Constructia casei

# membrana bituminoasa #montare membrana bituminoasa #acoperis

Cum alegi si cum montezi corect membrana bituminoasa pe acoperis?

Membrana bituminoasa face parte din categoria materialelor pentru hidroizolatie, pe piata fiind disponibile mai multe tipuri. Acestea se diferentiaza in functie de doua criterii, si anume tipul armaturii folosite si tipul aditivilor adaugati in bitumul distilat.

 

Astfel, oferta magazinelor de profil, precum macostore.ro, include membrane bituminoase cu armatura din fibra de sticla si membrane bituminoase cu armatura din poliester netesut. In acelasi timp, din punct de vedere al aditivilor folositi, membranele bituminoase pot fi aditivate cu polimeri plastomeri APP si cu polimeri elastomeri SBS.

Alegerea se face in functie de tipul lucrarii

Fiecare tip de membrana bituminoasa este recomandat pentru anumite lucrari.

  • Membranele cu armatura din poliester pot fi folosite la lucrari de mica si mare complexitate, atat cu aplicare intr-un singur strat, cat si multistrat. Este ideala pentru acoperisuri si hale metalice, putand fi aplicata pe structuri de beton si la fundati. De asemenea se utilizeaza si in lucrari hidrotehnice, precum la sistemele de termo-hiodroizolatii.
  • Membranele cu armatura din fibra de sticla se folosesc doar la lucrari cu aplicare multistrat si se aplica impreuna cu o membrana armata cu poliester.
  • Membranele cu polimeri plastomeri au diferite grade de flexibilitate la rece, respectiv la 0, -5 si -10 grade Celsius. Cele din prima categorie se utilizeaza in lucrari de complexitate usoara, in timp ce categoria a doua e recomandata pentru lucrari de complexitate medie, iar cea de-a treia, pentru lucrari de mare complexitate.
  • Membranele aditivate cu polimeri elastomeri au un grad mai mare de elasticitate la temperaturi scazute, respectiv -15, -20 si -25 de grade Celsius. Sunt recomandate pentru hidroizolatii la acoperisuri, lucrari hidrotehnice, parcari subterane, putand fi aplicate atat pe suprafete betonate, cat si pe structuri metalice. Se va alege membrana cu gradul de elasticitate adecvat complexitatii lucrarii.

Echipamente necesare

Realizarea unei hidroizolatii din membrana bituminoasa presupune utilizarea unor instrumente speciale, precum si echipament de protectie. De asemenea, intrucat lucrarea prezinta si un anumit risc de incendiu este recomandat sa aveti la indemana si un extinctor de capacitate medie.

  • Instrumente pentru termosudare - ca instrumente, aveti nevoie de un arzator cu furtun si regulator de presiune, care se conecteaza la o butelie cu gaz.
  • Instrumente pentru taiere si presare - materialul trebuie taiat, astfel ca este nevoie si de un instrument in acest sens, alaturi de unelte pentru presarea suprafetelor in care s-a facut termosudarea.
  • Echipament de protectie - acesta trebuie sa fie constituit din manusi din material ignifug si incaltaminte care sa nu deterioreze membrana aplicata. De asemenea, la acest capitol includem si extinctorul.

Cum se aplica membranele bituminoase?

Suprafata de aplicare se curata, se netezeste si se usuca in prealabil, dupa care se aplica mai intai amorsa bituminoasa pentru a asigura aderenta membranei. Montarea membranei nu se va face imediat, fiind necesar un interval de patru ore pentru ca suprafata sa se usuce.

Aplicarea se face prin procedura de termosudare, cu ajutorul arzatorului alimentat de la butelia cu gaz. Intotdeauna, aplicarea membranelor trebuie sa se faca incepand din zona gurilor de scurgere. In cazul unor suprafete inclinate, aplicarea membranei se va face obligatoriu in directia de urcare a pantei. De asemenea, in cazul in care inclinatia pantei este mai mare de 20%, se recomanda si fixarea mecanica a membranei, pentru un plus de siguranta.

Marginile trebuie sa se suprapuna pe o suprafata de cel putin 15 centimetri, iar dupa termosudare, aceasta va fi presata cu ajutorul instrumentului special. Acesta care poate fi un rulou manual, folosit la lucrarile de asfaltare sau orice alt instrument care poate exercita presiunea necesara pe suprafata respectiva.

Specialistii mai recomanda ca, in situatia in care aplicarea se face intr-o perioada geroasa, membrana sa fie depozitata cu 24 de ore inainte intr-un spatiu protejat, cu o temperatura ce cel putin 5 grade Celsius.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea