Constructia casei

# alegere centrala #alegere centrala termica #centrala #centrala termica

Ce tip de centrala sa alegi in functie de locuinta

Primavara este cel mai bun sezon pentru renovari si reamenajari, in special pentru schimbari care te ajuta sa iti pregatesti casa pentru intregul an. Si pentru ca este un moment ideal, in care cauti cele mai potrivite idei, este timpul sa te gandesti si sa analizezi in detaliu care este cea mai potrivita sursa de caldura de care are nevoie casa ta. Cum sa stii ce tip de centrala sa alegi in functie de tipul si suprafata casei tale: centrala electrica sau alta varianta?

O centrala termica se monteaza in functie de cateva criterii importante, iar cel prioritar este: ce tip de locuinta ai, casa sau apartament?

Centrala termica are rolul de a furniza caldura si de a oferi un confort termic de care ai nevoie, inclusiv apa calda. Dimensiunea casei, dar si modul de amplasare sunt criterii importante de stiut, inainte de alegerea centralei, pentru a stabili care este capacitatea potrivita, care poate corespunde nevoilor tale. Ia in calcul lungimea casei, daca ai etaje, cate, numarul camerelor, al bailor, latimea si inaltimea casei, pentru a stii ce suprafata are nevoie de incalzire.

Exista mai multe tipuri de centrale, fiecare varianta fiind solutia ideala pentru un anumit tip de locuinta. Fiecare dintre ele implica un cost, atat de instalare, cat si de intretinere, iar acest factor trebuie sa il stii, tot inainte de a face achizitia.

Ce centrala termica am nevoie daca stau la casa?

La casa ai un spatiu mai mare, care iti permite sa instalezi mai multe tipuri de centrale. In primul rand centrala pe lemne, daca nu ai nimic impotriva sa tai lemne si sa le ai pregatite pentru sezonul rece. Poti face asta inca de vara, pentru a te asigura ca in plina iarna ai lemnele uscate. Centralele pe lemne sunt indicate pentru casa deoarece au nevoie de o camera de serviciu in plus, in care sa fie pastrate toate componentele centralei. Mai mult de atat, camera poate fi amplasata si in afara locuintei, iar in acest caz, riscul accidentelor este mai scazut. Ia in calcul toate aceste detalii si gandeste-te cat de greu ar fi sa ai o centrala pe lemne intr-un apartament de bloc cu doua sau trei camere. Spatiul nu iti permite sa optezi pentru acest tip de incalzire.

Centrala pe gaz este o alta solutie daca locuiesti la casa si mai ales daca esti racordat la reteaua orasului ori daca, la tine in oras exista acest tip de retea. Din pacate, in acest moment, nu toate zonele tarii sunt acoperite de acest serviciu.  Centrala pe gaz este o solutie la indemana, nu ocupa mult spatiu si nici consumul nu este unul prea ridicat.

Ce centrala termica sa aleg daca stau la apartament?

Suprafata mai mica dintr-un apartament, din start iti impune cateva restrictii. Iar, cea mai indicata solutie pentru un confort termic optim este o centrala termica electrica. Inainte de monarea unei centrale electrice trebuie sa alegi puterea pe care iti doresti sa o aiba centrala, care este suprafata pe care o va incalzi, cate camere, cate persoane vor locui in apartament, dar si care ar fi temperatura potrivita pentru confort.

Recomandarile, in cazul centralelor electrice sunt cele care au o putere suplimentara de aproximativ 10%, fata de cat ai estimat ca ai nevoie pentru incalzirea locuintei.

Puterea centralei electrice presupune si o aprobare din partea companiei de incalzire deoarece, daca ai o putere mai mare decat posibilitatea pe care ti-o poate oferi compania, atunci risti la o supraincarcare a retelei si, totodata, la stricarea instalatiei electrice.

Centralele termice sunt potrivite pentru spatii, care au o suprafata redusa, ce nu este nevoita sa fie incalzita in permanenta. Nu are un cost mare de instalare si nici nu sunt necesare cosuri pentru evacuare a gazelor de ardere. Nu produce noxe si tocmai din acest motiv este o solutie potrivita pentru un apartament la bloc.

Centralele electrice iti ofera si posibilitatea sa iti montezi sursa de incalzire sub pardoseala, in felul acesta optimizezi mai bine spatiul din casa pentru ca nu mai ai alte calorifere sau tevi.

Trebuie sa stii ca, in cazul centralelor termice, costul lunar poate fi mai mare deoarece, in acest moment curentul electric este unul dintre cele mai costisitoare servicii.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea