Constructia casei

#pompe de caldura #pompe

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre pompele de caldura

Pompele de caldura sunt probabil cel mai eficient mod de a transforma un agent termic gratuit intr-unul care sa-ti incalzeasca propria casa pe un cost mult mai mic decat variantele conventionale cu combustibil fosil sau lemne. Practic, agentul termic trece printr-un circuit gandit sa preia si apoi sa ridice temperatura constanta din mediul inconjurator, in final aducand-o inapoi sub forma de caldura. Sa vedem insa cum functioneaza acest sistem in detaliu.

O solutie mult mai prietenoasa cu mediul, care ofera un grad ridicat de independenta energetica si implica o scadere considerabila a costurilor lunare de incalzire si, respectiv, racire a casei tale. Asta este pompa de caldura.

In timp ce Europa foloseste aceste sisteme de cateva decenii, in Romania a inceput sa creasca in popularitate abia de cativa ani. In general, pentru ca implica o investitie initiala consistenta, amortizarea venind intr-o perioada mai lunga. Daca vrei sa afli care sunt costurile si ce implica procesul de instalare, poti consulta variantele de pompe de caldura la Hidrogeofor. Sa vedem totusi cum arata.

Ce este?

O solutie eficienta de producere a energiei termice. Preluarea se poate face fie din aer – pompe de caldura aerotermale, fie din sol, fie din apa din pranza freatica - caz in care vorbim de pompe de caldura geotermala.

Cea mai frecventa varianta este cea geotermala cu sonde verticale sau orizontale. Aceste pompe extrag caldura din pamant acolo unde temperatura este constanta, de circa 12 grade. Trimit apa in casa unde trece printr-un compresor. Agentul frigorific din compresor se incalzeste la o temperatura si mai ridicata, iar caldura este apoi trimisa catre sistemele de incalzire prin pardoseala, in pereti, ventiloconvectoare si calorifere.

Din ce este alcatuit?

Exista cel putin trei componente esentiale intr-un astfel de sistem: forajele ce trebuie facute in curte la o adancime de aproximativ 100 de metri, pompa de caldura din camera tehnica si instalatia din interior specifica oricarei case. Specialistii recomanda ca aceasta investitie sa fie facuta odata cu finisarea unei case noi, pentru a asigura un sistem conform cu marimea camerelor si consumul termic al intregii cladiri.

Cum se realizeaza?

Daca forajele sunt verticale, sapaturile se vor face in pamant in jur de 70 – 120 de metri. Daca solutia este de colectoare orizontale, forajele nu mai sunt necesare. Acestea din urma sunt introduse la 2 metri adancime si necesita mai degraba o suprafata mare a terenului.

Exista si situatii in care spatiu nu este suficient. Daca este vorba de un loc mic, va fi nevoie de o echipa de specialisti - hidrolog, geotehnist, geotermist si chiar si geofizician. Acestia vor realiza un proiect minutios pentru a executa cu precizie forajul.

Fiabilitate versus investitie

Chiar daca investitia initiala este una consistenta, trebuie spus din capul locului ca pompele de caldura au un consum redus, costuri mici de functionare si intretinere si un randament in medie de 1 pe 4. Altfel spus, la 1 kWh de energie electrica, pompa de caldura produce 4 kWh de energie termica.

Economisirea la facturile lunare este mai mult decat consistenta. In ceea ce priveste durata de viata, cele mai multe firme estimeaza ca ea este de 50 de ani sau mai mult. Ce este si mai important, acest sistem poate fi la fel de bine folosit si in sezonul calduros. Practic circuitul se inverseaza, caldura din casa fiind schimbata cu racoarea din adancimea pamantului.

In ciuda unui proces de instalare diferit de cele conventionale si a unui sistem de functionare inedit, aceste echipamente sunt create cu scopul de a eficientiza si a usura stilul de viata modern. Nu necesita instalatii complexe, reguli stricte de siguranta sau verificari regulate precum centralele pe gaz.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare