Constructia casei

#vopsea #zugravit #diluant #indepartare vopsea

Cum indepartezi vopseaua veche

In cazul in care vrei sa renovezi o casa si ai de-a face cu straturi de vopsea veche, vei avea nevoie sa apelezi la cateva trucuri pentru a avea succes. Daca vopseaua lavabila este usor de indepartat, vopselele pe baza de ulei si lacurile implica un efort suplimentar. Iata care sunt cele mai eficiente metode de indepartare a straturilor de vopsea veche de pe tamplarii si pereti:



1 Slefuire


Chiar daca pare o metoda invechita si rudimentara, slefuirea este una dintre cele mai eficiente metode de indepartare a straturilor vechi de vopsea, pretabila mai ales pentru suprafetele dure.

Poti sa folosesti un smirghel in cazul in care ai de-a face cu o suprafata mica sau un instrument special pentru slefuire daca vorbim de o suprafata mai mare.

Atentie insa, prin slefuire vei indeparta si o parte din perete sau din lemn astfel ca este bine sa ai in vedere acest lucru daca vrei sa refaci o piesa de mobilier mai deosebita.

De asemenea, este recomandat sa folosesti un smirghel special pentru suprafata pe care urmeaza sa il aplici. In cazul unei suprafete mai putin dure, este bine sa folosesti un smirghel cu granulatie mai fina, in celelalte cazuri fiind recomandat unul mai aspru pentru ca cele fine se subtiaza.


2 Produse chimice


Exista produse speciale pentru indepartarea straturilor de vopsea. Decapantul lichid se foloseste pentru straturile subtiri si curate de vopsea iar cel solid este eficient pentru indepartarea straturilor multiple. De asemenea, acesta este potrivit pentru suprafetele neregulate sau pentru pete care nu pot fi scoase cu apa si detergent obisnuit.

Unele tipuri de decapant contin in formula lor o substanta ce permite amestecul cu apa, ceea ce indica faptul ca odata inmuiata, vopseaua va putea fi indepartata cu ajutorul unui furtun cu presiune medie.

Alte produse asemanatoare vin la pachet cu un spray sau cu o sticla cu pulverizator realizat pentru o aplicare usoara. Atunci cand este pulverizat, decapantul se transforma intr-o spuma groasa.

Este bine sa stii ca cele mai noi produse de pe piata pentru indepartarea vopselelor contin chimicale cu un grad de toxicitate scazut astfel ca pot fi utilizate si in spatii inchise.

Indiferent asupra a ce produs optezi, este indicat sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si sa-l lasi sa actioneze atâta timp cât este indicat pe ambalaj, fara sa il atingi sau sa verifici in ce stadiu se afla.

Dup ace decapantul si-a facut treaba si vopseaua este inmuiata, va trebui sa folosesti o racleta pentru a indeparta totul. Pentru a curate mai bien este bines a folosesti ulterior un burete de sârma de duritate medie sau unul abraziv.


3 Caldura


O alta metoda eficienta de a scapa de orice urma de vopsea este caldura. Exista pe piata arzatoare sau pistoalele cu aer cald ce distrug stratul de vopsea.

Atentie sa nu tii aceste dispozitive pentru mai mult timp in acelasi loc pentru ca poti afecta aspectul suprafetei respectiva. Pentru a evita formarea petelor maronii este bine sa misti dispozitivul de caldura in permanenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea