Constructia casei

#bricostore #bricoghid #caramizi #sticla #amenajare #montare

Cum montam caramida de sticla BRICOghid

Caramizile de sticla au proprietati foarte bune de transmisie a luminii si detin bune proprietati termice datorate golului din caramida umplut cu aer la o presiune mica. Folosite acasa, ele vor realiza cu usurinta un efect estetic deosebit datoritagamei mari de culori si modele usor de adaptat in orice stil.

 

 

 Caramizile din sticla prezinta urmatoarele avantaje:

 • se pot folosi pentru a construi ferestre fixe, pereti drepti sau cu diverse raze de curbura;
 • constructiile realizate din caramida de sticla confera un inalt grad de siguranta datorita sistemului de armaturi folosite;
 • peretii din caramida de sticla au o rezistenta foarte buna la foc.

Tipuri de caramizi de sticla:

 • clare - cu gradul cel mai mare de transfer de lumina;
 • colorate in masa - sticla este colorata inainte de a fi formata caramida;
 • colorate prin injectare - se obtin din caramizi clare in interiorul carora se injecteaza colorantul care adera de marginile interioare ale caramizii. Acest tip de caramida nu este recomandat la exterior pentru ca exista riscul sa se decoloreze in timp.

 

 

 

 
Materiale necesare:
 • caramida de sticla;
 • distantieri;
 • chit de rosturi ;
 • mortar.

Unelte necesare:

 • drisca plastic;
 • bormasina;
 • burete;
 • tija tip malaxor ;
 • recipient plastic;
 • nivela cu bula de aer;
 • ruleta;
 • mistrie.
 

Necesar distantieri=(n+1)x(m+1)
n
=numarul caramizilor pe orizontala
m=numarul caramizilor pe verticala

Necesar caramizi=(cm2+19):20
cm2=suprafata zidului in cm2
19=lungimea unei caramizi

Avand in vedere ca dimensiunea rosturilor dintre caramizile de sticla este de 1cm atunci este important sa stiti ca spatiul in care doriti sa construiti zidul trebuie sa aiba laturile de o dimensiune multiplu de 20cm.


Pasul 1.
Masurati spatiul in care doriti sa construiti zidul pentru a va asigura ca este multiplu de 20cm, altfel nu se vor potrivi caramizile. Se recomanda inaltarea pragului, respectiv zidirea pe verticala (cu BCA) pentru a ajunge la dimensiunile optime. Verificati de asemenea si planeitatea suprafetei pe care veti pozitiona caramizile.

Pasul 2.
Dupa ce aveti spatiul la dimensiunile corecte, puteti calcula necesarul de caramizi si distantieri.
Intr-o galeata amestecati mortarul cu apa. Va trebui sa obtineti un material de consistenta medie. Un sac = 40 de caramizi (zid cu rost de 1cm)
   

Pasul 3.
Pentru a va usura munca, puteti folosi 2 sipci din lemn pentru a pozitiona mortarul pentru primul rand. Folositi un dreptar pentru a intinde uniform mortarul si pentru a verifica planeitatea. Distanta dintre sipci trebuie sa fie de 8 cm, atat cat este si grosimea unei caramizi de sticla.

 Pasul 4. Incepeti sa asezati caramizile pornind dintr-un colt. Pozitionati distantierii intre fiecare 2 caramizi, astfel veti fi siguri ca se vor aseza corect. Dupa ce ati terminat de asezat caramizile pe primul rand, verificati cu o nivela planeitatea intregului rand. Daca porniti gresit va fi greu sa mai indreptati la urmatoarele randuri.
   

Pasul 5.
Distantierii pentru caramizi de sticla se pozitioneaza ca in imaginea de mai jos. Veti avea astfel rostul liber pentru a putea umple cu mortar si rosturile verticale.

Pasul 6.
Continuati cu asezarea celorlalte caramizi si distantieri. Insistati in zona rosturilor verticale pentru a intra bine mortarul. Pentru pereti mai mari de 1m² se folosesc armaturi Ø6. Acestea se aseaza pe traversa orizontala a distantierului dintr-un capat in celalalt al peretelui.

 

   

Pasul 7.
Mortarul in exces dintre rosturi se indeparteaza cu o bucata de lemn inainte de a se intari. Folosind nivela cu bula de aer verificati la cateva randuri verticalitatea constructiei. Acest lucru este important mai ales cand caramizile formeaza un zid deschis la partea superioara.

Pasul 8.
Pentru zidurile mai mari este recomandat sa opriti zidirea dupa ce ati ridicat cateva randuri pentru un interval de cateva ore. Astfel adezivul va avea timp sa se intareasca putin si nu veti risca sa se deformeze peretele. Pentru spaţiul ramas intre ultimul rand si tavan puteti folosi mortar sau spuma poliuretanica.
   

Pasul 9.
Dupa ce mortarul s-a intarit complet (aprox 24h) puteti trece la etapa de finisare. Indepartati aripioarele exterioare ale distantierelor, cu spaclul sau mistria, avand grija sa nu zgariati caramizile de sticla.
 
Pasul 10.
Apoi puteti trece la rostuirea peretelui. Amestecati cu apa chitul de rosturi ales. Puteti folosi si un amestec de mortar de ciment (ciment normal sau ciment alb) cu nisip fin sau praf de marmura, iar pentru rosturi colorate adaugati oxizi de culoare.
   

Pasul 11.
Aplicati chitul peste rosturile peretelui folosind o drisca cu burete sau un spaclu moale.


Pasul 12.
Dupa ce chitul s-a intarit folositi un burete ud pentru a sterge excesul de chit de pe suprafata caramizilor.

   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului