Constructia casei

#alegere teren casa #teren casa #casa

Cum alegi terenul ideal pentru constructia casei tale

Daca te-ai decis sa-ti construiesti locuinta de la zero, primul lucru de care ai nevoie este un teren pe care sa inalti casa. Alegerea terenului este o chestiune subiectiva, pentru ca fiecare are propriile preferinte, insa criteriile de luat in considerare sunt general valabile.

 

Zona de amplasare

Exista numeroase optiuni din acest punct de vedere, asa ca poti alege zona de amplasare a locuintei in functie de preferintele tale si ale familiei. Un teren in oras este mai scump decat unul la tara, insa iti ofera mai multe facilitati, iar cu cat te apropii mai mult de zona centrala, cu atat pretul creste.

Daca iti doresti sa fii departe de tumultul orasului, poti alege un teren din zona de periferie sau intr-o comuna invecinata.

De asemenea, multi dezvoltatori imobiliari pun la dispozitie loturi de teren pentru construirea de case in zone linistite din apropierea padurilor sau lacurilor.

Forma si suprafata

Pentru a-ti construi locuinta la care visezi, terenul trebuie sa-ti ofere suprafata necesara, dar sa aiba si o forma care sa-ti permita sa pui proiectul in practica. In afara de locuinta propriu-zisa, ai nevoie si de o curte, care trebuie sa fie suficient de spatioasa pentru a putea amenaja aici o terasa, o gradina o bucatarie de vara sau orice iti doresti.

Ideal este ca terenul sa aiba o forma cat mai regulata, iar pe langa suprafata ocupata de locuinta sa mai aiba disponibili circa 1000 de metri patrati.

Accesul la utilitati

Locuinta nou construita trebuie sa poata fi racordata imediat la retelele de canalizare, apa curenta, gaze si energie electrica. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie ca terenul ales sa se afle intr-o zona in din proximitatea acestor retele. Acesta va creste pretul de achizitie, insa merita sa platesti mai mult decat sa investesti ulterior pentru a-ti asigura cu resurse proprii aceste utilitati.

De asemenea, cu cat terenul este mai departe de conductele principale de apa, gaze si canalizare sau de stalpii retelei electrice, cu atat vor fi mai mari costurile de bransare.

Calitatea solului

Pare un detaliu mai putin important, din moment ce nu ai de gand sa te apuci de agricultura, insa trebuie tratat cu toata seriozitatea. Trebuie sa te asiguri sa solul din zona este stabil si ca nu exista riscul de erodare sau surpare. N-ar fi deloc placut sa constati ca terenul o ia la vale imediat ce ai terminat de construit sau ca ai nevoie de o fundatie mult mai solida, ceea ce va creste considerabil costurile de constructie.

Daca te-ai decis asupra unui teren, este de preferat sa comanzi un studiu geotehnic pentru a te asigura ca acesta ofera cele mai bune conditii pentru construit. E o cheltuiala in plus, dar de poate scuti de alte cheltuieli neprevazute mult mai mari.

Facilitatile din zona

Cu cat terenul este mai apropiat de zona centrala, cu atat iti ofera acces facil la mai multe facilitati. Problema e ca astfel de terenuri sunt destul de greu de gasit, iar preturile sunt uneori exorbitante.

Indiferent de zona pe care o alegi, terenul trebuie sa fie deservit de un drum de acces usor de parcurs pe jos sau cu masina. De asemenea, trebuie sa ai in vedere existenta unor magazine in apropiere, a scolilor si gradinitelor dar si a statiilor de transport in comun, pentru a ajunge mai usor in centru. Nu mai putin importante sunt si posibilitatile de agrement, asa ca existenta unor restaurante, parcuri, teatre sau cinematografe ar fi binevenita.

Sunt de evitat terenurile aflate in apropierea cailor ferate, a soselelor sau bulevardelor intens circulate dar si a unitatilor industriale.

Acestea sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le ai in vedere, daca esti in cautarea unui teren ideal pentru viitoarea ta casa.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea