Constructia casei

# fabricare mobila #mobila

Ce trebuie sa stii despre fabricarea mobilei?

Piesele de mobilier se regasesc in foarte multe modele in functie de design-ul abordat cat si de trendul existent intr-o anumita perioada si societate. De exemplu, sunt stilurile traditionale, moderne, minimaliste, vintage, futuristice sau cu nuante orientului; toate acestea influentand aspectul, materialul si configuratia mobilierului.

Etapele fabricarii pieselor de mobilier

Fabricarea mobilei este un proces ce necesita mai multe etape, iar acestea sunt caracteristice tipului de material folosit. De exemplu, pentru fabricarea pieselor de lemn grosier, acestea incep prin prelucrarea scandurilor, adica prin cojirea si sectionarea bustenilor.

Procesul se continua prin retezarea, indreptarea, rindeluirea, calibrarea si slefuirea cat si frezarea si gaurirea materialului. Aceste procese pot fi realizate facil datorita echipamentului automatizat.

Utilajele si echipamentul modern pentru fabricarea mobilei Routerul CNC

Un router CNC este o masina pentru atelierele industriale de tamplarie. Este controlata prin control numeric computerizat ce poate primi informatii exacte despre locul in care trebuie sa modifice piesele de lemn plasate de platforma.

Datorita optiunilor automatizate, CNC-ul retine pattern-ul si poate fi folosit de mai multe ori fara a reface numaratorile, spre deosebire de alte aparate manuale in care masuratorile trebuie facute de fiecare data.

Un router CNC are mai multe functii necesare pentru modificarea scandurilor de lemn, astfel:

  • Functia de taiere.
  • Functia de frezare;
  • Functia de gaurire;
  • Functia de gravare.

Routerul CNC poate fi folosit pe o gama diversificata de materiale, cel mai des intalnite fiind lemnul, plasticul, metalul si cauciucul.

Alte aparate automatizate potrivite pentru fabricarea mobilei si care ofera un aspect modern al atelierului, cat si faciliteaza forta si cantitatea de munca, pot fi:

Masinile de turnat lac

Masinile de turnat lac au o linie de finisare complexa. Aplica solutia pe intreaga suprafata a materialului, oferindu-i un aspect egal si estetic placut.

Masinile de calibrat si slefuit

Masinile de calibrat si slefuit materialul sunt necesare pentru ca produsul finit sa fie uniform si neted.

Fierastraiele panglica de debitat

Fierastraiele panglica de debitat sunt potrivite pentru etapele incipiente ale fabricarii piesei de mobila. Ele sunt specifice pentru debitarea bustenilor de esentele lor, iar acestia pot fi taiati in diferite dimensiuni ulterior.

Masinile de frezat si chertat capete

Masinile de frezat si chertat capete ofera materialului un design placut si practic. Aceste utilaje automate pot fi folosite chiar si in artele vizuale, precum sculptura in lemn.

Masinile automate de aplicat cant

Masinile automate de aplicat cant sunt speciale pentru a oferi un finisaj modern, curat si placut al pieselor de mobilier. Ele pot aplica canturile drepte, curbe si rotunde.

Care sunt materialele ce pot fi folosite in fabricarea mobilei Lemnul grosier

Lemnul grosier ofera pieselor de mobilier o durata lunga de viata, cat si un aspect natural si de bun gust. Cele mai cunoscute tipuri de lemn masiv folosite in acest domeniu sunt: bradul, pinul, molidul, fagul, mesteacanul, frasinul si ciresul.

Placajul

Placajul este un lemn artificial, rezistent si maleabil. Nu este la fel de puternic precum lemnul grosier, insa in prezent este utilizat in industria de constructii si cea a fabricarii de mobila.

Materialul MDF

MDF inseamna Medium Density Fibreboard, este un produs artificial din lemn sub forma de pulbere prinsa cu adeziv. Spre deosebire de PAL, acesta este mai rezistent la conditii de umiditate.

Materialul HDF

HDF inseamna High Density Fibreboard. Este similar cu MDF, insa prezinta o rezistenta mai mare la socuri si la trecerea timpului.

Otelul

Otelul este un material dur si cu un pret scazut de utilizare. El este extrem de rezistent si se pot crea piese de mobilier unice si creative.

Plasticul

Plasticul este folosit des datorita multitudinii de modele si culori in care este regasit pe piata mobilierului. Potrivit pentru un buget redus, el este des utilizat si in piese de mobilier exterior, pentru curte.

Fabricarea mobilei este un proces complex care poate fi realizat atat la nivel industrial, cat si la nivel de hobby in cazul in care persoanele in cauza au aspiratii catre domeniul tamplariei. Acestia poate jongla intre stilurile de design interior si exterior pentru a crea mobila proprie, unica si creativa.

Desi lemnul grosier este unul dintre cele mai bune materiale pentru fabricarea mobilei, piesele pot fi create si din PAL-ul, otel, plastic, sticla, piele sintetica, fonta, trestie, rachita si acril.

 

Sursa foto: freepik.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului