Constructia casei

# alegere compresor de aer #compresor de aer

Criterii importante pentru alegerea unui compresor de aer

Cunoscut ca un echipament antrenat de un motor electric ori termic pentru a ridica presiunea aerului pana la o valoare prestabilita, compresorul este des utilizat in orice mediu. Desi multi il asociaza mai degraba atelierelor si spatiilor industriale, acesta este util si pentru treburile casnice. Compresorul de aer e ideal pentru a umfla anvelopele masinii, rotile bicicletelor sau saltelele, dar si pentru pistolul de vopsit sau chei dinamometrice. Mai mult, echipamentul se dovedeste a fi un ajutor de nadejde pentru pasionatii de arta care utilizeaza instrumente precum airbrush-uri. Achizitionarea unui compresor poate fi provocatoare in multe feluri. Piata abunda de modele cu dimensiuni si puteri diferite, astfel ca selectarea unui produs optim nu este deloc simpla, daca iti doresti rezultate rapide si eficienta maxima. Descopera mai departe cateva criterii importante care iti vor oferi o intelegere mai clara a modului de functionare a unui compresor de aer:

Tipul compresorului

Cele mai cunoscute tipuri de compresoare sunt cele volumice, care functioneaza pe baza unui sistem de debit pozitiv. Asta inseamna ca aerul este aspirat si depozitat intr-un rezervor special, dupa care volumul sau este diminuat la o fractiune din cel initial, pentru a putea creste presiunea. Principalele modele de compresoare volumice sunt cele cu piston, care pot fi cu una sau doua tipuri de compresie, in functie de presiunea pe care o realizeaza.

Pe langa cele volumice, exista si echipamente dinamice, utilizate in medii industriale, care comprima aerul in mod continuu si il transporta cu ajutorul unui surub de tip melc. Diferenta este ca in cazul celor cu rezervor presiunea ajunge la 8-30 bari si un debit de cel mult 0.9 m3/min, iar compresoarele dinamice furnizeaza presiune de pana la 25 bari, la un debit de cel mult 50 m3/min.

Modelul de pompa

Un criteriu important de care trebuie sa tii cont in alegerea unui compresor de aer este tipul de pompa. Sunt disponibile echipamente cu pompe fara ulei care prezinta un avantaj semnificativ in ceea ce priveste costurile de intretinere, dar si pompe cu ulei ce necesita interventii periodice. Pentru prima varianta, pretul de achizitie e mai mare, insa avantajul este ca renteaza in timp. Pe de alta parte, compresoarele de aer cu pompa de ulei sunt mai ieftine si mai silentioase.

Nivelul de presiune livrat si debitul de aer

Aceste caracteristici determina abilitatea compresorului de aer de a functiona impreuna cu diferite scule pneumatice. De pilda, un echipament care ofera o presiune de pana la 12 bari si un debit de maximum 0.3 m3/min ar trebui sa functioneze cu majoritatea sculelor pneumatice de mana. In situatia in care ai nevoie de unelte pneumatice folosite pentru sarcini mai grele, este necesar un compresor mult mai puternic. Indiferent de nevoile tale, poti gasi un compresor de aer pe Scule-Austria.ro, care sa iti furnizeze debitul si presiunea potrivite pentru sculele pe care intentionezi sa le folosesti.

Portabilitatea

Marimea si designul compresorului sunt importante atunci cand decizi sa cumperi un aparat cu aer comprimat, pentru ca acestea influenteaza portabilitatea echipamentului. Daca nu dispui de un spatiu generos unde sa il amplasezi, cel mai indicat ar fi sa te orientezi catre un produs de dimensiuni mai mici. Exista compresoare special concepute pentru proiectele casnice, dar si instrumente de dimensiuni mari, pentru utilizari industriale. Tot ce trebuie sa faci e sa te asiguri ca poti muta compresorul cu lejeritate prin atelier, garaj sau oriunde ai nevoie. Multe dintre aparatele cu aer comprimat sunt deja echipate cu maner si roti ajutatoare pentru transport, tocmai pentru a facilita lucrul persoanei care le utilizeaza.

Intretinere

Ca sa alegi cel mai bun compresor pentru activitatile tale trebuie sa ai in vedere si timpul investit in reparatii si mentenanta. Spre deosebire de compresorul cu motor termic, cel electric este mult mai usor de intretinut, dar nu uita ca in cazul primei variante echipamentul poate fi folosit si acolo unde nu exista o sursa de curent. Daca scopul utilizarii aparatului cu aer comprimat presupune intervale cat mai mici de inactivitate, intretinerea corespunzatoare a produsului este esentiala. Compresorul este predispus la reparatii si verificari periodice, daca vorbim de o durata ridicata de utilizare si un produs cu o putere relativ mica, ceea ce conduce la cheltuieli de intretinere mult mai mari.

Cel mai bun compresor de aer este acela care iti ofera beneficii pentru realizarea proiectelor tale. Indiferent ca iti doresti sa folosesti in mod eficient uneltele cu aer comprimat sau doar sa umfli cauciucurile autoturismului, trebuie sa tii cont de criteriile prezentate mai sus - astfel, poti sa alegi de pe scule-austria.ro un echipament adecvat nevoilor tale.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului