Constructia casei

#centrale #centrale eoliene #curent electric

Centrale eoliene

Stiai ca cel mai mare parc eolian din lume a fost inaugurat se afla in Marea Britanie si are 100 de turbine eoliene , suficiente pentru a alimenta cu electricitate un oras cu 200.000 de locuitori? Fiecare eoliana are o inaltime de 115 metri, suprafata totala pe care se intind acestea fiind egala cu cea a 4.000 de terenuri de fotbal.


1 Ce sunt centralele eoliene?


Centralele eoliene sunt grupuri de turbine eoliene, plasate in apropiere unele de altele cu scopul de a produce electricitate din energia eoliana.

Turbinele eoliene sunt conectate la un sistem de tensiune medie ce este apoi transformat in curent de inalte tensiune prin intermediul unui transformator.


2 Conditii de amplasare


Amplasarea centralelor eoliene este strans legata de viteza vantului din zona, impactul vizual pe care l-ar avea, influenta asupra structurilor din vecinatate si apropierea de reteaua de distributie a curentului.

Viteza vantului in zonele in care sunt amplasate centralele eoliene trebuie sa fie de minim 15 km/h pe toata perioada anului.

O alta conditie este forma de relieful si temperatura medie. O inaltime mai mare inseamna o viteza mai mare a vantului si o productie mai buna de curent electric. Daca temperaturile sunt scazute este necesar sa se foloseasca materiale suplimentare de intretinere ca lichide de lubrifiere cu punct de inghetare scazut si sisteme de incalzire a turbinei eoliene.


3 Zone de instalare


Centralele eoliene pot fi instalate pe tarm, in apropierea lui sau in larg.

Pentru a determina locatia propice de instalare a centralelor eoliene pe tarm sunt necesare studii pe o perioada de cel putin un an de zile. Amplasarea depinde direct de efectul de accelerare a unei mase de aer peste un obstacol, in acest caz, tarmul.

Centralele eoliene amplasate in apropierea tarmului fructifica efectul de convectie al aerului datorita diferentelor de temperatura intre apa si pamant astfel ca beneficiaza de o viteza a vantului mai ridicata decat cele amplasate pe tarm. Insa migratia pasarilor, habitatul acvatic si transportul pot reprezenta piedici importante in instalarea intr-o astfel de locatie.

Centralele eoliene amplasate in larg au ca avantaj faptul ca beneficiaza de o viteza medie a vantului mai mare decat in cazul celorlalte centrale insa dezavantajul lor este acela ca implica anumite cheltuieli mai mari de construire, amplasare si mentenanta .

Sursa foto: windenergy-the-truth.com
 


4 Tipuri de turbine eoliene


Turbina cu axa orizontala are rotorul si generatorul de curent pozitionate in varful turnului si trebuie aliniate pe directia vantului. Turbinele mici sunt orientate cu ajutorul unei aripioare, iar cele mari folosesc senzori si servomotoare pentru a se alinia pe directia vantului. Majoritatea turbinelor eoliene moderne sunt de tipul Horizontal-axis wind turbines (HAWT), adica axa de rotatie e rotorului este orizontala, acesta fiind plasat in varful turnului, cu palele elicei pozitionate la o distanta sigura de turn, in fata vantului.

Exista si turbine cu axa orizontala ce au rotorul plasat in spatele turnului. Astfel de turbine au avantajul ca palele elicei se orienteaza automat si se pot indoi, reducand suprafata care se opune vantului la viteze mari. Insa sunt deosebit de fiabile astfel ca nu sunt folosite decat in cazuri speciale.

Turbinele cu axa verticala au generatorul si toate componentele mai sofisticate plasate la baza turnului, astfel ca procesul de instalare si mentenanta este usurat. Aceste turbine sunt tot timpul aliniate cu directia vantului astfel nu este necesara nici o adjustare dar pozitionarea lor aproape de sol le scade eficienta. Un alt dezavantaj este si faptul ca turbinele cu axa verticala nu pornesc singure, majoritatea folosind generatorul pe post de motor.

Sursa foto: ecotownforleicestershire.coop
 


5 Aeroturbina, ideala pentru orase


Un profesor la Universitatea din Illinois a inventat recent o aeroturbina compacta ce poate fi montata pe acoperisul cladirilor sau poate fi atasata altor structuri cum ar fi podurile.

Pentru a functiona eficient, aeroturbina trebuie instalata la o inaltime care sa depaseasca 12 m iar viteza medie a vantului trebuie sa fie mai mare de 16 km/h. In functie de model, aeroturbinele pot genera intre 1- 1.8 kW cand sunt expuse la curenti de aproximativ 48 km/h.

Pretul unei aeroturbine porneste de la 15.000 dolari si poate depasi 21.000 dolari.

Sursa foto: alternativeconsumer.com

 

Sursa foto: www. rechargenews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea