Constructia casei

#pardoseala baie #pardoseala #baie

Ce tip de pardoseala sa alegi? Gresie sau piatra naturala?

Vrei sa schimbi aspectul pardoselilor din baie, din hol sau din bucatarie? Sau sa renunti la clasicul parchet in sufragerie si in dormitor? Exista foarte de multe materiale pentru aceste finisaje, insa cele mai populare raman piatra naturala si gresia. Iata cateva sfaturi, pentru a te ajuta sa te decizi ce varianta alegi.

Diferente principale

Ei bine, ambele materiale sunt de o calitate excelenta, insa la durabilitate, piatra naturala are un avantaj: in cazul travertinului Latte de exemplu (unul din cele mai dense tipuri de travertin), formarea pietrei s-a petrecut in cateva sute de mii de ani, iar rezistenta in casa, mai ales daca placa este impermeabilizata (si deci protejata de trafic intens sau pete), este si ea impresionanta.

O alta diferenta este cea legata de aspect: daca iti doresti un material uniform, de aceeasi culoare sau cu un pattern repetitiv, atunci gresia este ceea ce cauti. in cazul pietrei naturale, aspectul e un pic diferit: fiecare placa este unica iar fiecare „familie” de placi are trasaturi similare. Venaturile (cel mai des intalnite la marmura), golurile specifice travertinului, apele si nuantele fascinante pe care le gasesti pe o placa de ardezie, creeaza texturi impresionante. Deci, daca iti doresti o textura in pardoseala care sa spuna, in sine, o poveste, atunci alege piatra naturala.

in plus, poate ca gresia poate fi o varianta simpla si functionala pentru baie sau holul de la intrare, insa pentru pardoseala din living sau din bucatarie, risti sa creezi o atmosfera banala, mai ales cu modelele care imita piatra naturala sau lemnul. De ce sa nu alegi materialul autentic?

Alege materialul in functie de specificul camerei

Atat in cazul gresiei, cat si a pietrei naturale, placa trebuie aleasa in functie de nivelul de trafic, umiditate (pardoseala din baie) dar si aspect. Bineinteles, ideal este sa ai alaturi, in procesul de amenajare, un designer de interior sau un arhitect. Daca totusi lucrezi singur, trebuie sa faci un research extra – serios, pentru a lua cea mai buna decizie.

De exemplu, materialul cel mai dur este granitul – acesta ar indeplini cu succes rolul de placa pentru un hol traficat insa, ca principiu, exista si materiale mai calde, precum travertinul. Acesta, daca este impermeabilizat (adica daca i se sigileaza porii) si daca e ales intr-o varianta de placa mai groasa, va fi suficient de rezistent pentru trafic intens, dar va fi si extrem de frumos.

Materialul, in functie de buget

Aici, gresia are un avantaj, majoritatea placilor de gresie sunt mai ieftine decat piatra naturala. insa daca raportam valoarea la durata de viata a produsului, balanta inclina catre piatra naturala. Adica, gresia va fi schimbata cu siguranta in doi, trei, cinci ani, ceea ce va aduce o noua cheltuiala: echipa de montaj care va indeparta vechea pardoseala, apoi va monta noile placi, pe langa costul efectiv al unui material nou si faptul ca din nou, casa ta va fi santier. Piatra naturala in schimb, nu are nevoie decat o impermeabilizare (o data pe an, pentru cele mai multe placi) si va rezista mult mai mult. in plus, dupa ani de utilizare, atunci cand din cauza uzurii vor aparea zone tocite, eventuale pete, redresarea texturii de piatra se rezolva extra rapid, printr-o polisare a suprafetei, urmata de impermeabilizare, proces care in cazul gresiei, nu este posibil.

Incalzire in pardoseala?

Atunci cand te gandesti la incalzire in pardoseala, e important sa ai in vedere inertia termica a materialelor din care trebuie sa alegi. Concret, vorbim de pastrarea si recuperarea caldurii pe durata sezonului rece dar si de pastrarea unei temperaturi placute pe durata sezonului cald. Piatra naturala are o buna densitate termica impreuna cu un alt material natural: lemnul, al carui avantaj este absorbtia lenta de caldura. Acest lucru este firesc, datorita faptului ca sunt materiale luate din natura.

French pattern!

Un alt punct in care piatra naturala iese mai bine este modelul placii: daca in cazul gresiei, variantele sunt simple, placi standard, in cazul travertinului, de exemplu, gasesti foarte multe variante de forme ale placii, deci poti gandi un proiect mult mai creativ din punct de vedere vizual.

Placile hexagonale, placutele de 10 centimetri sau placile mari, cu o latura de 60 de centimetri sunt doar cateva din modalitatile prin care poti scoate in evidenta spatiul. De exemplu, o placa mare de piatra naturala, montata intr-un living spatios, va ajuta la impresia unei camere aerisite, mari, pe cand o placuta mica, de travertin cu latura de 10 cm, eventual antichizat, va fi in perfect acord cu o bucatarie mai mica sau cu o baie. Cel mai la moda fel de a aranja placile (si cel mai creativ) este, bineinteles, french pattern-ul, care va aduce o nota subtila, atipica si interesanta oricarei amenajari.

Advertorial
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea