Constructia casei

#confort iarna #confort termic #iarna

Confortul termic iarna

Cum va puteti asigura ca aveti confort termic iarna? Specialistii de la firma de arhitectura si proiectare Reflex Architecture va ofera cateva recomandari!

Confortul termic iarna este influentat de 2 elemente majore:

  • rapiditatea cu care elementele constructive exterioare ale casei pierd caldura interioara;
  • randamentul de preparare a caldurii aferent instalatiilor interioare.

Elementele constructive exterioare ale casei trebuie sa fie termoizolate in mod inteligent, intr-un raport corect. Sub casa se recomanda minim 5-8 cm de termoizolatie, pe peretii exteriori minim 10 cm, iar pe planseul de peste ultimul nivel sau pe acoperis minim 25 cm termoizolatie, deoarece caldura se duce in mod natural in sus si pe acolo sunt cele mai mari pierderi relative la unitatea de suprafata.

Termoizolatia sub casa poate fi polistiren extrudat, deoarece este adecvat mediilor umede, iar cea de pe pereti poate fi vata bazaltica (solutie recomandata) sau polistiren expandat (solutie de buget redus). Recomandam vata bazaltica deoarece reglarea umiditatii din interiorul casei se va face natural, iar vata bazaltica nu are o durata limitata de viata comparativ cu polistirenul, care are doar 15 ani durata de viata. In plus vata bazaltica nu intretine arderea.

Pe casa, daca acoperisul este in sistem terasa, se recomanda o vata bazaltica de densitate mare in situatia in care terasa este in sistem de terasa inversata necirculabila (adica hidroizolatia sub stratul termoizolant), sau polistiren extrudat sau expandat special de terase in situatia in care terasa este una de tip clasic, cu hidroizolatia aflata deasupra termoizolatiei. Daca partea superioara a casei este finalizata cu un acoperis, vata bazaltica este recomandata din aceleasi motive ca si la pereti, dar si datorita sistemului de prindere mult mai adecvat sarpantelor.

Cu privire la randamentul instalatiilor de incalzire, trebuie luata in calcul o dimensionare corecta a centralei care prepara agentul termic de incalzire, fie ea electrica sau pe gaz. E foarte important ca centrala sa nu fie prea puternica sau prea slaba comparativ cu cantitatea de caldura care trebuie preparata. Daca centrala nu lucreaza in parametrii optimi pentru care ea a fost gandita, randamentul de preparare a caldurii va fi mai slab decat cel optim pe care l-ar putea atinge, rezultand consumuri mai mari.

Pozitionarea corpurilor de incalzire: fie ca vorbim de radiatoare, ventilo-convectoare sau alte aparate, ele trebuie dispuse in mod inteligent la baza ferestrelor, sau ingropate in pardoseala sub acestea, iar daca incalzirea este in pardoseala, o densificare a traseului pe zonele de pardoseala adiacente ferestrelor este recomandata.

Estimarea consumurile energetice ale unei case se poate afla prin intocmirea unui certificat energetic la o firma de proiectanti de specialitate, unde puteti obtine si consultanta gratuita in acest domeniu. Certificatul energetic este necesar la receptia casei, el fiind un act obligatoriu.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare