pentru achizitia si montajul acestora. Mizeaza pe calitate, pe rezistenta si pe designul potrivit al usilor de interior, menite sa sporeasca eleganta si prestanta spatiilor din locuinta ta.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului