Constructia casei

#beton #tipuri beton #proprietati beton #beton casa

Ce trebuie sa stii despre betonul pentru casa

Betonul este cel mai utilizat si puternic material de constructie, folosit atat pentru cladirile civile, cat si pentru poduri, drumuri sau baraje. Pentru casa exista mai multe tipuri de beton, in functie de rezistenta acesteia.


Ce este betonul


Compus din ciment , nisip, pietris si apa, betonul este cel mai vechi material de constructie realizat de om. A fost folosit de catre romani, inca din anul 500 inaintea erei noastre. Ruinele unor monumente precum Panteonul, Coloseumul sau Pompei , au fost realizate din beton.

In zilele noastre, betonul este cel mai folosit material de constructie din lume. Datorita proprietatilor sale, betonul poate fi folosit la constructia de poduri, docuri sau diguri. Este ideal pentru drumuri si blocuri zgarie - nori. Este folosit de asemenea si pentru arcade de poduri sau fantani arteziene.

In ciuda credintelor populare, betonul si cimentul nu sunt acelasi lucru. Cimentul este o componenta de baza a betonului, care ajuta la combinarea celorlalte ingrediente.

 

Din ce este realizat betonul


Betonul este realizat din ciment, apa, pietris si nisip. Cimentul si apa formeaza o pasta care intareste pietrisul sau nisipul folosit. Apa este necesara pentru a interactiona cu cimentul si pentru oferi materialului flexibilitate.

De asemenea, betonul poate fi intarit si cu diverse structuri metalice, pentru a spori rezistenta si durabilitatea constuctiei.


Proprietatile betonului


Atunci cand realizezi beton pentru casa trebuie sa fii atent la cateva detalii. Betonul trebuie sa fie flexibil, sa poata fi plasat si consolidat corespunzator. De asemenea, trebuie sa fie rezistent la intemperii, temperaturi extreme, substante chimice si umezeala.

Un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere, este pretul betonului. Vei obtine un material accesibil ca pret daca reduci cantitatile, in special cele de apa. Cu cat amesteci mai multa apa, cu atat ai nevoie de mai mult ciment.


Ce tip de beton sa folosesti pentru casa


Exista mai multe tipuri de beton, in functie de destinatia lui. Pentru constructia unei locuinte, este indicat sa folosesti betonul conventional, utilizat pentru constructiile civile.

Cel mai folosit tip de beton din Romania este B 100. E un beton mai moale, folosit la lucrari mai putin rezistente. Este ideal pentru socluri de gard, trotuare, pardoseli sau fundatii. Un alt tip de beton folosit este B150, care este potrivit pentru pardoseli supuse la trafic intens, camine de utilitati, fundatii armate.

B 200 este un tip de beton folosit la structura de rezistenta. Din acest beton se toarna stalpi, buiandrugi si centura de rezistenta. Betonul de tip B 250 se foloseste la elemente de rezistenta puternic solicitate precum grinzi, plansee sau centuri.

Betonul B 300 este folosit in situatii exceptionale, pentru realizarea unor elemente supuse la trafic extrem, precum planseele pentru garaje auto suprapuse, platforme pentru acces auto, cu spatii utile plasate sub aceste platforme.

Cel mai slab beton este B 75 care este folosit numai pentru egalizari de fundatii, umpluturi sau fundatii usoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cele 8 simboluri de bun augur. Tie care iti poarta noroc?

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea